- Noe av det råeste jeg har sett

Fant skjelett i brønn på Sverresborg som bekrefter historien om birkebeineren fra sagaen.

Utgravingene på Sverresborg startet i mai.
  • Mia Kristin Midtbø

I Sverres saga står det: De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i til den var full.
Arkeologene på Trøndelag Folkemusum på Sverresborg i Trondheim har i det siste holdt på med utgraving av middelalderbrønnen på området, skriver Adresseavisen.

– Helt unikt

Nå har de gjort et unikt funn.

I 2014 ble skjelettrester funnet i brønnen. Nå har arkeologene altså funnet steinen som ble kastet, og de ser hvordan skjelettet til birkebeineren, en av kong Sverres menn, ligger.

– I alle mine år i arkeologien så er dette noe av det råeste jeg sett. Nå er selve brønnkonstruksjonen fra 1100-tallet avdekket, og funnene her gjør at man kan bekrefte at historien i sagaen har foregått nettopp slik det ble beskrevet, sier arkeolog Anna Petersén i en pressemelding.

Les også

Ekstrem-arkeologi i Bjørvika

– Det er helt unikt at skriftlige kilder blir bekreftet på denne måten. Dette er en aldri så liten arkeologi-sensasjon fra Trondheim, skriver Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) i en pressemelding.

– Helt sensasjonelt

– Det er et fantastisk øyeblikksbilde fra da kroppen ble kastet i brønnen. Dette er helt sensasjonelt. Jeg tror ikke det finnes noe kjent eksempel på at man har funnet et individ som knyttes til en samtidshendelse fra så langt tilbake som 1197, sier Petersén til NRK.

Utgravingen er bestilt og finansiert av Riksantikvaren. Det er Norsk institutt for kulturminneforskning som gjennomfører sikringsutgravingen.

Les også

Norsk vikingskip har nådd Nord-Amerika

Kastet død mann i brønnen

I 1197 skal inntok baglerne Sverresborg, forteller sagaen. Da skal de ha kastet en død mann i brønnen, kanskje for å forgifte drikkevannet for borgens innbyggere:

«Baglerne tok alt gods som var i borgen (Sverresborg), og siden brente de hvert eneste hus som var der. De tok en død mann og slengte han i brønnen. Så heiv de stein ned i til den var full. De kalte bymennene ut for å bryte ned alle steinveggene helt til grunnen før de ga seg».