Åpnet luftrommet i deler av Nord-Norge
Men Norwegian kansellerer alle flygninger fredag.
Les også:
I morgentimene fredag møttes Avinor og Luftfartstilsynet for å ta stilling til den videre utviklingen i Norge.
Fra klokken 09.00 norsk tid i dag opphevet Luftfartstilsynet restriksjonsområdet i luftrommet fra Værnes og nordover til og med Bodø, Lofoten og Helgeland.
Flyforbudet gjelder fortsatt for Troms og Finnmark.
— Det kommer til å være en streng prioritering av hva slags trafikk som skal avvikles, men det er på det rene at ambulanseflygninger vil bli prioritert og enkelte passasjerflygninger. Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter og gjeninnføring av ordinær trafikkavvikling, skriver Avinor.
Hele luftrommet sør for Værnes er fortsatt stengt.
— Siden luftrommet nå er åpnet, er luftambulansen på plass i Nord-Norge. Vi har Sea King i beredskap i Bodø og på Ørlandet frem til klokken 14, da blir det foretatt en ny vurdering, opplyser Hovedredningssentralen til Aftenposten.no.
Da luftrommet ble åpnet klokken 09.00 var utganspunktet at luftrommet over Værnes skulle være åpent i seks timer, mens luftrommet over Bodø, Lofoten og Helgeland skulle være åpent i tolv timer. Ny vurdering foretas altså 14.00.
Flyforbudet i resten av landet, inkludert Troms og Finnmark, gjelder også luftambulansen.
Kansellerer
Men Norwegian har likevel valgt å kansellere alle sine flygninger, fordi man ikke har rutefly til og fra flyplasser i Nord-Norge på dette tidspunktet og fordi det knytter seg usikkerhet til hvor lenge det aktuelle luftrommet er åpent.
Norwegian har direkteruter fra Sverige og Danmark, men luftrommet over København og Stockholm er fremdeles stengt.
— Vi kansellerer alle flygninger i og til og fra Norge og Danmark, sier informasjonsansvarlig Åsa Larsson i Norwegian.
Flyselskapet avventer prognosene for Sverige, der man venter på nye rapporter.
Widerøe på vingene
Widerøe betjener mange av småflyplassene i Trøndelag og Nordland. Da Aftenposten.no snakket med kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i 12.30-tiden fredag hadde selskapet fem fly på vingene.
- Vi prøver å få til 65 avganger i løpet av dagen. På en normal dag ville det vært seks ganger så mange. Men vi flyr der vi kan, sier Kongsteien.
Han oppfordrer passasjerer på de aktuelle rutene til å holde seg orientert via Widerøes nettsider.
For SAS sin del blir det med to avganger, ifølge informasjonssjef Knut Morten Johansen.
— Et fly har nettop landet på Værnes, mens et annet er på vei mot Værnes fra Svalbard, sier Johansen til Aftenposten.no klokken 13.00.
Driver vekk
Luftrommet er avhengig av vind og vær.
Etterhvert som askeskyene driver sørover ble meteorologene mer og mer optimistiske når det gjelder været i Nord-Norge. Dette er gladnytt for flyselskapene som håper å snart være på vingene igjen.
- Hvis værtypen vi har nå fortsetter utover dagen kan askeskyen drive vekk fra Nord-Norge, sa statsmeteorolog Kristen Gislefoss til Aftenposten.no fredag morgen.
Fredag formiddag kunne Gislefoss fortelle at det var ventet mye nedbør på Vestlandet og i fjellområdene i Sør-Norge fra fredag kveld og et døgn fremover. Regnet vil bidra til å rense luften for aske.
Hele nordlige halvkule
Fra Island blir det meldt at utbruddet økte i omfang torsdag kveld, samtidig som askeskyen fortsatte like kraftig og beveget seg svært langsomt.
Den islandske meteorologen Thorsteinn Jónsson sier det er trolig at utbruddet fortsetter med samme styrke som nå, og at asken vil spre seg til mange europeiske land de neste 24 timene. Han tror den også kan bre seg videre over hele den nordlige halvkule.
I løpet av torsdag ble enda flere flyplasser stengt i over ti land, blant annet Charles de Gaulle i Paris, Berlin og Hamburg i Tyskland og alle flyplasser i Belgia og Nederland.
— Askeskyen vil komme inn over sørvest- og sentraleuropa, sier vakthavende meteorolog, Kristen Gislefoss, ved Meteorologisk institutt til Aftenposten.no.
Hovedflyplassen på Island, Keflavik, derimot var åpen fordi den ligger vest for vulkanutbruddet, og flere fly tok av til USA torsdag. Men et tusentall utenlandske turister som skal til europeiske flyplasser sitter strandet på hoteller i Reykjavik.
Hele verden berørt
Tusener av reisende på flyplasser fra Hongkong til New York ble sittende fast ettersom avganger til europeiske flyplasser ble kansellert. I USA regner man med at halvparten av alle fly til Europa blir kansellert fredag.
Selv om den herskende vindretning fra Island er sørøstover om dagen, kan den variere litt nordover eller sørover. Det er en mulighet for at flyplasser i Nord-Irland og vestkysten av Skottland en kort periode kan åpnes for fly over Atlanterhavet fredag ettermiddag.
Stengningen av Heathrow og Gatwick i London innebærer at nesten 2.000 avganger er kansellert og at 260.000 passasjerer blir berørt hver dag. Over hele Europa ble 5.000 avganger kansellert torsdag.
Stengningen av flyplassene har ført til kaos og enorm etterspørsel etter plass på andre transportmidler, som tog, buss og ferjene over Den engelske kanal.
I Skottland advarte helsemyndighetene folk om å se opp for mulige helseproblemer som følge av den vulkanske asken.