Norge

Frp vil forby pengegaver fra islamistiske land

  • Gunnar Magnus
Frp-leder Siv Jensen
  • Vi snakker ikke om helt ordinære søndagsskoler, sier Frp-leder Siv Jensen som begrunnelse for at hun vil stoppe utenlandske pengegaver til en ny moské i Tromsø.

På Frps landsstyremøte i formiddag begrunnet hun partiets motstand mot den planlagte moskeen. –Den kan komme til å bli en arktisk utpost for svært ytterliggående deler av islam, sa hun. –Det handler om hvordan vi ønsker å beskytte oss mot radikale ytterliggående krefter.

Frp har fremmet forslag i Stortinget om å innføre forbud mot å overføre penger til politisk eller religiøs aktivitet i Norge fra totalitære, islamistiske regimer som ikke følger FNs erklæring om menneskerettigheter.

Ikke ordinær virksomhet

— Dere understreker ofte at Frp vil likebehandle innvandrere og andre som bor i Norge. Dette forslaget innebærer vel det motsatte?

— Det handler ikke om helt ordinær religiøs virksomhet, svarer Jensen og mener det er snakk om ekstreme politiske aktiviteter under dekke av religion. - Det er bare å gå ut og spørre enhver religionsforsker. Vi snakker ikke om helt ordinære søndagsskoler.

Jensen fremholder at det er forbudt for politiske partier å motta pengestøtte fra utlandet. - Dette er akkurat det samme, sier hun om forslaget.

— Mange små menigheter i Norge, både kristne og andre, har gjennom mange år mottatt støtte fra trosfeller i utlandet for å bygge gudshus ...

— Dette handler ikke om vanlige lovlydige mennesker som vil gå til sitt trossamfunn og be i fred. Dette er bevegelser som bruker religion for å fremme en politisk ideologi som kan være farlig.

Ingen vilje

— Hvordan skal dere skille mellom totalitære islamistiske regimer og andre land?

— Vi har ikke gått opp alle detaljer på det. Men vi mener at de må gjøres. Foreløpig ser vi ingen vilje fra Regjeringen til å ta debatten.

— Ser dere slik vilje andre steder?

— Jeg har oppfattet at det norske folk er urolig over denne saken. Og det vil overraske meg hvis debatten ikke blir tatt i andre partier, sier Jensen.