Norge

Regjeringen holder grensene stengt og skjerper reglene for innreisekarantene

FHI tror den engelske virusvarianten vil utgjøre over halvparten av positive prøver innen kort tid. Samtidig sier regjeringen at vaksinetempoet vil bli holdt.

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) sa på onsdagens pressekonferanse at grensene ikke vil åpnes mer før smitten har falt ytterligere. Foto: Martin Solhaug Standal

 • Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist

Dette var den viktigste informasjonen som kom fra regjeringen og helsemyndighetene onsdag:

 • Tellinger på landets største grenseoverganger, inkludert Gardermoen, viser at så å si alle som skal teste seg, gjør det. Også folk som ikke er pliktig gjør det.
 • Regler for innreisekarantene skjerpes. Reisende som skal i innreisekarante må nå oppholde seg på karantenehotell ved første innreisested. Altså kan man ikke reise rett videre til for eksempel Tromsø, dersom man først lander på Gardermoen.
 • De som skal oppholde seg på hotellene får meldeplikt.
 • Kommunene skal følge opp at folk gjør som de skal.

Dette var tidligere anbefalinger. Nå blir det regler.

De som kan dokumentere fast bolig i Norge kan fortsatt oppholde seg der i karantenetiden.

Helseminister Bent Høie på onsdagens pressekonferanse. Foto: Martin Solhaug Standal

Bent Høie orienterte også om vaksinestrategien:

 • Vaksineprogrammet går som planlagt. Det påvirkes ikke av beskjeden fra AstraZeneca om at de kan levere færre vaksiner.
 • Regjeringen har besluttet å inngå avtale om å kjøpe flere vaksiner fra Moderna. Det kan sikre 2,46 millioner nye vaksinedoser i tredje kvartaler.
 • Norge har fortsatt et økende smittetall.
 • Sakte men sikkert nærmer vi oss mer normale tider.

– Vi har aldri vært nærmere målstreken enn nå, sier helseminister Bent Høie (H).

Det er varslet at en ny strategi for vaksinering kan komme senere onsdag.

Budskapet fra regjeringen og helsemyndighetene var at vi snart går mot bedre tider, men at smitten fortsatt øker. Foto: Martin Solhaug Standal

R-tallet er stabilt

Folkehelseinstituttet anslår at R-tallet, altså tallet på hvor mange en smittet smitter videre, sannsynligvis har ligget stabilt på 1,0 siden 1. februar.

Det kommer fram i den siste ukerapporten fra Folkehelseinstituttet. Der skriver de at R-tallet, som anslår hvor mange hver koronasmittede person smitter videre, ligger på mellom 0,7 og 1,3. Det skriver NTB.

Samtidig viser analysene FHI har gjort av innsendte positive prøver, som ikke er merket som utbruddsprøver eller importtilfeller, at andelen av engelsk koronavariant nå er på rundt 20 til 30 prosent av tilfellene.

Camilla Stoltenberg fortalte at den engelske virusvarianten vil utgjøre over halvparten av positive prøver innen kort tid.

Liten økning i innleggelser

Onsdag var 95 koronasmittede pasienter innlagt på sykehus i Norge. Det er en økning på tre pasienter fra dagen før. Det skriver NTB.

19 av pasientene får respiratorbehandling. Det er én færre enn dagen før, ifølge Helsedirektoratets oversikt onsdag.

75 av koronapasientene er innlagt på sykehus i regionen Helse sør-øst. 13 er innlagt i Helse vest, 4 i Helse nord, og 3 er innlagt i Helse Midt-Norge.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg. Foto: Martin Solhaug Standal

Les også

Flere lokale utbrudd i Oslo: – Vi har en krevende smittesituasjon

Flere lokale utbrudd i Oslo

Oslo har ifølge NTB alene stått for rundt halvparten av de nye rapporterte koronatilfellene i Norge de siste dagene. Byen er rammet av flere utbrudd. Samtidig er rekordmange testet.

Folkehelseinstituttet anslår at R-tallet i Oslo i februar trolig har vært på 1,4. Samtidig er smitten i hovedstaden trolig økende.

– Vi har flere lokale utbrudd i Oslo, som har økt smittetallene en del. Samtidig har vi hatt rekordhøye testtall sist uke. Sist uke var det over 24.000 som testet seg, opplyser helsebyråd Robert Steen.

Onsdag ble det meldt om 155 nye koronatilfeller i Oslo. Det er 40 prosent av de nasjonale smittetallene siste døgn, som er på 390.

Mandag og tirsdag utgjorde den rapporterte smitten i Oslo henholdsvis 48 og 51 prosent av de siste nasjonale tallene.

Ferietesting har avdekket «skjult smitte»

I forkant av vinterferien ba Robert Steen om at folk som skulle reise bort fikk testet seg.

Mange har fulgt opp.

Dette har ifølge Steen bidratt til å avdekke mer «skjult smitte», fordi mange er smittet uten å oppleve symptomer.

– Dermed går smittetall opp, samtidig som vi får oversikt over mer smitte og får satt folk i karantene, sier han.

Situasjonen gjør det nødvendig med fortsatt strenge tiltak for Oslo, mener han.

Under pressekonferansen sa FHI-direktør Camilla Stoltenberg at de nå har daglige møter med Oslo for å diskutere situasjonen.

Siden februar i fjor har 69.148 personer fått påvist koronasmitte her i landet. Det viser onsdagens foreløpige tall fra det nasjonale meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

Det kan bli mer tester med «spyttprøver»

Ifølge Helsedirektør Bjørn Guldvog er det aktuelt å prøve testing med spyttprøver, blant annet i Oslo. Dette er tester folk kan utføre selv, og så levere prøvene. Ifølge Guldvog er det aktuelt å gjøre en avtale med laboratoriefirmaet «Fürst» å gå gjennom tester med spyttprøver i stor skala.

Les mer om

 1. Koronaviruset
 2. Koronaviruset