Norge

PST har kjent til amerikansk «observasjonsvirksomhet»

Men hevder man var ukjente med omfanget.

  • Lars Akerhaug
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

TV2 Nyhetene avslørte onsdag kveld at den amerikanske ambassaden skal ha drevet en langvarig overvåking av tilsammen flere hundre nordmenn.

Nå innrømmer Politiets Sikkerhetstjeneste at man har kjent til overvåkingen.

– PST har gjennom flere år visst at ambassadens personell har hatt observasjonsvirksomhet rundt ambassaden i sikkerhetsøyemed. Men vi har ikke kjent til det omfanget som ble vist i går, sier fungerende PST-sjef Roger Berg til NRK .

Han mener imidlertid at amerikanerne skulle ha varslet om omfagnet av registreringen som ble foretatt.

Det amerikanske Utenriksdepartementet har overfor TV2 gjort det klart at de har informert norske myndigheter om sine aktiviteter i landet.

Ukjent

Men onsdag kveld sa justisminister Knut Storberget at han ikke kjente til overvåkingen.

— Jeg har bedt politidirektøren og sjefen for PST om å gi en redegjørelse så fort som mulig til departementet om de har vært kjent med dette, sa Storberget til Aftenposten.no.

Også tidligere justisminister Odd Einar Dørum (V) har sagt at han var ukjent med etterforskningen.

— Vi har ikke sett noen grunn til å orientere politisk ledelse om dette, sier Berg til TV2.

Fakta

— Vi jobber nå med å finne fakta i saken, sier informasjonssjef Martin Bernsen i Politiets Sikkerhetstjeneste til Aftenposten.no.

Han kan ikke utdype hvordan det er mulig at politiet har kjent til den amerikanske overvåkingen, uten at justisministeren har blitt holdt orientert.

— Det ligger i redegjørelsen som kommer, sier Bernsen.

- Insinuasjoner

Den amerikanske ambassaden karakteriserer avsløringene til TV 2 om omfattende overvåkingsvirksomhet i Norge som «insinuasjoner og påstander».

I en uttalelse torsdag kveld påpeker talsmann Tim Moore at USA på generelt grunnlag jobber tett med vertslandene med sikkerheten rundt landets ambassader i hele verden.

– Når det gjelder insinuasjonene og påstandene på TV 2-nyhetene onsdag kveld, står vi klare til raskt å svare på alle spørsmål norske myndigheter måtte ha i denne eller andre saker, sier Moore.

Formelt

Han understreker at svarene vil bli gitt gjennom formelle regjeringskanaler. En e-post til NTB tidligere onsdag avsluttes med at ambassaden håper å kunne gi ytterligere kommentarer fredag

Flere har registrert sterkt på det som har blitt karakterisert som en «overvåkingsskandale».

For lederen av Kontrollutvalget for etterretning,- overvåkings og sikkerhetstjenestene (EOS), Helga Hernes, kom TV2s avsløringer som en ubehagelig overraskelse:

— De sterke reaksjonene i det politiske miljøet viser at dette ikke er en måte vi forventer at et vennligsinnet land går frem på i Norge, sier Hernes.