Norge

Konklusjon fra advokatfirma: PwC-konsulenter var ikke inhabile da e-helsekontrakt ble inngått

Direktoratet for e-helse har bedt et innleid advokatfirma for å vurdere seg selv. Advokatene konkluderte med at PwC ikke var inhabile da en kontrakt verdt 75 millioner kroner ble inngått.

Direktoratet for e-helse holder til på Skøyen i Oslo.
  • Henning Carr Ekroll
    Henning Carr Ekroll
    Nyhetssjef
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Bakgrunnen er at regjeringen nylig krevde flere svar fra Direktoratet for e-helse om bruken av konsulenter. Dette skjedde etter en sak Aftenposten publiserte tidligere i høst.

Der omtalte avisen hvordan konsulentselskapet PwC høsten 2018 hadde fått jobbe med å forberede forprosjektet til det enorme digitaliseringsprosjektet Akson.

Dette skjedde før de skulle konkurrere om en timebetalt kontrakt på å lede og planlegge nettopp dette forprosjektet. Det viser dokumentasjon Aftenposten har gjennomgått.

Kontrakten var verdt inntil 75 millioner kroner.

Ekspert mener direktoratet brøt regelverket

En av landets fremste eksperter på anskaffelser har tidligere sagt at han mener at direktoratet har brutt regelverket. Han mener PwC har fått en urimelig konkurransefordel.

Direktoratet har brukt innleid bistand fra advokatfirmaet Kluge for å vurdere prosessen. De mener at direktoratet for e-helse ikke har brutt regelverket. Deres vurdering er at PwC ikke har fått en urimelig fordel.

Christine Bergland er direktør i Direktoratet for e-helse.

– Jeg er glad for at eksterne jurister støtter vår vurdering, skriver direktør Christine Bergland i Direktoratet for e-helse i en pressemelding.

I juli dokumenterte Aftenposten hvordan en av PwCs deleiere gjennom flere år har fått opptre som statens representant i utredningen av Akson. Dette er et prosjekt som skal gjøre det enklere for Helse-Norge å snakke sammen.

Så langt har Direktoratet for e-helse og Helsedirektoratet betalt 96 millioner kroner til PwC. Det er for konsulenttjenester knyttet til utredningene prosjektlederen fra PwC selv har vært sentral i.

Les mer om

  1. Kommune-Norges nye journalsystem
  2. E-helse
  3. Konsulenttjenester
  4. Akson
  5. PwC