Norge

Leverte falske reiseregninger til Stortinget – nå er Ap-politiker Hege Haukeland Liadal siktet for grovt bedrageri

Politiet foreslår at statsadvokaten tar ut tiltale for grovt bedrageri, 19 måneder etter at Aftenposten avslørte Ap-politikerens fiktive reiseregninger.

Stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal sammen med Ap-partileder Jonas Gahr Støre i Liadals hjemby Haugesund i forkant av valgkampen i 2017. Aftenposten fant en rekke urettmessigheter i Liadals reiseregninger for denne perioden.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef

Både Oslo-politiet og Liadals advokat Erik Lea bekrefter siktelsen fredag ettermiddag.

«Saken er oversendt Oslo statsadvokatembeter med forslag om at det utferdiges tiltale mot Liadal for grovt bedrageri overfor Stortinget relatert til 22 reiseregninger i perioden 2016-2018», skriver politiinspektør Ole Rasmus Knudsen i en e-post.

Erkjenner grovt uaktsomt bedrageri

Ifølge Lea erkjenner ikke Liadal straffskyld for grovt forsettlig bedrageri, men for grovt uaktsomt bedrageri.

Mens grovt bedrageri har en øvre strafferamme på seks år, har grovt uaktsomt bedrageri en strafferamme på ett år.

– Det er to sannsynlige muligheter videre. Om statsadvokaten mener det her foreligger grovt forsettlig bedrageri, vil det gå mot hovedforhandling i Oslo tingrett. Om statsadvokaten er enig med mine anførsler om at det er snakk om grovt uaktsomt bedrageri, kan det bli siktelse basert på dette og en tilståelsessak, sier Lea.

Leverte falske reiseregninger

Stortinget anmeldte i april 2019 Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal.

Dette skjedde etter at Aftenposten avslørte at hun gjennom flere år hadde levert falske reiseregninger til Stortinget, fått dekket reiser av privat karakter og blåst opp avstander i kjøregodtgjørelseskrav.

Les avsløringene her:

Saken har med andre ord ligget hos politiet i 19 måneder. Saken skiller seg fra straffesaken som involverer tidligere Frp-politiker og stortingsrepresentant Mazyar Keshvari. Han ble siktet etter én måned. Nylig ble han dømt til 11 måneders ubetinget fengsel i Høyesterett.

«Etterforskningen av saken har vært kompleks og tidkrevende for politiet. Totalt har politiet måttet gjennomgå ca. 700 reiseregninger og underlegge disse en separat og enkeltvis etterforskning. Dette har nødvendigvis tatt tid og innebærer at etterforskningen har skilt seg vesentlig fra den mot Mazyar Keshvari. Keshvari erkjente også forholdene tidlig i avhør», skriver Knudsen videre.

Frps tidligere stortingsrepresentant Mazyar Keshvari ble i oktober dømt til 11 måneders ubetinget fengsel for å ha svindlet Stortinget med falske reiseregninger.

Jobber på Stortinget som vanlig

Liadal har hele tiden gitt uttrykk for at hun ikke har levert urettmessige reisegodtgjørelseskrav med vilje, men at det handler om feil og misforståelser.

Ap-politikeren kommenterte fredag ettermiddag utviklingen i en melding på Facebook:

«Jeg er veldig lei meg for at jeg har havnet i denne situasjonen og vil selvsagt gjøre opp for meg og betale tilbake hver krone. Det var aldri min mening å lure til meg penger, og det vil jeg prøve å forklare på best mulig måte. Utover dette ønsker jeg ikke å gi kommentarer.»

Liadal har siden politianmeldelsen fortsatt sitt arbeid på Stortinget som normalt. Hun sitter nå i helsekomiteen.

– Det er ytterst viktig at folkevalgte forvalter fellesskapets midler korrekt, sier Aps parlamentariske nestleder Hadia Tajik til NTB om bedragerisiktelsen.

– Det er alvorlig når det tas ut en slik siktelse, uttaler Tajik i en skriftlig kommentar til NTB.

– Vi vil ta vare på Hege som kollega og har ikke flere kommentarer til dette nå, legger Tajik til.

I september ble det klart at Liadal ikke er aktuell blant Rogaland Aps kandidater til stortingsvalget neste år.

Les mer om

  1. Stortingsregnskapene
  2. Stortinget
  3. Hege Haukeland Liadal
  4. Bedrageri