Norge

Siemens nekter skyld

Geir Kavlie er aktor og Ellen Holager Andesnæs forsvarer for Siemens Business Services AS. Foto: HEIKO JUNGE/SCANPIX

Tiltalt for grovt bedrageri - slåss i retten for å unngå svartelisting.

  • Gro Strømsheim

Les også:

Siemens Business Services (SBS) erklærte seg ikke skyldig i tiltalen om grovt bedrageri da saken mot selskapet startet i Oslo tingrett mandag.

Magnar Vik representerte selskapet i retten.

Per-Yngve Monsen er mannen som varslet om at SBS bedrev bevisst overfakturering av Forsvaret. Han er blant aktoratets viktigste vitner.

— Jeg gleder meg til å få denne saken frem og håper man i større grad får plassert skyld på individuelt nivå, for det er faktisk mennesker bak dette, sier Monsen.

40 vitner

Økokrims tiltale mot Siemens Business Services (SBS), datterselskap av Siemens AS, lyder på grovt bedrageri av 60 millioner kroner. Det er innkalt over 40 vitner og satt av 10 uker til saken.

- Det er en stor sak som gjelder et høyt beløp. Vi mener det er viktig at også slike saker blir prøvd for rettssystemet, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim.

Etterforskningen ledet Økokrim til samme konklusjon som Norges mest kjente varsler: SBS bedrev systematisk og bevisst overfakturering av Forsvaret på den såkalte FIS Basis-kontrakten (IT-avtale).

Avviste bot

Økokrim ga i desember 2007 SBS et forelegg på 9 millioner kroner for bedrageri. Beløpet er en bagatell for selskapet, men frykten for at konsernet skal bli utelukket fra fremtidige anbudsrunder var sterkt medvirkende til at SBS ikke vedtok forelegget, men valgte rettssak i håp om frifinnelse.

Både vedtatt forelegg og fellende, rettskraftig dom i en slik sak, betyr at stat og kommuner er pålagt å svarteliste selskapet for en periode.

Det vil være dramatisk for Siemens-konsernet, som har en stor del av sin omsetning fra det offentlige.

— Vi mener at forelegget baserer seg på en feilaktig kontraktsfortolkning. Forsvaret er ikke blitt overfakturert, sier SBS’ forsvarer, Ellen Holager Andenæs.

Advokat Ellen Holager Andenæs fører saken for SBS. Geir Kavlie og Mona B. Ransedokken er aktorer for Økokrim.

Per-Yngve Monsen, mannen som varslet om overfakturering i Siemens, har skrevet boksen "Muldvarp i Siemens". Foto: BJØRN SIGURDSØN/SCANPIX