Norge

Politiet ber folk ta ned flagg og hente inn julepynt

I kveld blir det full storm flere steder i landet. Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel, og mange veier er stengt.

Det blir mye vær flere steder i Norge i kveld og i morgen. Her er vindvarselet fra met.no for 1. juledag klokken 21. Foto: Skjermdump, met.no

 • Kjersti Nipen
  Journalist
 • Audun Hageskal

Juleværet har så langt minnet mer om høst enn vinter de fleste steder i Norge, med temperaturer nærmere ti grader. Fredag kveld vil det bli friskt, ifølge Vervarslinga på Vestlandet.

— Vi har sendt ut OBS-varsel. Stormen er ventet i ettermiddag og kveld. Det blir nordvestlig vind opp i full storm, sier vakthavende meteorolog, Jørgen Grønneberg, til adressa.no.

- Ta ned flaggene

En flaggstang blåste over ende og en trebarnsmor mistet livet i Oslo julaften. Nå ber politiet i Trøndelag folk ta ned flagg før stormen treffer land i kveld. Foto: Bøe, Torstein

Vaktleder hos 110-sentralen i Sør-Trøndelag, Stig Lunde, er bekymret for været som er i ferd med å komme inn over Trøndelag. — Vi oppfordrer nå folk til å ta ned flaggene sine. Det er sterk vind og det skal bli verre utover ettermiddagen. Med tanke på hva som skjedde i Holmenkollen i går, så ønsker vi at folk ikke har flagg oppe nå, sier Lunde.

En 49 år gammel trebarnsmormistet julaften livetda hun skulle delta i gudstjeneste i Holmenkollen kapell. Hun sto i kø utenfor, da flaggstangen ved kapellet blåste over ende og traff kvinnen.

Ber folk sikre gjenstander

Fredag ettermiddag blåste flere trær ned over veier. Fredag kveld var 600 mennesker uten strøm i Nord-Trøndelag. Vinden nådde orkans styrke i kastene, ifølge TV2.

Politiet i Sør-Trøndelag oppfordrer folk som har gjenstander ute om å sikre dem.

Har du lykter og juledekorasjoner stående utendørs, kan det med være greit å ta pynten innendørs i løpet av kvelden.

Politiet i Sør-Trøndelag fikk 1. juledag inn flere meldinger om trær som hadde blåst over veier i distriktet.

Både i Trondheim, Orkanger og i Kyrksæterøra har stormen som feide nordover langs kysten fredag ettermiddag, veltet trær over veiene, opplyserSør-Trøndelag politidistrikt til NTB.

I Molde melder politiet at en lyktestolpe er tatt av veien. Den veltet delvis ut i E39 ved Rørbekk fredag ettermiddag. Politiet er på stedet, men det er ikke meldt om skader.

Ytterst på kysten, Ørlandet og Fosen vil merke vinden spesielt det godt, men været vil prege både kysten og fjellområdene ifølge Grønneberg. Har du tenkt deg ut på veien, oppfordrer meteorologen til at du holder deg unna fjellområdene.

Lørdag vil den sterkeste vinden trekke nordover, ifølge værvarselet. Foto: Met.no

— Det blir både bygevær, snø og snøfokk i fjellet. Jeg vil ikke anbefale å kjøre over fjellet i ettermiddag og kveld, sier han.Meteorologisk institutts værkartviser hvordan vindforholdene er ventet å utvikle seg i kveld og utover morgendagen.

Her er veiene stengt

Statens vegvesen melder om en flere stengte veier 1. juledag.

Riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 13 over Vikafjellet er stengt på grunn av uvær. På riksvei 15 over Strynefjellet er det kolonnekjøring, det samme gjelder riksvei 52 (Hemsedalfjellet).

Veirapportene oppdateres utover kvelden på Vegvesenets hjemmesider.

Kraftig vind flere steder i landet

Meteorologisk institutt melder i sitt OBS-varsel om at det ventes høy vannstand, vanskelige kjøreforhold og kraftig vind og vindkast i Nordland, Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark fra fredag kveld.

Dette fortsetter 2. juledag.

Fredag varsler meteorologene sterk vind i Møre og Romsdal og Trøndelag, og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Sør-Norge på grunn av sterk vind og snø.

I Hedmark og Oppland ventes storm i fjellet, samt lokalt kraftige vindkast i lavlandet fra om ettermiddagen 1.juledag.

Kraftig temperaturfall

Når vinden gir seg i løpet av 3. juledag, vil Trøndelag få et ganske betydelig temperaturfall. Søndag vil det i indre strøk bli kaldt, med under ti kuldegrader.

Særlig kaldt vil det bli i Oppdal og Røros. Sistnevnte vil komme ned mot minus 20 grader, et temperaturfall på over 20 grader.

På Østlandet blir temperaturfallet mer moderat. Temperaturen vil de neste dagene holde seg rett under null grader.

- De neste dagene blir litt kaldere, men jeg tviler på at det blir særlig kaldere enn minus en-to grader, sier K risten Gislefoss, statsmeteorolog ved Meteorologisk institutt , til Osloby. Noe skiføre vil han likevel ikke love bort.

Den kraftige vinden som har preget Østlandet de siste dagene vil også avta.

Klarvær nyttårsaften

Når det gjelder resten av romjula og nyttårsaften, så vil både Sør- og Nord-Trøndelag få et mer vinterlig preg.

— Til og med nyttårsaften blir det rolige vindforhold, med unntak av periodevis frisk bris. Ellers blir det oppholdsvær og tørt. Der man ikke får vind vil temperaturen holde seg mellom fem og ti kuldegrader, forteller Grønneberg.

Og for den som ser frem til fyrverkeriet er det gode nyheter for nyttårsaften.

— Det ser ut til å bli gode forhold for det, i alle fall nord for Oppdal, sier meteorologen.

 1. Les også

  Prest i Holmenkollen kapell: - Alle i menigheten er fryktelig sjokkert

 2. Les også

  Det blir kaldere, men ikke skiføre i sikte

 3. Les også

  Landene med aller best vær i verden

 4. Les også

  Turen fra Bergen til Oslo var så turbulent at flyvertinnen sang for å roe ned passasjerene

 5. Les også

  Tornadoer herjet sørstatene, minst 14 døde

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Kom deg avgårde på juleferie før uværet stopper deg

 2. NORGE
  Publisert:

  Været hindrer trafikken mellom øst og vest

 3. NORGE
  Publisert:

  Fortsatt mye vind og vanskelige kjøreforhold i fjellet

 4. NORGE
  Publisert:

  Sterk kuling og nedbør i fjellet

 5. NORGE
  Publisert:

  Cora har truffet Trøndelag. Veier stengt, fly innstilt.

 6. NORGE
  Publisert:

  Magisk i Oslo, men storm og uvær på Nord-Vestlandet