Norge

– Blir neppe japansk varemangel i Norge

Leveransene av japanske biler og elektronikk til Norge er foreløpig ikke rammet da de fleste produktene lages utenfor Japan. Det kan derimot bli mangel og stor prisøkning på minnebrikker.

Japan produserer rundt 40 prosent av verdens elektronikkprodukter.

Les mer:

Utenlandske medier har de siste dagene meldt om stor bekymring for hvordan de store ødeleggelsene i Japan vil påvirke leveringstiden og prisutviklingen på japanske produkter, spesielt innen elektronikk.

Japan står i dag for produksjonen av over 40 prosent av verdens elektroniske komponenter, og er en kritisk del av den globale teknologikjeden, fastslår meglerfirmaet CLSA. Ifølge teknologinettstedet Engadget.com. har det allerede kommet rapporter som tyder på at det kan bli leveranseforsinkelser og/eller prisøkninger på flere komponenter som brukes i en rekke populære produkter.

Slipper unna

Sony er størst på japansk forbrukerelektronikk i Norge. Selskapet har stanset eller trappet ned produksjonen ved en rekke av sine fabrikker i Japan. Fra Sony Norge får NTB imidlertid opplyst at det norske markedet berøres i liten grad, da nesten ingen av modellene som leveres hit produseres i Japan.

Fra Panasonic får NTB opplyst at selskapet nå holder på å samle informasjon om hvordan jordskjelvet og tsunamien har påvirket landets infrastruktur, som tilgang på strøm og vann, for å kartlegge når de kan gjenoppta produksjonen på sine fabrikker.

– Men den informasjonen vi har fått så langt, tyder på at det nordiske markedet ikke kommer til å bli påvirket, sier markedsdirektør for Panasonic i Norden, Stefan Sundin.

Ingen bilkrise

Det samme beskjeden kommer fra de fleste norske importørene av japanske bilmerker, som Subaru, Suzuki, Nissan, Honda og Toyota og Mitsubishi. De fleste opplyser at de trolig ikke vil få leveringsproblemer da brorparten av modellene blir produsert andre steder enn i Japan, skriver E24.no. Honda melder imidlertid om mulige problemer knyttet til enkelte bilmerker.

– Det ser ut til at det er Accord og delvis Jazz som er påvirket, sier Tom Gullkrona Skoglund, PR— og markedssjef i Honda Norge til nettstedet.

De fleste bilfabrikkene holder stengt i flere dager denne uken for å bidra i hjelpearbeidet.

Minnemangel

Derimot kan det bli mangel på minnebrikker, eller såkalte chips, melder flere medier. Japan står for produksjonen av en betydelig andel av minnebrikkene, og produksjonen hos flere produsenter er rammet av krisen.

Ifølge Reuters har allerede prisen på NAND flash-minne, som blant annet brukes i Apples iPad 2, DRAM, mikrokontrollere, standard logic og LCD-paneler økt med opptil 20 prosent, og økningen forventes å bli større.

– Minnebrikker er blitt en svært viktig komponent i de fleste elektroniske produkter i dag, og finnes i alt fra datamaskiner, mobiltelefoner, kamera og radio- og TV, forteller Erik Andersen, informasjonssjef i Stiftelsen Elektronikkbransjen til NTB.

Han sier det er vanskelig å spå i hvilken grad det norske markedet kan bli rammet av leveransemangel.

– Det kan tyde på at dette først og fremst rammer komponenter, ikke ferdigprodukter, og det vil bety at det kan bli vanskelig å få tak i deler til reparasjon av en rekke produkter, sier han.

Les også

  1. Så falt snøen i Japan...

  2. - Sikkerheten var god nok

  3. Utlendinger forlater Japan