Norge

Avdødes bror om drapstiltalte (15): Hun har tatt fra oss en datter, søster og tante

Amund Gillebo var bror til avdøde Anna Kristin Gillebo Backlund. Han holdt et følelsesladet innlegg i retten. Psykiater Hans Ole Korsgaard mener femtenåringen må behandles i minst 10 år.

Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på barnevernsinstitusjonen Små Enheter i Asker.
  • Tine Dommerud
    Tine Dommerud
    Journalist

To psykiatere og en psykolog mener at femtenåringen som er tilalt for drapet på Anna Kristin Gillebo Backlund er så syk at hun må behandles i minst 10 år. De vet ikke om hun vil slutte å være farlig.

Psykiater Hans Ole Kongsgaard mener at gjentagelsesfaren er stor, og at det er et skummelt perspektiv.

Det sakkyndige teamet som består av psykiater Harald Bauer, psykiater Hans Ole Korsgaard og psykolog Roger Lindqvistm har konkludert med at tiltalte lider av en ustabil personlighetsforstyrrelse ( type bordeline).

Ifølge psykiater Hans Ole Korsgaard er dette en «relativt vanlig» personlighetsforstyrrelse som forekommer hos rundt to prosent av befolkningen.

Han sier jenta må ha tett oppfølging i årevis fremover, og at det viktigste i første rekke er å stoppe henne fra uønsket atferd. Psykiateren sier også at det er vanskelig å se hvor frisk femtenåringen kan bli uten at hun selv er motivert.

Korsgaard har et godt inntrykk av tilbudet tiltalte får ved ungdomsavdelingen i Bergen, med best mulig ytre rammer, trygghet og faglig behandling.

Psykiateren sier en av utfordringene med jenta er at det er vanskelig for dem rundt å se hvordan hun har det.

-Den ytre fremtoningen sier ikke noe om hvilke psykisk fremtoning hun er i, og det veksler raskt, sier Korsgaard.

På spørsmål fra aktor Erik Førde om hvor lenge jenta må behandles svarte Korsgaard først 10 til 20 år. Så modererte han seg litt.

-Femtenåringen må behandles i minst 10 år. Hvor langt hun kan komme i prosessen er uvisst, svarte psykiateren, og presiserer at miljøterapi vil være avgjørende.

Aktor lurte så på om man kan være sikker på at femtenåringen slutter å være farlig.

-Det er vanskelig å se for seg at voldsrisiko noen sinne vil bli borte, svarte Hans Ole Korsgaard

-Vi har hatt tilgang på 6000 sider med dokumenter, av dette er det 1.500 sider med sykehusjournaler, sa psykiater Hans Ole Korsgaard tirsdag morgen.

Tilregnelig

Konklusjonen er at hun ikke var psykotisk, ikke bevisstløs på handlingstidspunktet, at hun slett ikke er psykisk utviklingshemmet. Hun har ikke vært psykotisk i perioden på tre måneder når vi har hatt kontakt med henne, sa Korsgaard.

Nevropsykolog Roger Lindqvist sa i sin forklaring at jenta har en ubearbeidet tilknytningsforstyrrelse som gjerne fører til en personlighetsforstyrrelse.

I retten er det kommet frem at jenta er vokst opp i en famiie der straff og trusler var en del av hverdagen. Ifølge sakkyndige er hun kløpet og lugget til blods. Barna i familien ble også plassert i en skammekrok i et hjørne i stuen i inntil seks timer.

– Hun er utsatt for grov omsorgssvikt med fysiske og psykiske avstraffelser fra mors side, mens far i liten grad har vært til stede for å kompensere, sa Korsgaard.

I følge Lindqvist har tiltalte opplyst om fantasivenner.

10-11 stemmer

De tre sakkyndige er opptatt av stemmene som femtenåringen har fortalt om. Totalt er det 10-11 stemmer. Tidvis er det kun støy, noen ganger hører hun at de snakker engelsk, og en gang har de i følge psykiater Harald Brauer, snakket på japansk.

I følge Brauer kommer ikke stemmene utenfra, de er inne i jentas eget hode.

-De er hennes egne tanker, kommer fra hennes egen hjerne, sier Brauer.

Tidligere i retten har de sakkyndige presisert at det ikke nødvendigvis samsvar mellom stemmer og psykose.

Av de sakkyndiges vitnemål går det frem at 15-åringen har forklart at hun husker alt som skjedde både før, under og etter selve drapshandlingen.

Tidlig på dagen forklarte Amund Gillebo hvordan tapet av søsteren preger hele familien,

Avdøde etterlot seg en enkemann, foreldre, fire søsken med ektefeller samt 19 tantebarn. Hun ble drept da hun hadde nattevakt på Små Enheter oktober i fjor.

Broren beskrev hvordan storfamilien ble endret fra en time til en annen.

— Livene våre ble forandret for alltid. Vi vil alltid være forandret, sa broren i retten.

Han beskrev drapet som meningsløst og uforståelig, og at familien har vært utsatt for et traume.

— Vi forstår det ikke. Ett av tantebarna spurte moren sin: «Mamma, hvorfor ville hun drepe tante Anna?»

Devis henvendt til den tiltalte femtenåringen, sa han videre:

- Ved at NN drepte Anna tok hun fra oss en kone, datter, søster og tante. Himmelen har fått en engel, men Jorden har blitt ett mindre godt sted å bo.

Tiltalte ble opprørt

Etter Amund Gillebos forklaring ble tiltalte opprørt og geleidet ut av rettsalen.

Les også

  1. Kunne mer penger ha reddet livet til Anna Kristin Gillebo Backlund?

  2. Enhetsleder ved Små Enheter: Vi skulle hatt to våkne på vakt

  3. Psykolog som behandler drapstiltalt 15-åring: Kronisk selvmordsfare