Norge

Listhaug forsvarer Storskog-returer

I et brev til NTB sier innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) at hun er bekymret for at uroen omkring utsendelsene på Storskog kan bidra til en ny flyktningstrøm fra Russland.

En familie på fem rømte torsdag fra mottakssenteret i Kirkenes. Torsdag ble en liste med rundt 30 navn som skulle fraktes til Russland hengt opp inne på Ankomstsenter Finnmark. Situasjonen ble etter kort tid kaotisk og folk forsøkte å rømme.
  • Ntb

— Det som bekymrer meg mest, er at denne saken kan bidra til å gjenåpne grensen på Storskog, dersom et stortingsflertall signaliserer at de likevel ikke vil gjennomføre returene til Russland, skriver innvandringsministeren i brevet som er stilet til NTB.

Listhaug ber Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å slutte å vingle i saken.

Les også

Biskop til Listhaug: -Folk er desperate. Stopp deportasjonene.

— Det at medieoppmerksomhet bidrar til at partier som sier de er for en streng, men rettferdig innvandringspolitikk, begynner å vingle, er foruroligende, skriver hun.

5.500 syklet over grensen

I brevet skriver hun at det var behov for å stanse den store tilstrømmingen av asylsøkere som kom over Storskog. I fjor høst syklet rundt 5.500 asylsøkere over grensen fra Russland til Norge.

«Vi var vitne til at mange av dem som kom, hadde vært i Russland i en årrekke, og noen hadde sågar russisk statsborgerskap,» heter det i brevet.

Statistikk fra UDI viser imidlertid at over 86 prosent av syrerne som kom over grensa ved Storskog i fjor høst, ikke hadde vært lenge i Russland, men var på flukt fra krigen i Syria, på lik linje med syrere som kom over Svinesund via Sverige.

I alt kom 1.706 syrere over fra Russland. 236 av disse hadde russisk statsborgerskap, viser UDI-statistikken.

Den nest største gruppen som kom over Storskog i fjor høst, var afghanere, med 1.628 personer.

Arbeiderpartiet er kritisk

Arbeiderpartiet mener det kan være klokt å ta en pause i utsendelsen av asylsøkere til Russland. Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ber partiet slutte å vingle.

– Jeg mener det er klokt å ta en tenkepause til vi har fått statsrådens forsikringer om at regjeringen forholder seg til de klare kravene som Stortinget har stilt, sier Aps innvandringspolitiske talsperson, Helga Pedersen, tilNettavisen.

Hun sier at det er helt grunnleggende at ikke asylsøkere blir returnert i strid med flyktningkonvensjonen og menneskerettighetskonvensjonen, samt de klare vilkårene Stortinget har stilt til returene.

– Statsråden har gitt oss forsikringer om det flere ganger at de følger folkeretten, men når man pirker mer i det, så får vi ikke grundige nok svar, og det bekymrer oss, sier hun.

Les også

  1. Politiet: Ingen asylsøkere uttransporteres torsdag fra Kirkenes

  2. Redd Barna: - Listhaug er streng, men ikke rettferdig

  3. Flyktninger og migranter møter iskaldt Europa