Norge

På vei til norsktoppen

Norgesmesterskapet i integrering går på Galdhøpiggen i dag. Henger du med kronprinsen helt til topps, er du kjempenorsk.

Hele artikkelserien:

  • — _6. juni_
  • - _10. juni_
  • - _12. juni_
  • - _13. juni 2009_
  • - _16. juni_

OSLOMARKA blir lite brukt av innvandrere. På de T-merkede stiene i høyfjellet er det kvelende hvitt. Da denne medarbeider sist var på Galdhøpiggen, i juli 1974, bare noen dager før president Nixon gikk av, var det ikke en innvandrer å se.

I dag blir det annerledes. I dag er det håp om at en lykkelig og multietnisk snor av mennesker vil strekke seg fra Juvasshytta over Styggebreen til Galdhøpiggen, mens et annet og like fargerikt svettefellesskap går fra Spiterstulen. Det er Til topps-prosjektet som gjennomføres for andre gang, et samarbeid mellom Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) og Røde Kors.

Hanssens styrkedrikk.

Gudbrandsdølen Dagningen hadde en stemningsfull skildring av den første integreringsklatreturen i forfjor:

«For dei som gjekk ruta frå Spiterstulen, vart det ein ganske hard tur. Nysnøen låg langt nedover. Det verste var likevel den strie vinden. Ettersom høgdemetrane vaks, vart den eine etter den andre hekta av. Midt i folkehopen kjempa arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen seg opp bratta og gjennom steinurdene med et haleheng mediefolk etter seg. Rundhanda delte han styrkedrikk med Mahabad Hamarsor frå Irak midtvegs.»

Hanssen har skiftet departement etter dette. Etterfølgeren Dag Terje Andersen har ikke tenkt seg til Galdhøpiggen i dag. Det har til gjengjeld kronprins Haakon og den tidligere statsråden Børge Brende, og dermed skulle kvinner og menn fra alle verdenshjørner ha mer enn nok å strekke seg etter.

Droppet rømmegrøt.

De første 160 klatrerne tok seg oppover fjellet allerede i går. Og utpå kvelden, på den internasjonale kulturfesten på Presthaugen i Lom, var det to alternative middagsretter, skrev IMDI i sin pressemelding:

«En gryterett med kjøtt (okse – ikke halal) og en vegetar, begge servert med salat og rundstykke.»

Rømmegrøt og saft hadde vært feil, integrering er noe annet enn assimilering. Derfor sto da også både samba og annen latino på det musikalske programmet, sammen med joik, stev, strupesang og tralling.

Ikke Norges høyeste.

Å beseire Galdhøpiggen har uansett en veldig symbolkraft for alle som strever med å integrere seg i det norske. Med sine 2469 meter over havet er Piggen vårt aller høyeste fjell. Da har man, som nettleksikonet Wikipedia påpeker, ikke regnet med Jøkulkyrkja på 3148 moh. i Dronning Maud Land i Antarktis. Men å ta med seg svære grupper dit, fra Grønland og deromkring, blir kostbart, uhensiktsmessig og knapt nok typisk norsk.

Les også

  1. Innvandrerkvinner 20 år etter

  2. På hver sin måte skriver de sitt liv på nytt

  3. For norske til å flytte tilbake. Prøvde, men ga opp.

  4. Flerkulturelt Norge? Tja. . . like barn leker helst sammen