Høie avviser Oslos krav om flere vaksiner

– Hvem som skal få vaksine og i hvilken rekkefølge, er et faglig spørsmål. Terskelen for å overprøve den politisk bør være veldig høy, sier helseminister Bent Høie.

– Vi har ingen prestisje knyttet til lik fordeling av vaksinen, sier helseminister Bent Høie.

Oslos byrådsleder Raymond Johansen (Ap) krever at regjeringen prioriterer vaksinering i de områdene som er hardest rammet av koronaviruset.

– At dette utbruddet også påvirker prioriteringen av vaksiner, bør nå være en selvfølge, sa Raymond Johansen under pressekonferansen lørdag.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie er ikke enig i at utbruddet i Nordre Follo og smittesituasjonen i Oslo er nok til å endre strategien.

– Vaksinespørsmål er komplekse, og veldig faglige. Det dreier seg om kunnskap om effekt av vaksine, smittesituasjonen og vurderingen av den.

– Jeg er helt enig i at alt til slutt er politiske beslutninger. Men hvem som skal få vaksine og i hvilken rekkefølge, er et veldig faglig spørsmål. Terskelen for å overprøve den politisk bør være veldig høy, sier Høie.

Kan bli endret

Frem til i dag har Folkehelseinstituttet anbefalt en vaksinestrategi med lik geografisk fordeling over hele landet.

FHIs hjemmesider skriver at vaksinen «fordeles i hovedsak i henhold til hvor mange det er i de aktuelle risikogruppene i de enkelte kommunene..»

«Rekkefølgen kan bli justert etter smittesituasjonen og etter vedtak i regjeringen. På grunn av begrenset tilgang, er det en prioritering av vaksinen i starten.

Les også

«OK, Stoltenberg, hit med vaksinene», skriver kommentator Joacim Lund

Det er regjeringen som fastsetter denne prioriteringen etter råd fra Folkehelseinstituttet. Vi anbefaler at eldre, risikogrupper og helsepersonell prioriteres. «, skriver FHI.

Direktør Camilla Stoltenberg bekreftet i Dagsrevyen lørdag at FHI fortsatt anbefaler denne strategien. Men det foretas løpende en vurdering av situasjonen og anbefalte tiltak.

Høie: – Ingen politisk prestisje

– Vi har ingen politiske prestisje knyttet til en idé om at disse vaksinene skal distribueres likt i hele landet. Vi har basert oss på de faglige rådene til denne dag, sier Bent Høie.

– Hvis FHI justerer sin anbefaling, går det veldig kort tid før regjeringen kan gi sin tilslutning. I romjulen tok det bare noen timer, sier han også.

– Så FHI bestemmer vaksinestrategien?

– Vi bestemmer. Men regjeringen legger veldig stor vekt på på det faglige rådet, sier han.

Høie tar Sveriges beslutning om å stenge grensen mot Norge med stor ro og forståelse:

– Det har vi hatt mot Sverige veldig lenge. Jeg har stor forståelse for at de innfører samme regler mot Norge som de har mot Danmark.