Norge

Hunden ser om du er glad eller sint

Ikke spill poker med hunden din. Den kan lese ansiktsuttrykket ditt som en bok.

afp000844230-lHA_PneB60.jpg
  • Los Angeles Times (tns)
  • Amina Khan

Selv om mange hundeeiere mener hunden skjønner akkurat hvordan de har de, finnes det ingen beviser for at det stemmer. Men en ny studie viser i det minste at menneskets beste venn er god til å skille et lykkelig ansiktsuttrykk fra et sint.

Forfatterne sier funnene, som er publisert i tidsskriftet Current Biology, er det første som tydelig viser at dyr kan lese ansiktsuttrykket til en helt annen art.

– Denne nye studien er enda et tegn på at hunder kan oppfatte vår mimikk, skriver Duke University-forsker Brian Hare i en e-post. – Dette er det sterkeste beviset hittil for at hunder kan lese våre ansiktsuttrykk. Hare har ikke selv vært involvert i undersøkelsen.

Men når det gjelder å lese andre dyrs følelsesmessige tilstander, går mye tapt i «oversettelsen». Ta et av de mest grunnleggende menneskelige uttrykk: et smil. Mens blottede tenner kan være et vennlig tegn hos homo sariens, kan det være ment som en dødelig trussel for en rekke andre dyr, fra sjimpanser til ulver.

– Mennesker ser ut til å ha det samme problemet som alle andre dyr, sier hovedforfatter Corsin Müller, som er kognitiv biolog ved Messerli forskningsinstitutt ved det veterinærmedisinske universitetet i Wien.

Nyttig egenskap for rovdyr

Å kunne lese andre arters ansiktsuttrykk, virker som en logisk ferdighet, påpeker forfatterne av studien. Et rovdyr vil ha nytte av å kunne lese frykt og sinne i ansiktet til et potensielt byttedyr. Det samme kan også være nyttig for arter som arbeider sammen, for eksempel hunder og mennesker.

Talende ansiktsuttrykk er kanskje viktige for dyr også, selv om vi har regnet med at de bruker lukt til å tolke hverandre.

Hunder, som antas å ha blitt temmet fra ulver for mellom 11.000 og 16.000 år siden, har utviklet seg i nær forbindelse med sine menneskelige følgesvenner. Dermed er det mulig at de er blitt veldig flinke til å lese menneskeansikter.Og selvfølgelig berører denne forskningen et dypere problem: Vet hunden din hva du føler?

Måtte skille ansiktsuttrykk på skjerm

Før man kan svare på det spørsmålet, må forskerne vite om en hund kan skille mellom menneskelige ansiktsuttrykk. Uten den evnen ville det være vanskelig for en hund å lese følelser, påpeker Müller. Tidligere forsøk har prøvd å analysere denne evnen, men har ikke ført til helt overbevisende resultater.

11 hunder deltok i denne nye studien: ni border collier, en shetland sheepdog og en foxterrier. Hundene ble plassert foran en dataskjerm som viste dem to bilder av den samme personen, med ett sint og ett fornøyd ansiktsuttrykk.

Men bildene viste bare halvparten av hvert ansikt – enten toppen, dominert av øynene, eller bunnen, dominert av munnen. Noen av hundene ble trent til å velge det sinte ansiktet, og noen ble opplært til å velge det glade ansiktet. Når de berørte det riktige ansiktet på skjermen med snuten, fikk de en godbit.

Teddy og de andre hundene i undersøkelsen trykket snuten mot skjermen for å vise hvilke ansiktsuttrykk de kjente igjen.

Det var treningen. I selve testen måtte hundene igjen plukke det sinte eller det glade, halve ansiktet, men forskerne gjorde fire ulike vrier. Først fikk hundene se den andre halvdelen av den samme personens ansikt som ble brukt i treningen. Deretter ble de vist den samme halvparten av en annen persons ansikt. De ble også vist motsatt halvdel av en annen persons ansikt, og til slutt ble de bedt om å bedømme den venstre halvdelen av den samme personens ansikt som de fikk se i treningen før forsøket. Dette ble gjentatt ti ganger for hver hund. Les også: Ettåringen avslører deg

Hundene klarte seg bedre enn ventet

Avhengig av i hvilken rekkefølge hundene fikk se bildene, fikk hundene rett mellom 70 og 80 prosent av gangene. Müller påpeker at det er mange flere ganger enn at det kan skyldes en tilfeldighet.

– Jeg ble imponert over hundenes prestasjoner. Vi regnet dette som en vanskelig oppgave, og vi var ikke sikre på at de ville være i stand til å løse den, sier Müller.

– Det faktum at de var i stand til å løse oppgaven uten å se hele ansiktet, var avgjørende for vår konklusjon, sier Brian Hare, forskeren ved Duke University. – Dette betyr at hundene ikke bare gjenkjente uttrykkene på bilder de hadde trent på. De kunne også skille nye lykkelige og triste ansikter. Det var et overraskende funn.

Å skille er ikke å forstå

Men at hunder kan se at ett ansiktsuttrykk er annerledes enn et annet, betyr ikke nødvendigvis at de vet hva disse uttrykkene betyr. Vet en hund at et lykkelig ansiktsuttrykk betyr at personen er lykkelig?

Selv om mange hundeeiere mener at hunden forstår dem i ett og alt, kan den neppe se at eieren er lykkelig selv om den kan skille det ansiktsuttrykket fra et annet.

Det kan ikke fastslås på bakgrunn av denne studien, men den gir et fristende hint: Forskerne fant at hundene som ble belønnet for å plukke ut det sinte ansiktet, ikke var så flinke til å lære oppgaven, muligens fordi hundene måtte overvinne sin naturlige trang til å trekke seg unna, mener forskerne bak studien. Hundene kan tenke at det er best å unngå et sint ansikt.Enkelt kan det uanett ikke være, ifølge en oversikt fra amerikanske forskere har mennesker 21 ansiktsuttrykk.

Nå skal de teste ulver

Så hvor mye av denne ferdigheten er lært, og hvor mye er medfødt? Müller sier han og kollegene vurderer å prøve å studere det spørsmålet ved å teste tamme ulver ved Wolf forskningssenter i Østerrike. Hvis de er like flinke til å løse oppgaven som hundene var, vil det tyde på at læring, ikke genetisk bakgrunn, er avgjørende for hunders evne til å lese menneskeansikter.

Norsk enerett: Aftenposten

Les også:

Gjorde ulven til hund for å beskytte seg mot bjørn

Menneskets beste nese

Dette kan hunden din også klare