Norge

Norskeid skip kapret i Adenbukta

«Pramoni» utenfor Fredrikstad sommeren 2008.

Kjemikalietankeren som ble kapret i Adenbukta fredag, har norske eiere.

  • Vibeke Buan

Kjemikalietankeren «Pramoni» hadde kurs for India da det ble kapret av somaliske pirater, ifølge Jakarta Globe.

Skipet er eid av en gruppe norske og utenlandske partnere, men er registrert i Norge. En av hovedeierne er Klaveness-gruppen, mens norske Platou Finance er regnskapsfører for eierne. På vegne av eierne kjøpte Platou «Pramoni» høsten 2008 av det indoneniske selskapet Berlian Laju Tanker (BLT), som nå leier skipet på en tolvårskontrakt.

«Pramoni» har en besetning på 24 mann om bord. 17 av dem er fra Indonesia, mens fem er kinesere, en nigerianer og en vietnameser. Det skal ikke være noen nordmenn om bord.

— Holder oss orientert

— Vi har ingen direkte dialog med skipets mannskap. Det er leietaker BLT som har alt ansvar for mannskap, drift, last og så videre. Men som eier av skipet er vi selvsagt opptatt av hva som skjer, og BLT holder oss orientert. Og skulle BLT ha behov for vår assistanse, stiller vi oss til disposisjon, sier seniorpartner Axel Aas i Platou Finance, som uttaler seg på vegne av «Pramoni»s eiere, til Aftenposten.no.

BLT har ikke lagt ut noe informasjon om kapringen på sine hjemmesider. Ifølge Aas vil BLT informere sine aksjonærer om situasjonen i en pressemelding mandag.

I morgen vil også den norske banken DnB NOR, der skipet er forsikret, bli informert om hva som er skjedd med «Pramoni», melder NRK.no.

Tolv skip kapret

«Pramoni» ble bygget i 2008 og er 147 meter langt.

Ifølge en opptelling foretatt av nyhetsbyrået AFP, blir akkurat nå 12 skip og omkring 270 sjømenn holdt fanget av somaliske pirater, skriver NRK.no.