Norge

Nye FHI-tall: Antallet nye smittede økte 90 prosent

Antallet nye smittetilfeller i forrige uke er det høyeste siden begynnelsen av april.

728 nye smittetilfeller ble oppdaget i Norge i uke 36, noe som er en økning på 91 prosent fra uken før. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

 • Per Anders Johansen
  Journalist

728 nye smittetilfeller ble oppdaget i Norge i uke 36, noe som er en økning på over 90 prosent fra uken før, viser tall Aftenposten har hentet fra MSIS (Meldingssystem for smittsomme sykdommer) og FHI.

0,88 prosent av de 82.200 personene som testet seg i forrige uke, avla positiv testet. Dermed ble andelen som testet positivt, doblet fra uken før.

Smittetallene forrige uke er det høyeste tallet siden uke 15 i begynnelsen av april.

En stor del av den kraftige veksten er knyttet til de to store enkeltutbruddene i Indre Østfold og Bergen. I 343 av Norges 356 kommuner er smittesituasjonen uendret.

Tester 12 ganger flere nå

Selv om antallet positive prøver nå er like høyt som i starten av april, er situasjonen likevel svært annerledes.

Sist det ble påvist et så høyt antall smittede på en uke, ble det bare testet 6587 personer. Forrige uke ble det testet 82.200 personer, det vil si 12 ganger så mange.

Den gang var det dessuten en langt høyere prosentandel som avga positiv test. I uke 15 avga 6,5 prosent positiv test, mens andelen nå er 0,88. Det er et klart tegn på at smittenivået ute i samfunnet er svært mye lavere enn den gang.

Hovedårsaken til veksten i forrige uke er knyttet til de to store utbruddene i Bergen og Østfold.

Utbruddet i etterkant av den religiøse feiringen i Fredrikstad og Sarpsborg har ført til 230 smittetilfeller, som er knyttet til de samme arrangementene.

Siden skolestart og fem til 7. september er det dessuten påvist 300 tilfeller i studentmiljøet i Bergen.

I begge tilfellene har lokale myndigheter gitt uttrykk for at man har kontroll over situasjonen. Samtidig er det innført flere strenge tiltak lokalt.

I Bergen ble private samlinger på mer enn ti personer forbudt tirsdag etter at det er påvist flere smittetilfeller blant ansatte ved Haukeland universitetssjukehus. Samtidig ble det forbudt med offentlige arrangementer med mer enn 50 personer til stede.

44 prosent født i utlandet

Av de 728 nye smittetilfellene forrige uke, var 309 født i utlandet.

45 var født i Afghanistan, 18 i Pakistan, og 12 i Kuwait og Polen.

Dette betyr at 44 prosent av de nye tilfellene var utenlandsfødte, noe som er en økning fra de siste ukene. Økningen skyldes trolig det store utbruddet i Østfold.

De fleste blir smittet av familiemedlemmer. Av de 515 sakene hvor smittested er kjent, ble 29 prosent smittet i privat husstand, 23 prosent på jobb eller universitet mens 13 prosent ble smittet på et offentlige arrangement.

Norge over «rødt» nivå

Tirsdag passerte Norge for første gang grensen som norske helsemyndigheter har satt for å være akseptabelt smittenivå i andre land.

Innbyggere fra såkalte «røde» land er blitt pålagt ti dagers karantene, og det er blitt advart mot å reise til slike land.

Det europeiske smittevernbyrået (ECDC) beregner nå smittespredningen i Norge til 20 nye tilfeller pr. 100.000 innbyggere de siste to ukene.

De økte smittetallene fører sannsynligvis til at det vil gå lengre tid før myndighetene eventuelt vurderer å lette på en del av de nasjonale tiltakene, for eksempel forbudet mot større arrangementer.

Ingen større spredning på tog, buss og tog

Den siste uken har helsemyndighetene startet smittesporing etter 18 tilfeller hvor en smittet person har reist med kollektiv transport.

Smittesporingen omfatter 17 flyvninger og en togreise, og det er ikke blitt oppdaget større spredning i noen av sakene.

Ni personer ble innlagt på sykehus i løpet av uke 36 med covid-19, noe som er seks færre enn uken før. Ifølge FHI er det ikke observert noen økning i antall innleggelser de siste ukene.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset

Koronaviruset

 1. NORGE

  Direkteblogg om korona

 2. VERDEN

  Smitten eksploderer i Europa: - Kontinentet er i ferd med å miste kontrollen

 3. VERDEN

  Rekordmange dør av korona. Nå vil Russland prøve «den svenske modellen».

 4. VERDEN

  Frankrike stenger ned igjen. Innbyggerne hamstret dopapir, pasta og kontorutstyr.

 5. NORGE

  Helsetoppene endrer koronastrategi. Nå vil de spille mer på følelser.

 6. OSLOBY

  Blå stenger for kulturarrangementer etter jul