Norge

Baneheia-dømte Viggo Kristiansens begjæring om gjenopptakelse behandles

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker møtes tirsdag for å fortsette behandlingen av Baneheia-dømte Viggo Kristiansens sjette begjæring om gjenopptakelse.

Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker møtes tirsdag for å fortsette behandlingen av Baneheia-dømte Viggo Kristiansens sjette begjæring om gjenopptakelse. Kommisjonens leder Siv Hallgren (bildet) sier at det er opp til påtalemyndigheten å avgjøre hva de vil gjøre om saken gjenåpnes. Foto: Terje Bendiksby / NTB

  • NTB

Det er satt av tre dager til behandlingen, skriver VG. Kommisjonsleder Siv Hallgren sier imidlertid til avisa at det er langt fra sikkert at de blir ferdige denne uka.

– Vi håper vi skal komme langt i å belyse saken, men det er veldig vanskelig å si om vi blir ferdige, sier hun til VG.

Kristiansen og kameraten Jan Helge Andersen ble i 2001 dømt for å ha voldtatt og drept Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) i Baneheia i Kristiansand.

Kristiansen ble dømt til 21 års forvaring, mens Andersen ble dømt til 19 års fengsel. Sistnevnte ble løslatt i januar 2016.

Andersens DNA ble funnet på åstedet, men det finnes ingen fellende bevis mot Kristiansen. Han ble funnet skyldig på grunn av det samlede bevisbildet i saken.

Kommisjonen skal avgjøre om det er nye omstendigheter i saken som kan forandre på dommen som ble avsagt i Agder lagmannsrett i 2002.

Professor Morten Holmboe ved Politihøgskolen sier til VG at hovedregelen når en straffesak er besluttet gjenåpnet, er at den sendes til Høyesteretts ankeutvalg som skal peke ut en tilgrensende lagmannsrett.

Siv Hallgren sier at det er opp til påtalemyndigheten å avgjøre hva de vil gjøre om saken gjenåpnes.

– Trolig vil hele saken rett og slett gå på ny. Det blir en helt ny prøving i retten med full bevisføring, sier hun.

Les også

  1. Advokat klager Gjenopptakelseskommisjonen inn for Sivilombudsmannen

  2. Til Bjørn Olav Jahr : Hvis du var Jan Helge Andersen, hvilken behandling ville du ønske deg? | Simen Sætre

  3. Baneheia-boken demoniserer en av de to domfelte. Forfatteren burde valgt en annen metode.

  4. Baneheia-saken: DNA-beviset som raknet

Les mer om

  1. Drap
  2. Gjenopptakelseskommisjonen