Kong Harald reiser på statsbesøk til Kina

BEIJING (Aftenposten) Kong Harald drar på statsbesøk til Kina, bekreftet Erna Solberg da hun møtte Kinas president mandag.

I sin gratulasjon til kongens 80-årsdag i februar skrev Kinas president «velkommen til Kina».

Kongehuset har takket ja til invitasjonen og foreslått høsten 2018 som et passende tidspunkt, dersom dette passer for kinesiske myndigheter.

– Jeg har den store ære å overbringe personlige hilsener fra kong Harald. Han satte stor pris på dine hilsener på sin 80-årsdag. Han er glad for å akseptere din invitasjon om å komme på statsbesøk til Kina, sa Solberg til Xi.

Kongens forrige statsbesøk til Kina var i 1997, ifølge Kongehusets oversikt.

Kongeparet var også i Kina i 2008 i forbindelse med OL i Beijing, men dette var ikke et offisielt statsbesøk.

Erna Solberg kunne etter møtet fortelle at hun også spurte Xi uformelt over bordet om han ville komme på besøk til Norge, noe presidenten bekreftet at han godt kunne tenke seg.

God tone for fortsatt normalisering

Erna Solbergs samtale med president Xi Jinping er avslutningen og høydepunktet på det fire dager lange besøket til Kina. Det er ti år siden forrige gang en norsk statsminister besøkte landet.

Solberg sier at møtet ble holdt i en god tone og at hun mener samtalen i Folkets store hall vil bidra positivt i prosessen for å normalisere forholdet mellom Kina og Norge.

Statsminister Erna Solberg og Kinas president Xi Jinping møttes i Beijing mandag.

Solberg har under besøket blitt ledsaget av utenriksminister Børge Brende (H) og næringsminister Monica Mæland (H). En stor delegasjon med representanter fra norsk næringsliv har også reist sammen med statsministeren.

Statsministeren understreket allerede før avreise at hun ikke kom til å ta opp menneskerettigheter med kinesiske ledere. Solberg har i løpet av besøket flere ganger gjentatt at Norge først må skape en god plattform for dialog, og at menneskerettigheter tidligst kan bli et tema ved neste korsvei. Hun vil imidlertid ikke binde seg til noen tidsplan for å ta opp dette vanskelige temaet med kineserne.

«Tilfreds» med ikke å ha tatt opp Liu Xiaobos situasjon

Besøket til Kina kom i stand etter at Norge og Kina i desember kunngjorde at forholdet mellom landene nå igjen er normalisert etter at Beijing for seks år siden brøt all politisk kontakt fordi dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris for 2010.

På direkte spørsmål om hun er tilfreds med at hun i sitt første møte med Kinas president ikke tok opp forholdene for soningsfangen Liu eller for hans kone Liu Xia, som lever i husarrest, svarte statsministeren ja:

– Jeg mener at når vi først har klart å komme i samme rom og begynt å snakke sammen, etablert en mekanisme som gjør at vi skal ta opp politiske saker mellom våre land, så er det etablert en mulighet for å være i dialog. Også drøfting av menneskerettighetsspørsmål avhenger av at vi er i dialog, for å kunne fremme meninger og synspunkter.

– Hva synes du om at Liu Xiaobo fortsatt sitter i fengsel?

– Jeg har det prinsipielle synspunkt at det bør være ytringsfrihet. Men jeg mener det er vår jobb på vegne av Norge å kunne finne en form hvor det vi sier har en påvirkning når vi skal ta opp menneskerettigheter. Nå er vi altså kommet inn i en fase der vi faktisk kan snakke sammen, politisk.

– Hva var Xi Jinpings viktigst budskap til deg når det gjelder den videre normaliseringsprosessen?

– Først og fremst at vi nå har noe å bygge videre på, som gjør at vi kan utvide de to landenes samarbeid for fremtiden. Det var et fremtidsorientert perspektiv på samtalen, sier statsministeren.

 Erna Solberg på den store kinesiske mur i Mutianyu utenfor Beijing.

Anbefalte norskstudenter å komme til Bergen

Xi Jinping er nylig kommet hjem til Beijing etter sitt besøk hos USAs president og dette var også tema for den kinesiske lederens samtaler med Solberg.

Xi ga uttrykk for at han hadde hatt et godt møte med Donald Trump og statsministeren bemerket til dette at det er en fordel for små land som Norge at de store landene har god kontakt og snakker sammen.

Statsminister Erna Solberg møtte mandag norsktalende kinesiske studenter på Peking-universitetet. Studentene er opptatt av norsk natur, Edvard Munch og sosiale ordninger, men engasjementet er størst rundt festing, kjærester og norsk ungdomskultur i TV-serien Skam.

Erna Solberg rakk før møtet med president Xi å spasere en tur på den store kinesiske mur ved Mutianyu en times kjøring nord for Beijing sentrum.

Hun holdt tidligere på dagen tale for studenter og lærere ved Peking-universitetet, der hun blant annet roste Kinas økende andel av den globale produksjon av kunnskap.

Statsministeren møtte også en gruppe svært motiverte kinesiske norskstudenter og anbefalte dem varmt å besøke Norge – og især Bergen.

jl@ap.no

jorgenlohne/twitter.com

jorgenlohne/facebook.com