Norge

Oslo Lufthavn kan bli stengt fredag. Skjer det, blir det kaos i resten av landet også.

Det er brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Parat. Om ikke meklingen fører fram, stenger Oslo Lufthavn for alle som skal reise ut fra flyplassen – over 40.000 passasjerer.

Illustrasjonsfoto. Norwegian og SAS fly ved øst piren på Oslo. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
  • NTB
  • Jan Gunnar Furuly
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– Det er 531 ansatte fra Nokas Aviation som potensielt kan bli tatt ut i streik. Disse har sentrale roller både i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn, skriver Avinor i en pressemelding.

Parat har varslet at det er 250 vektere som vil bli tatt ut i første omgang. 170 jobber i sikkerhetskontrollen.

En så stor kapasitetsreduksjon vil by på store sikkerhetsmessige utfordringer, og Avinor velger derfor å stenge lufthavnen dersom det blir streik.

Fredag 10. juni er det ventet svært høy trafikk. Totalt er det 42.200 passasjerer som skal sikkerhetskontrollers, og dette tallet er blant det høyeste noensinne på Oslo lufthavn.

Passasjerer som ankommer Oslo lufthavn og har Oslo som endedestinasjon vil i første omgang ikke bli berørt dersom det blir streik.

Men det som er klart, er at en full stopp på OSL ganske fort vil føre til omfattende problemer med å avvikle trafikken på resten av landets flyplasser.

Kan ha redusert drift lørdag

Kommunikasjonssjef Kristian Løksa i Avinor hadde tirsdag kveld ingen oversikt over hvordan en eventuell streik vil ramme flytrafikken videre i helgen og tidlig i neste uke.

– Vi ser nå på muligheten for å kjøre med redusert kapasitet gjennom lørdagen på Oslo lufthavn. Denne dagen er det vesentlig mindre trafikk enn på fredagen, forklarer han.

Blir kaos hele helgen og neste uke om det blir streik

– Hvordan ser det ut søndag og de første dagene i neste uke?

– Med samme streikeuttak som det som er planlagt fra fredag, vil det bli svært vanskelig å opprettholde normal trafikk på Oslo lufthavn. Men vi har akkurat nå for lite oversikt til å si hvordan dette vil fortone seg, sier Løksa.

Parat har foreløpig ikke besvart Aftenpostens spørsmål om hvilken opptrappingsplan arbeidstakerorganisasjonen har hvis partene går ut i konflikt fra fredag.

Les også

  1. Solen kommer, men utepilsen trues av streik

Les mer om

  1. NHO
  2. Oslo Lufthavn
  3. Avinor