Norge

De første bildene av norske soldater i Irak

I flere dager har norske soldater vært i sving i Irak med å lære opp irakske styrker. Her der de første bildene.

De norske soldatene er på plass i Ebril og i Bagdad. Begge steder skal de bistå i opptreningen av irakske soldater. Foto: Forsvaret

  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

En iraksk leir der norske soldater skal holde til fremover. Foto: Forsvaret

Det var VG som torsdag ettermiddag var først ute med nyheten om at norske styrker er på plass i Irak.

Først etterpå kom Forsvaret selv med opplysningen på sine hjemmesider. På Forsvarsdepartementet var det ingen spor av dette.

I en pressemelding lagt ut klokken 13.39. torsdag opplyser Forsvaret at norske soldater begynte sin utdanningsperiode søndag 24. mai.

Den skal vare til 17. juni.

De norske soldatene er på plass både i byen Erbil og i Bagdad.

En iraksk leir der norske soldater skal holde til fremover. Foto: Forsvaret

I Erbil inngår i den tyskledede styrken til Nord-Irak, hvor Tyskland og Italia vil rullere på ledelsen.Det norske bidraget i Bagdad inngår i den amerikansk ledede koalisjonsstyrken som skal trene irakske sikkerhetsstyrker i hovedstaden.

Skal ikke slåss side om side med irakere

Det siste er samme oppdrag som norske spesialsoldater har har hatt og stadig har i Kabul i Afghanistan. Men i motsetning til i Kabul skal norske soldater ikke følge irakske i strid.

I Erbil skal norske soldater trene irakere i grunnleggende soldatferdigheter innen strid i tettbegygd strøk, skytetrening, førstehjelp, uskadeliggjøring av eksplosiver, beskyttelse av sivile og krigens folkerett.

​Det har tatt tid å få de norske soldatene av gårde. Overfor VG forklarer informasjonsoffiser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter dette med at den tyskledede leiren i Erbil ikke har hatt mottaksapparatet klart. Og at visumprosessen har tatt lengre tid enn forutsett.

  1. Les også

    Til Irak for å lære opp soldater med våpen de ikke selv bruker