Norge

Notodden-drapet: Brannmenn gjorde politiets jobb

Rådmannen på Notodden reagerer på at brannmenn måtte ta kontroll på gjerningsmannen etter et kniv- og øksedrap sist lørdag.

Rådmannen på Notodden er kritisk til politiets responstid etter at en mann ble drept på Maxbo-varehuset i kommunen lørdag.

  • NTB

Det var brannfolkene som først kom til varehuset etter at meldingen om saken var mottatt.

– Det var de som kom først til åstedet og fikk kontakt med gjerningsmannen. De holdt ham også i ro frem til politiet kom og overtok, sier kommunens rådmann Svein Aanestad til NRK.

Han sier det er politiets oppgave å gå i bresjen i slike hendelser, og at de av og til opplever at brannmannskapene er de første som kommer til alvorlige hendelser.

Drapssiktet 22-åring sier snekker (42) skylder ham penger : Tilstår drap

– Dette er noe vi må ta opp, ikke bare med politiet lokalt, men ha en dialog med politimesteren i vårt distrikt. Det er ikke slik ting skal foregå, sier Aanestad.

En 22 år gammel mann er siktet for å ha drept en 42 år gammel mann med kniv på pauserommet i varehuset lørdag ettermiddag. Den siktede var ansatt ved byggevareforretningen, mens 42-åringen var snekker og fast kunde på Maxbo.

23 minutter

Ifølge politiloggen tok det 23 minutter fra operasjonssentralen ble varslet, til politiet kom til stedet.

– Da meldingen kom klokka 14.55, var patruljen vår kommet et godt stykke på veien mot et oppdrag i Rjukan-området. Den avbrøt selvsagt dette oppdraget og satte kursen mot Maxbo på Tuven-området i Notodden, sier politistasjonssjef Helge Folserås i Notodden politistasjon til Varden.

– Det er det vi greier å levere, fordi vi dekker flere kommuner og et stort område, sier Folserås.

Politiadvokat Kjell Ove Ljosåk i Sør-Øst politidistrikt sier at siktede har forklart at han mente 42-åringen skyldte ham penger for et oppdrag.

– Dette er en av flere grunner han har oppgitt som motiv, sier Ljosåk.

Fem ukers varetekt

Politiet har bedt om fem ukers varetektsfengsling med brev- og besøkskontroll i hele perioden og medieforbud de første to ukene.

Mannen har erkjent de faktiske forhold og er allerede overført til fengsel der han har tilgang på løpende tilsyn fra helsepersonell. Siden 22-åringen har samtykket til varetektsfengsling, kommer saken opp som en såkalt kontorforretning uten at han er til stede.

Ifølge VG hogget mannen hodet av offeret.

– Både de ytre omstendighetene for drapet og det vi vet om bakgrunnen, gjorde at vi ønsket å komme raskt i gang med en prejudisiell observasjon, sier politiadvokat Kjell Ove Ljosåk.

Siktedes forsvarer, advokat Borgar Veiding, sier at 22-åringen hadde en samtale med psykolog allerede i helgen. Undersøkelsen skal avgjøre om han var tilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Tingrettsdommer Anne Elisabeth Landsverk i Nedre Telemark tingrett skriver kjennelsen som er ventet i løpet av mandag.

Les mer om

  1. Notodden
  2. Drap