Norge

Kontreadmiralen om Asplund-saken: Skulle aldri skjedd

I en sterk samtale fortalte Alice Asplund admiral Louise Kathrine Dedichen om nakenbadet hun måtte gjennom. Dedichen reagerte kraftig. Den vurderingen holder hun fast ved i dag.

Det ble et varmt møte mellom kontreadmiral Louise Kathrine Dedichen og Alice Asplund i januar 2013, 16 måneder etter badesaken fra Heggemoen.
  • Sveinung Berg Bentzrød
    Sveinung Berg Bentzrød
    Journalist

Det var i januar i fjor, to år etter nakenbadet Alice Asplund måtte gjennom under øvelse ved Heggemoen, at hun snakket ut om hendelsen med en av landets høyeste, kvinnelige offiserer.

Samtalen ble publisert i Forsvarets forum og i regi av journalist Marte Boye Haakonsen.

Samtalen gir et unikt innblikk i selve hendelsen, og støtten Asplund fikk fra kontreadmiral Louise Kathrine Dedichen.

I dag ønsker ikke Dedichen å gi ytterligere kommentarer til saken, der offiseren som beordret nakenbadet slipper refsen han ble ilagt, og der forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fastholder at Forsvaret mener det var galt å tvinge gjennom badet.

— Ingen skal mot sin vilje kle seg nakne

— Jeg står fast på det jeg sa i fjor, og er helt på linje med krigsskolejsef ngrid Margrethe Gjerde, som i Aftenposten torsdag gikk ut med støtte til Asplund, sier Dedichen.

— Jeg er også på linje med personaldirektør Tom Simonsen, sier kontreadmiralen.

Til flere medier har Simonsen sagt at det ikke er noen som mot sin vilje skal kle seg nakne og bade nakne foran sine medsoldater og befal.

Forsvaret beklager det som har skjedd, først og fremst overfor dem som er usatt for det. Og det er flere enn Asplund, uttaler Simonsen.

Her er utdrag fra samtalen mellom Dedichen og Asplund i januar i fjor:

« Det er september 2011. Alice Asplund stortrives som hovedtillitsvalgt for soldatene ved Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan. Hverdagen er spennende og variert. Opprinnelig begynte hun som vakt og sikringssoldat i leiren, men fikk ny stilling for tre måneder siden. Akkurat nå befinner hun seg på en feltøvelse på Heggemoen. Etter å ha vært ute på patrulje hele dagen kommer troppen hennes fram til et tjern. Her blir de 30 soldatene beordret av troppssjefen til å kle seg nakne og intimvaske seg. Asplund er en av tre kvinner i troppen. Likevel skal alle stille seg på rekke rad og gå ut i vannet samtidig. Deretter vaske seg under armene og i skrittet i påsyn av fire mannlige befal. Asplund nekter.

Admiralen reagerte med sinne

Louise Kathrine Dedichen: Jeg ble skikkelig sinna og lei meg når jeg hørte hva du hadde vært utsatt for. Du må fortelle selv hvordan du opplevde det.

Alice Asplund: Jeg hadde hørt på forhånd om at både kvinner og menn måtte bade nakne sammen i felt. De syntes det var helt forferdelig, og jeg var fast bestemt på at jeg ikke ville gjøre det samme. Så jeg gjemte meg bak en bil og hørte at de andre badet. Troppssjefen, en løytnant, skrek og mente han kunne tvinge meg. Jeg ba om å få beholde undertøyet på eller bade lenger unna, men det var ikke mulig. Badingen var ikke noe problem, men jeg ville ikke vise meg fram naken.

Dedichen: Selvfølgelig ikke.

Jeg anbefaler jenter å gå inn i Forsvaret, sier Alice Asplund i dette intervjuet, mange måneder etter at hun ble tvunget til å bade naken foran befal.

Asplund: Løytnanten var så autoritær og skummel at jeg begynte å gråte, mens jeg fortsatte å nekte. Guttene i troppen ble beordret til å se en annen vei, og han ropte navnet mitt igjen. Da var han var så sint at jeg er sikker på at han ville båret meg uti om jeg ikke gjorde som han sa. Jeg skjønte på stemmen hans at det ikke hjalp å si noe mer.

