Norge

Mediene del av et spill

Anders Behring Breivik har gitt mediene et materiale vi ikke ukritisk kan gjengi.

Mediene må være forsiktige med å behandle Anders Behring Breiviks materiale med skylapper, skriver Emanuel Karlsten. Foto: Uglum Morten

 • Emanuel Karlsten

I løpet av natt til lørdag 23. juli kommer mediene over Anders Behring Breiviks identitet og publiserer navn og bilde. All informasjon er hentet fra hans Facebook-side. Akkurat som Breivik ser ut til å ha håpet og planlagt. Verdens forsider viser ingen sinte, ondskapsfulle portrett, men en ryddig og stilig massemorder.

Emanuel Karlsten journalist, Stockholm Foto: Martin Ridne

Det er fire dager siden Anders Behring Breivik drepte 85 personer på Utøya, men vi vet allerede alt om ham. Hvorfor? Fordi han ønsket det. Han har servert oss et komplett sett av pressebilder, personlige data og hvilke interesser han har. Du, jeg og mediene har slukt alt. Vi har skapt et bilde av ham ut fra premissene en kaldblodig morder selv har utarbeidet i detalj.Anders Behring Breivik planlegger i detalj hvordan han ønsker at verden skal møte ham. Alt skjer søndag 17. juli. Det er da han skriver sin eneste tweet på den muligens nyopprettede Twitter-kontoen sin. En melding som ikke kunne spores direkte til hans neste terrorforbrytelser, men som senere klinger svært ubehagelig: «Én persons overbevisning er like sterk som kraften til 100 000 som bare har interesser.»

Bygger opp ny side

På Facebook sletter Anders Behring Breivik alle sine Facebook-bilder og alle sine Facebook-venner. 17. juli begynner han i stedet å bygge opp en ny Facebook-side. Alle bilder er nøye utvalgt, for det meste ligner de pressebilder. Bilder hvor han er brun og barbert, det nesten gløder av ham. Det er bilder der han er utsmykket i frimurerlosjens uniform. Anstendige bilder der han står oppstilt sammen med det som ser ut til å være søster og mor. Bildene antyder en mann som har orden på livet, er sosialt tilpasset med gode familieforhold og vet hva han gjør. All annen informasjon på Facebook er nøye utfylt. Hva han arbeider med, hvor han studerte. Men mest av alt, hva han liker: At han er en kristen, konservativ og liker å spille WoW, trene og se morderserien Dexter. Det er også en lang liste over nye og gamle idoler, inkludert nazistmotstanderen og nasjonalisten Max Manus, og Winston Churchill. Han legger ut merkelige statusoppdateringer, alle merket datoen 17. juli.

YouTube-klipp

Systematisk legger han ut videoklipp på YouTube. På 40 minutter rekker han å legge ut 12 klipp, inkludert to kommentarer om hvor i klippet man helst skal lete. Så tar han en 40 minutters pause, legger ut nok et Youtube-klipp, forsvinner fire timer før han poster et klipp til. Dagen etter poster han, i løpet av ti minutter, tre YouTube-klipp og to kommentarer, som igjen sier noe om hvor i klippet man skal lete.

Ingenting har tilsynelatende forbindelse til noe. Dette er hans siste digitale avtrykk, og det er stille frem til fredag 22. juli, da han presenterer seg selv for verden ved å drepe 85 barn og unge på Utøya.

Del av et spill

Det er vanskelig å beskytte seg fra følelsen av at mediene og offentligheten er en del av et spill. Nyttige idioter, gjetet av en utspekulert seriemorder. Det er han som forteller at han er administrerende direktør i et selskap som ga ham den juridiske rett til å kjøpe det som er nødvendig for å bygge bomber. Det er han som forteller om sine nasjonalistiske sympatier. Det er han som gir oss en overflod av pressebilder, det er han som presenterer seg selv for verden som en vanlig fyr som liker å feste, trene og se på TV-serier. Det er han som gir oss tilgang til å lese et 1500 siders såkalt manifest, inkludert en dagbok fra hele prosessen frem til massakren.

Nøye vurderinger

Mediene må nøye vurdere materialet og være forsiktig med å behandle det med skylapper – ikke bli et mikrofonstativ for et materiale som så åpenbart et utformet for å gå morderens ærend.

Det er ikke feil av mediene å bruke Anders Behring Breiviks materiale. Men hvis vi bare gjør det, bare gjenforteller hva han har gitt oss, er vi også del av den terroren han planla.

Oversatt av Helene Guåker

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR
  Publisert:

  Ny kamp om Behring Breiviks psyke | Per Anders Madsen

 2. NORGE
  Publisert:

  Regjeringsadvokaten: Vil "fargelegge beskrivelsen" av Breiviks hverdag i fengselet

 3. LEDER
  Publisert:

  Aftenposten mener: Terroristens menneskeverd respekteres.

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Behring Breiviks spøkelse forsvinner ikke | Andreas Slettholm

 5. KULTUR
  Publisert:

  «Utøya 22. juli» er filmet minutt for minutt i en eneste lang tagning

 6. KULTUR
  Publisert:

  Anders Danielsen Lie: – Jeg har endret syn på Behring Breivik