Norge

Maria Amelie er pågrepet av politiet

Ny Tid kåret henne til Årets nordmann i 2010. I dag kan hun sendes ut av landet.

  • Martin Skjæraasen
  • Mari Torsdotter Hauge

Papirløse Maria Amelie (25), som har levd ulovlig i Norge siden 2002, ble onsdag kveld pågrepet av politiet på Lillehammer. Pågripelsen skjedde klokken 22.50, etter at den unge kvinnen hadde holdt et foredrag på folkehøyskolen Nansenskolen.

Maria Amelie ga i fjor høst ut boken «Ulovlig norsk». I desember ble hun av Ny Tid kåret til Årets Nordmann 2010.

Kjæresten sjokkert

Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, sier at han er sjokkert over det som har skjedd.

— Jeg kan ikke skjønne at hun ble arrestert som en kriminell. Hun har levd offentlig siden hun ga ut boken sin, og hun har dessuten saken sin inne til behandling. Det kan ikke være nødvendig med åtte politifolk for å pågripe én jente, sier Trædal, som er journalist i Klassekampen, til Aftenposten.no.

Trædal og de andre som står Maria Amelie nærmeste har hatt problemer med å nå frem til henne etter arrestasjonen, men de var natt til torsdag på vei til Trandum utlendingsinternat, dit de tror hun ble fraktet.

— Hun fikk kontakte en venninne og fortalte henne at vi ikke skulle bekymre oss, sier Trædal.

- Ba oss ringe advokaten

Simon Strumse, som jobber på Nansenskolen, var til stede da hun ble arrestert.

- Hun hadde nettopp avsluttet foredraget, og vi var ute for å trekke litt luft da åtte sivilkledde politimenn kom og viste frem legitimasjon. De tok henne med seg inn i en av to ventende biler.

Han forteller at 25-åringen var tydelig redd, og at hun ba dem ringe advokaten og kjæresten hennes.

— Ingen kunne tro det som skjedde. Det var helt absurd, sier han til Aftenposten.no.

Kort tid etter pågripelsen ble Facebook-gruppen «Slipp Maria Amelie fri!» opprettet. Ved 01-tiden hadde den allerede over 1600 medlemmer

Udramatisk pågripelse

Politiets utlendingsenhet (PU) bekrefter sent onsdag kveld at Maria Amelie (25) er pågrepet på Lillehammer.

- Jeg kan bekrefte at hun er arrestert, og at det foregikk uten dramatikk. Hun vil bli fremstilt for fengsling så snart det lar seg gjøre, sier kommunikasjonsrådgiver i Politiets utlendingsenhet, Monica Thorud, til Aftenposten.no ved 23.30-tiden onsdag kveld.

Hun sier at Maria Amelie er pågrepet ut fra at hun har fått endelig avslag på asylsøknaden sin, men vil ikke oppgi hvorfor Maria Amelie, som har oppholdt seg ulovlig i Norge i åtte år, først nå er blitt pågrepet.

— Det er ulike grunner til at vi pågriper noen uten at vi kommenterer det, men hun og familien har jo vært i dekning, sier Thorud.

- Og nå visste dere at hun skulle holde foredrag på Nansenskolen og øynet muligheten?

— Foredraget har vært vel annonsert, uten at jeg vil kommentere noe videre på det. Alle som oppholder seg ulovlig i Norge vet at de kan bli pågrepet og uttransportert. Det er risikoen, sier Thorud.

I en kronikk i Aftenposten 4. januar i år antydet Maria Amelie at hun ville gå under jorden om hun fikk vite at hun skulle pågripes. Ny Tid, som var først ute med nyheten om pågripelsen, skriver at det er denne kronikken som kan ha utløst pågripelsen.

- Snarlig uttransportering

Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets utlendingsenhet sier dette om saken på Twitter: «Arrestasjonen av Maria Amelie foregikk uten dramatikk. PU tar sikte på snarlig fengsling og uttransportering»

Hanssen sier til NRK at pågripelsen skjedde fordi Maria Amelie har oppholdt seg ulovlig i Norge over lengre tid, og at et ferskt vedtak i Utlendingsnemnda sier at hun må forlate Norge.

— Nå er hun pågrepet, og da vil hun bli fremstilt for fengsling og så vil det bli lagt til rette for en uttransportering av henne, forklarer informasjonssjefen.

Hansen sier videre at Politiets utlendinsenhet er kjent med at Amelie er en profilert person, og sier de har planlagt å håndtere det så godt som mulig.

— Vi skjønner at det kommer til å bli oppmerksomhet rundt denne saken, sier han til NRK.

Trolig fengslingsmøte i Oslo

Et fengslingsmøte vil holdes så snart som mulig, mest sannsynlig i morgen, ifølge Thorud.

- Fengslingsmøtet er ikke berammet ennå, men mest sannsynlig blir det i Oslo tingrett i morgen, men dette vet vi ikke selv ennå, sier hun.

Advokaten til Maria Amelie, Brynjulf Risnes, tror tidspunktet for pågripelsen kan ha vært nøye planlagt av politiet.

— Jeg frykter at dette er ren taktikk fra politiets side, slik at de kan handle mens advokater og media sover og sende henne ut av landet med første fly i morgen tidlig, sier Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes til VG Nett.

Fullførte masterstudier

Siden 2002 har Maria Amelie levd i Norge. Hun har ikke bankkonto, ikke skattekort eller andre identitetspapirer. Likevel har hun fullført videregående skole med gode karakterer, og har en mastergrad fra NTNU i teknologi og vitenskap. Hun har vært turnéleder for rocke-bandet Bigbang og ansvarlig for tusen frivillige på Slottsfjellfestivalen gjennom flere år. Masteroppgaven skrev hun for Statoil.

I februar 2002 kom hun til Norge sammen med foreldrene, etter flere år på flukt i blant annet Finland. De reiste fra Kaukasus.

Les også

  1. En suksesshistorie?

  2. UDI: Gjorde oss ferdig med saken for syv år siden

  3. Alle trodde Maria var norsk

  4. NTNU: - Svikt i rutinene

Maria Amelie skrev bok om å være ulovlig i Norge i høst, og fortalte sin historie til A-magasinet. FOTO: PAAL AUDESTAD Foto: Audestad Paal