Norge

Nærmere 100 savnet etter båtkantring i Middelhavet

Opptil 100 mennesker er savnet etter at en gummibåt kantret utenfor Libyas kyst onsdag. Mannskapet på norske Siem Pilot har tatt om bord 29 overlevende og 12 døde.

Lettbåter fra Siem Pilot deltar i retningsarbeidet. Foto: Kripos

Det er tre små barn blant dem som er funnet døde, opplyser Kripos i en pressemelding onsdag ettermiddag.

Angivelig var det mellom 120 og 140 mennesker om bord i båten da den veltet om lag 20 nautiske mil nord for Libya.

Det norske skipet var først på stedet. Mannskapet forteller om dårlig vær i området og en bølgehøyde på opptil to meter.

– Det var den italienske hovedredningssentralen som ba oss om å sette kursen mot kysten av Libya fordi en gummibåt hadde problemer. Da vi kom fram, så vi at gummibåten hadde veltet. Vi satte straks lettbåtene på vannet og startet redning, sier styrkesjef Pål Erik Teigen.

Nedkjølt

Flere av de overlevende er sterkt nedkjølte og får medisinsk behandling om bord, opplyser presseansvarlig Ida Dahl Nilsen i Kripos.

Søket etter de savnede fortsatte onsdag kveld med andre skip i området, mens Siem Pilot har satt kursen nordover mot Lampedusa. På vei dit møter de et italiensk kystvaktskip som skal ta over de døde og overlevende.

Redd Barnas redningsfartøy Vos Hestia deltok også i redningsaksjonen.

– Dette er nok en tragisk påminnelse om at mennesker vil dø på sjøen, så lenge det ikke finnes trygge og lovlige ruter, sier Vos Hestias teamleder Roger Alonso i en pressemelding fra Redd Barna sent onsdag kveld.

Nær 4.000 mennesker har siden årets begynnelse druknet i Middelhavet i forsøk på å ta seg til Europa, opplyste Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) denne uka.

Les også

I Sør-Europa har migrantkrisen ikke sluppet taket | Per Anders Madsen

Siem Pilot er en del av Frontex-operasjonen Triton og driver grensekontroll i Middelhavet sør for Italia. Om bord er det personell fra politiet og Forsvaret, i tillegg til sivilt mannskapet fra O.H. Meling. Kripos har det operative ansvaret for Siem Pilot på oppdraget.

Farligere reise

Forrige uke meldte FNs høykommissær for flyktninger at 2016 er blitt det verste året noensinne når det gjelder antall druknede flyktninger og migranter i Middelhavet.

I fjor omkom 3.771 mennesker etter å ha lagt ut i båter fra Tyrkia og land i Nord-Afrika. Dødstallene har steget til tross for at det kommer færre potensielle asylsøkere til Europa i år sammenlignet med i fjor.

I de ti første månedene av fjoråret kom rundt 730.000 personer til Europa via Middelhavet. I den samme perioden i år har antallet sunket til 334.000.

Årsaken til at reisen over Middelhavet er blitt farligere, er at mesteparten av trafikken nå går fra Libya, ikke Tyrkia, der menneskesmuglere stuer folk sammen i gummibåter og andre båter som nærmest er dømt til å kantre før de når fram til Itali

 1. Les også

  Tortur. Voldsomme voldtekter. Sult. Å sende folk tilbake til Libya ville være grovt uetisk | Sebastian Stein

 2. Les også

  2.400 migranter reddet av norske Siem Pilot

 3. Les også

  – Flere drept i angrep på flyktningbåt utenfor Libya

Les mer om

 1. Siem Pilot
 2. Libya

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET
  Publisert:

  - Det er drap. Folk har ikke en sjanse i havet.

 2. NORGE
  Publisert:

  Over 500 reddet av norsk skip

 3. VERDEN
  Publisert:

  Som 16-åring overlevde Hassan et skipsforlis. Nå redder han migranter i Middelhavet.

 4. VERDEN
  Publisert:

  IOM: Rundt 60 mennesker savnet etter forlis i Middelhavet

 5. VERDEN
  Publisert:

  2.400 migranter reddet av norske Siem Pilot

 6. NORGE
  Publisert:

  De er to av 103 barn som er reddet om bord på norske Ocean Viking. Ingen vet hvem som skal ta imot dem.