Nordre Follo stenger ned etter utbrudd av mutert koronavirus

Nordre Follo kommune stenger ned etter at den britiske varianten av koronaviruset er påvist. Det skjer dagen etter at det ble åpnet for skjenking.

Det var færre folk enn vanlig i Ski sentrum fredag ettermiddag.

Torsdag kveld kom det melding om at formannskapet i Follo kommune mente at smitten var såpass under kontroll, at det kunne åpnes for skjenking av alkohol på serveringssteder.

Fredag formiddag ble hele kommunen stengt ned frem til onsdag etter at det ble påvist utbrudd av den britiske virusmutasjonen. Innbyggerne bes om ikke å reise noe sted.

Så fort kan situasjonen endre seg under pandemien.

Saken kort oppsummert:

  • To personer ved Langhus bo- og rehabiliteringssenter har fått påvist det muterte viruset. Begge er nå døde. Utbruddet har spredt seg på sykehjemmet, til en barnehage og muligens flere steder.
  • Det kan ikke utelukkes at utbruddet har spredt seg til andre kommuner. Nabokommunene møtes fredag kveld for å bestemme hvilke tiltak som skal innføres.
  • Helsedirektoratet sa på en pressekonferanse fredag at utbruddet har potensial til å starte en tredje, kraftig smittebølge.
  • Det muterte viruset er mer smittsomt, men det er ikke dokumentert at det gir mer alvorlig sykdom.

Nye tiltak i flere kommuner

Fredag kveld sier helseminister Bent Høie (H) til NRK at regjeringen foreslår nye smitteverntiltak for Oslo og de andre kommunene som grenser til Nordre Follo.

VG får opplyst at regjeringen vil legge seg på det høyeste tiltaksnivået for kommuner, altså tiltaksnivå fem. Men det er uklart hvilke tiltak som vil gjelde. Ifølge NRK anbefalte regjeringen stengning av barnehager og barneskoler i regionen.

Kommunene som berøres er i første omgang Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn og Våler, skriver Helsedirektoratet i en pressemelding fredag kveld.

Ifølge Moss Avis sier Moss-ordfører Hanne Tollerud at kommunene vil ha samme tiltak som Nordre Follo.

Det betyr stengte skoler og stengte kjøpesentre. Kun matbutikker, apotek og bensinstasjoner får holde åpent.

Har spredt seg

På et møte i formannskapet i Nordre Follo kommune fredag kveld informerte kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold om smitteutbruddet i kommunen.

- Utbruddet er under så god kontroll som mulig, men har dessverre forgreininger ut i skoler og barnehager, sa Myhrvold.

Videre har utbruddet forgreininger til kommunene Moss, Indre Østfold, Vestby, Ås og Oslo, ifølge kommuneoverlegen.

- Det er alvorlig fordi dette kan ha pågått i tre uker.

I tillegg skal fire nye tilfeller av den muterte viruset ha blitt påvist fredag.

Ifølge Myhrvold har FHI i møte med kommunen uttalt at sannsynligheten for videre spredning er stor, og at konsekvensene vurderes som store dersom det skjer.

FHI tok inn prøve 7. januar

Hun sier til Aftenposten at det første positive resultatet fra Langhus bo- og rehabiliteringssenter kom 3. januar. Dette var en ordinær prøve.

Deretter ble det bestemt at man skulle gå bredt ut og teste alle beboere og ansatte på institusjonen.

– Da vi fikk svar på prøvene var det overraskende mange positive prøver, flere enn man har sett ved andre tilfeller av smitte på lignende institusjoner. Det gjorde at vi tok kontakt med FHI for å diskutere utbruddet, sier Myhrvold.

FHI valgte å ta inn kommunens prøver til sekvensering i sitt laboratorium 7. januar.

– Sent kveld torsdag 21. januar fikk vi svar fra FHI om at det var den muterte varianten av viruset, sier Myhrvold.

Nå skal FHI typebestemme alle positive koronaprøver fra Nordre Follo.

Stille i Ski sentrum

Ifølge Østlandets Blad var det tilløp til hamstring i matbutikkene og polkø i Nordre Follo etter at nyheten om nedstengingen ble kjent fredag formiddag. Køen skal imidlertid ha roet seg raskt.

Det var færre folk enn vanlig da vår fotograf var ute i Ski sentrum ved tre-fire tiden på ettermiddagen.

Litt etter klokken fem sendte Ski storsenter ut en melding til sine kunder. Der informerte senteret om at det stenger sine butikker og restauranter til og med onsdag.

Matbutikker, apotek, optiker og postens hentepunkt er unntatt.

Kommuneoverlege Kerstin Anine Johnsen Myhrvold i Nordre Follo kommune.

Smitteveien er ikke kjent

– Dette er en alvorlig situasjon som vi har fryktet og forventet at kunne skje, sier helseministeren i en pressemelding.

Også FHIs avdelingsdirektør Line Vold ser alvorlig på situasjonen.

– Dette er alvorlig siden vi foreløpig ikke har funnet noe kjent smittevei, for eksempel til reisende fra Storbritannia, for dette utbruddet, hun.

Det første tilfellet ble kjent i mediene torsdag.

Anbefalte nedstenging

Nordre Follo hadde fredag møte med Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet for å diskutere situasjonen.

Anbefalingen er å stenge ned hele kommunen frem til onsdag.

– Vi er tilbake i den situasjonen vi var 12. mars. Vi må stenge ned hele kommunen, sier ordføreren.

Helsedirektoratet har anbefalt Nordre Follo å stenge alle barnehager og skoler i kommunen i tillegg til skjenkesteder, bingohaller, svømmehaller og treningssentre. Direktoratet ber også alle som kan, om å ha hjemmekontor de neste dagene.

– FHI og Helsedirektoratet har gitt oss tydelige anbefalinger. Vi forstår alle konsekvensene av tiltakene. Men vi må stå sammen og hjelpe hverandre med å stoppe det muterte viruset i å spre seg, sier ordfører Hanne Opdan (Ap).

– Ikke reis ut

Hun ber også kommunens innbyggere om ikke å ha gjester i hjemmet og ikke reise ut av kommunen.

– Det siste er veldig viktig, understreker hun.

Pressekontakt Silje Stavik i Nordre Follo kommune sier kommunen nå får mange henvendelser fra folk om hva de skal gjøre i den nye situasjonen.

– Folk spør om de får lov til å besøke kjæresten sin som bor utenfor kommunen, og hvordan de skal forholde seg til reglene. Vi svarer at de selv må vurdere sin egen situasjon, men at vår sterke anbefaling er minst mulig kontakt med andre, sier hun.