Kronprinsesseparet anmeldt for korrupsjon

Kronprinsesse Victoria og prins Daniel fikk bryllupsreisen verdt flere millioner i gave. Nå har tre privatpersoner anmeldt paret for å ha mottatt bestikkelser.

Les også:

Sjefen for riksenheten mot korrupsjon, Gunnar Stetler, sier til Expressen at anmeldelsene går ut på at kronprinsessen ikke har lov til å ta imot så store gaver, ettersom hun er en offentlig person.

Det svenske hoffet avviser all kritikken.

— Dette var en privat reise, og en bryllupsgave fra en venn til den kongelige familien, sier kongehusets informasjonssekretær Ulrika Näsholm.

- Bestikkelse

De tre som har levert anmeldelsene mener imidlertid kronprinsesseparet har brutt bestikkelseslovgivningen.

Bryllupsreisen kostet ifølge avisen Aftonbladet flere millioner svenske kroner. Samtidig er det blitt klart at den langvarige og dyre reisen ble bekostet av den styrtrike forretningsmannen Bertil Hult.

Også avisen Dagens Nyheter reiser spørsmålet om reisen kan betraktes som en bestikkelse.

Luksus i Stillehavet

- Det er underlig at Sveriges tronarving lar en svensk milliardær ta hånd om reiser og innkvartering, skrev Peter Wolodarski, leder av Dagens Nyheters lederredaksjon, i helgen.

Victoria og Daniel fløy til øyer i Stillehavet i Bertil Hults privatfly. Der ventet et luksusfartøy som også eies av Hult. I juli bodde de nygifte i et flott hus i USA som også eies av milliardæren.

Ikke en privatsak

Ifølge Wolodarski kan det tenkes at Bertil Hult ønsker gjentjenester. Juristen og korrupsjonsekspert Thorsten Cars mener kronprinsesse Victoria kan ha gjort seg skyldig i å motta bestikkelser. Men han tror ikke påtalemyndigheten vil vise noen interesse for saken.

Det svenske hoffet var først ikke villig til å kommentere saken med den begrunnelse at bryllupsreisen er en privatsak.

Det er ikke Cars enig i.

- Er man i hennes posisjon, er det ingen privatsak. Det er interessant for offentligheten hvem som betaler kronprinsessens reiser og hvorfor, sier han.