Norge

Overgrep bak lukkede dører

Jeg håper du leser dette, at du ikke tenker «bare enda en overgrepssak» og blar forbi.

Her, på Statens barnehus i Tromsø, ble flere titall barn avhørt etter at en barnehageansatt ble siktet for overgrep. Denne uken står han tiltalt for overgrep mot i alt 19 barn. Aleksander Andersen

 • Nina Selbo Torset
  Journalist

Lurer du på hvordan vi i Aftenposten jobber? På Facebook-siden Bak forsiden prøver vi å gi noen svar. Våre kolleger forteller om hvordan de jobber med sakene sine før sakene når deg som leser. Noen av postene vil vi også publisere her på ap.no.


Denne uken starter to lange og omfattende rettssaker. På hver sin side av landet, i Tromsø og i Gjøvik, står to menn tiltalt for å ha misbrukt flere barn i en årrekke. Begge skal ha dokumentert overgrepene sine. Ellers er sakene forskjellige.

Mannen på Østlandet er en tobarnsfar i 40-årene som ifølge tiltalen har lokket til seg og overfalt tilfeldige jenter på gaten. 30-åringen i Tromsø jobbet i en barnehage. De 17 barnehagebarna han er tiltalt for å ha forgrepet seg på, hadde et tillitsforhold til ham.

De to sakene kan ikke, og bør ikke, likestilles. Den ene kan ikke prioriteres over den andre. Vi må skrive om begge, men hvordan gjør vi det?

Pressen skal opplyse

Det som kommer frem i retten i en overgrepssak, er skildringer av en virkelighet vi helst skulle sett ikke fantes. Detaljerte beskrivelser, bilder og filmer av barn som blir misbrukt på det groveste, ofte av personer som egentlig skulle gi dem omsorg og trygghet.

Bare en brøkdel av dette kan vi videreformidle til deg som leser. Pressen skal opplyse, men hensynet til barna veier tungt. Det er en vanskelig balansegang.

Denne uken starter to grove overgrepssaker i retten. Journalist Nina Selbo Torset har jobbet med begge sakene. Anette Karlsen

Jeg må fortelle så lite at medieomtalen ikke blir en ekstra belastning for barna, men så mye at du forstår alvoret. Så lite at du orker å lese, men så mye at relevante opplysninger kommer frem.Alt jeg skriver fra rettssaken i Gjøvik skal godkjennes av min nyhetssjef, men det er viktig å ha gjort seg opp noen tanker på forhånd om hvilken linje vi skal legge oss på i dekningen. I møte med redaksjonsledelsen har vi blant annet diskutert detaljnivå, billedbruk og identifisering.

Det er en selvfølge at vi utelater detaljer som kan identifisere barna, men Aftenposten er også restriktive når det kommer til å bruke navn, bilde eller tegninger av personer som ennå ikke er dømt. Pressen skal unngå forhåndsdømming, også når det er DNA-bevis og den tiltalte har erkjent flere av overgrepene. Det er domstolene, ikke pressen, som skal avgjøre skyldspørsmålet.

Varsler lukkede dører

Det er et grunnleggende prinsipp at rettssaker skal være åpne for allmennheten. Men av og til, som oftest av hensyn til privatlivets fred, blir dørene lukket.

Det meste av rettssaken i Tromsø vil gå bak lukkede dører. Også når bevisene i det mest alvorlige tiltalepunktet mot mannen i Gjøvik skal legges frem mandag, vil tilhørerne bli kastet på gangen.

Pressen får lov å være til stede, men vi får et såkalt delvis referatforbud. Det betyr at dommeren kan sette visse vilkår for hva vi journalister har lov til å skrive.

En slik forhåndsvarsling om lukkede dører sier noe om alvorlighetsgraden i det som kommer til å bli lagt frem.

Bildene vi ikke glemmer

Det er viktig at journalister har et sikkerhetsnett når de dekker slike saker. For min del betyr det at jeg kan ringe min avdelingsleder hvis jeg har behov for å snakke. Det handler også om å koble av og ikke ta med jobben hjem.

Aftenpostens erfarne rettskommentator Inge D. Hanssen, som skal dekke rettssaken i Tromsø, sa i et intervju med fagbladet Journalisten at han har klart seg i alle disse årene fordi han klarer å glemme.

Det er viktig, men det er alltid noen bilder som brenner seg fast. For Inge er det Christoffer Gjerstad Kihle som ble mishandlet til døde av sin stefar.

For meg vil det alltid være alle barna som satt og ventet på rekke og rad i politihuset i Tromsø da den utvidede siktelsen mot 30-åringen ble tatt ut. Jeg var der for å intervjue etterforskningslederen. Barna satt kanskje og ventet på å komme inn til dommeravhør. Kanskje var de der av en helt annen grunn, men tankene mine gikk til de barna som skal ha blitt utsatt for overgrep.

Jeg får ofte spørsmål om hvordan jeg orker, og jeg hører om folk som ikke klarer å lese artikler som handler om overgrep mot barn. Da pleier jeg å svare at det ikke er oss det handler om. Det handler om barna.

Det har vært altfor mange saker om barn som ikke blir trodd, som har prøvd å si i fra, men som ikke har fått hjelp. De fortjener at jeg lytter når overgriperen blir tatt. Og de fortjener at du leser.

Journalist Nina Selbo Torset og rettstegner Ane Hem dekker rettssaken i Gjøvik. Rettskommentator Inge D. Hanssen dekker rettssaken i Tromsø. Følg med på ap.no.

 • Her kan du lese mer om saken i Tromsø: — Det som har skjedd er alle foreldres verste mareritt
  Politiet mener mannen fra Hadeland har forgrepet seg på barn i en årrekke:
 1. Les også

  Overvåkingsbilder og mobildata satte politiet på sporet av overgrepstiltalt

 2. Les også

  Leter i gamle overgrepssaker over hele landet

 3. Les også

  Her blir barna avhørt om hva som skjedde i barnehagen

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tiltale: Tobarnsfar delte nakenbilder av døtrene og forgrep seg på dem

 2. NORGE

  Tiltaler mann i 30-årene for overgrep mot niesen (3) og flere venninner

 3. NORGE

  Dark Room: Overgrepstiltalt far skal ha delt nakenbilder av døtrene på nettet

 4. NORGE

  En mor som reagerte gjorde at overgrepssaken ble rullet opp

 5. NORGE

  Mann tiltalt for nettovergrep mot over 250 barn

 6. NORGE

  BT har gransket 200 overgrepsdommer der barn er ofre. Flere er fullstendig invalidisert.