Dedichen: Du følte sikkert at alle sto og ventet på deg.

— Skulle aldri ha skjedd

Asplund: Ja, sånn var det. En av de andre jentene sto der naken og sa «kom igjen nå gjør vi det». Så da måtte jeg bare ta av meg, gå ut i vannet og vaske meg mens befalet sto og fulgte med. Det var veldig, veldig ekkelt.

Dedichen: Dette skulle jo aldri ha skjedd. Det er så trist fordi vi ønsker at jenter som deg skal ha det fint i Forsvaret og være med på noe meningsfylt. Denne hendelsen er brudd på alt, på godt vett, på respekt og på likeverd. Jeg er mor til to jenter på 20 og 21, så det er lett for meg å sette meg inn i situasjonen. Hva hvis det hadde skjedd en av mine døtre? Det var ille, men jeg synes det er flott at du åpenbart har håndtert det veldig bra.

Asplund anbefaler likevel Forsvaret for jenter

Asplund: Jeg anbefaler fortsatt jenter å gå inn i Forsvaret. Det var en kjempeherlig tid – bortsett fra det som skjedde. Man får så mange nye venner, utfordringer og man får testet seg selv på ulike måter. Bare vit på forhånd at du faktisk kan si nei til befalet, du må tenke med hodet ditt. Jeg skulle ønske at soldatene lærte mer om Tillitsmannsordningen på rekruttskolen, om reglementet i Forsvaret, hvor grensene går. Informasjon om sånne ting bør komme tidlig. Vi hadde jo jentemøter en gang i uka og ble veldig sammenspleiset. Samtidig så vi såpass opp til befalet at vi gjorde alt de sa.

Dedichen: Badeepisoden viste at du visste hva som var rett og hva som var galt. Det synes jeg var veldig sterkt av deg.

Asplund: Det var nettopp derfor jeg turte å nekte så godt jeg kunne. Det at jeg var hovedtillitsvalgt og hadde kjennskap til reglementet ga meg selvtillit og gjorde meg modigere.

Derfor gikk jeg til Avisa Nordland med saken, fortalte Alice Asplund til Louise Kathrine Dedichen.

Dedichen: Opplevde du at Forsvaret ryddet opp i situasjonen i etterkant?

Asplund: Ja, men først etter at jeg gikk til mediene. Etter øvelsen meldte jeg fra til Salten politidistrikt som tok saken videre til militærpolitiet. Løytnanten som beordret badingen, ble tatt ut av tjenesten en stund, det var litt etterforskning, og plutselig var han tilbake. Det hadde gått nesten to måneder uten at noe skjedde. Det synes jeg var veldig urettferdig. Samtidig hadde jeg hørt at lignende episoder hadde skjedd andre steder. Jeg ville ikke at noen andre, verken gutter eller jenter, skulle gjennomgå det samme som meg. Derfor bestemte jeg meg for å gå til Avisa Nordland med historien min.

Dedichen: Du var veldig flink. Jeg er imponert over måten du håndterte det på.

Dedichen: Ikke et slikt miljø vi vil ha

Asplund: Det var nok en fordel at mediestormen var en stund etter selve episoden. Jeg klarte å holde meg rolig og fattet hele tiden. Løytnanten som beordret badingen, ble tatt ut av stillingen og sendt for å jobbe i en annen leir. Jeg vet ikke om han fikk refs eller bot, det har vært litt dårlig informasjon rundt akkurat det. Det viktigste er uansett at noe liknende aldri skjer igjen, og det tror jeg ikke det vil. Etterpå var jeg glad og lettet for å ha fått det ut og slippe å gå rundt med den fæle følelsen.

Dedichen: Du gjorde alt riktig. Tenk på hvor mange andre jenter du hjelper. Det er ikke et slikt miljø vi vil ha i Forsvaret. Det er mye oppmerksomhet rundt verdispørsmål i Forsvaret så eksemplet ditt kommer til å leve lenge.

Aftenposten forsøkte torsdag kveld å komme i kontakt med Louise Kathrine Dedichen, for å få kommentarer til saken slik den står i dag, uten å lykkes.

Les også:

Les også

  1. Høyesterett: Admiralen fikk ikke jobben fordi hun var kvinne