Huitfeldt krever svar om NRK-oppsigelse

Kulturministeren vil ha informasjon om påstandene mot NRK.

Pia Beathe Pedersen (43) sa opp på direkten lørdag morgen da hun ledet nyhetene på NRK. Nå engasjerer kulturminister Anniken Huitfeldt seg i saken.
  • Nicolai Heyerdahl

Kulturminister Anniken Huitfeldt gikk søndag ut og ba NRK redegjøre for beskyldningene som ble satt frem da Pia Beathe Pedersen sa opp jobben under en nyhetssending lørdag .

Anniken Huitfeldt. FOTO: SCANPIX

— Jeg vil be om at de forteller hva som har skjedd i denne saken, sier Huitfeldt til VG Nett. Pedersen, som skulle lest opp nyhetene for NRK Østlandssendingen lørdag morgen, valgte i stedet å annonsere direkte på radio at hun sa opp, og gi sin begrunnelse for det.

Den inneholdt blant annet en besk kritikk av hvordan statskanalen behandler vikarer og midlertidig ansatte.

- Avhengige av vikarer

Den oppsiktsvekkende oppsigelsen kan få følger for vikarpraksisen i NRK.

– Vi har diskusjoner om arbeidsmiljøet hele tiden, og det vil vi også ha nå. Hvis vi oppdager kritikkverdige forhold i vår organisasjon, vil vi gå inn i det, sier organisasjonsdirektør Solveig Jølstad i NRK til NTB.

Hun vil ikke kommentere Pedersens sak direkte, men sier NRK er helt avhengig av midlertidig ansatte og tilkallingsvikarer som på kort varsel kan steppe inn og overta vakter som plutselig blir ledige.

- Veldig okay

– Det er vi nødt til for å få sendingene på lufta. Men vi er opptatt av å ha en forsvarlig og god praksis når det gjelder bruken av vikarer og hvordan vi følger dem opp, sier Jølstad.

Kringkastingssjef Hans-Tore Bjerkaas opplyser søndag kveld at han er kjent med at Huitfeldt nå engasjerer seg i saken.

— Dersom eieren vår ønsker å få vite mer om denne saken, er det veldig okay for oss, sier Bjerkaas til VG Nett.