Norge

Over 50 ansatte mener Bane Nor har behandlet dem dårlig. Mandag startet den første rettssaken.

De hevder at de er oppsagt fordi de sa ifra om alvorlige forhold innen sikkerhet og økonomi. Nå har fire ansatte saksøkt Bane Nor.

Atle Hammelow-Berg (foran) er anklaget for å ha truet med togulykker mot sin arbeidsgiver Bane Nor. Anklagen ble trukket tilbake. Men mandag møtte den tidligere sikkerhetsmedarbeideren i retten. Han er en av flere som har saksøkt jernbaneselskapet for usaklig oppsigelse. Samtlige med ryggen til er ansatte i Bane Nor som hevder at de er utsatt for urettmessig behandling av arbeidsgiveren.
 • Sveinung Berg Bentzrød
  Sveinung Berg Bentzrød
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

– I flere år har jeg hatt et medansvar for å passe på at entreprenører som skal bygge jernbane i Norge, har kompetanse og papirer i orden, slik Bane Nor krever, sier Atle Hammelow-Berg (54).

Mandag morgen var han på plass i rettssal 726 i Oslo tingrett. Der han møtte sin motpart, Bane Nors jurist Elin Ludvigsen Kjenn, Bane Nors advokat Håkon Berg og rettsmedhjelper Cecilie Amundsen Raa fra advokatfirmaet Thommessen.

Hammelow-Berg mener han ble oppsagt av det statseide foretaket fordi han i flere omganger sa fra til overordnede innen avdelingen Sikkerhet og kvalitet, om det han hevdet var alvorlige og kritikkverdige forhold.

Bane Nor bestrider at dette er grunnen til oppsigelsen.

Ifølge Hammelow-Berg kunne det handle om byggeprosesser og andre ting som kunne forårsake hendelser etter at nye togstrekninger ble åpnet.

Underveis i dette arbeidet fikk han ros av arbeidsgiveren. Så endret stemningen seg.

Som den har for en rekke ansatte i Bane Nor. Fire ansatte har foreløpig stevnet selskapet. Tre andre har vurdert det: Av dem har én person tatt sluttpakke, én er i tenkeboksen og én har parkert sin sak.

(Rettelse: Ifølge en tidligere versjon av denne artikkelen hadde syv personer tatt ut søksmål.)

Atle Hammelow-Berg (t.v.) i rettssalen mandag sammen med Stine Rigmor Grimstad og Geir Berg fra Lillehammeradvokatene.

Dette handler artikkelen om

Rundt 3400 jobber i dag i Bane Nor. Det statseide foretaket er Norges største innen jernbane. De siste to årene har det vært preget av betydelig intern turbulens.

I dag beskriver og dokumenterer Aftenposten konsekvenser av turbulensen:

 • Arbeidstilsynet er varslet om kritikkverdig behandling av ansatte.
 • Ansatte har stevnet Bane Nor for usaklige oppsigelser eller annen urettmessig behandling.
 • Saksøkerne hevder at de har vært bekymret for økonomihåndtering, sikkerhet, kvalitet og kompetanse ved milliardprosjekter på jernbanen.
 • Medarbeiderundersøkelser viser at folk gruer seg til å gå på jobb.
 • Interne og eksterne rapporter omtaler uønskede hendelser og sikkerhetsvurderinger i Bane Nor.
 • En slik rapport kom fra Safetec 9. juli 2020. Safetec er spesialister på å vurdere risiko ved omorganisering og beslutninger som en virksomhet ønsker å gjøre.
 • Bane Nor, som selv hadde bestilt denne rapporten, har motsatt seg at den skulle legges frem i den pågående rettssaken. Lagmannsretten har besluttet at den skal legges frem.

Les hele saken med abonnement