Ekstra dyrt å bråke med politi og polis på skjærtorsdag

Politiet i Halden og polisen i Strömstad gjør seg klar til å ta i mot potensielle bråkmakere på skjærtorsdag.

Strömstad for fire år siden: En politimann må true med hevet stålbatong for å få folk fra å blande seg inn i pågripelsen av en bråkmaker.
 • Hans O. Torgersen
  Hans O. Torgersen

Politiet i Halden lover dobbelt så store bøter til bråkmakere på Skjærtorsdag som ellers i året. Det betyr at det koster 16.000 kroner å slåss i fylla.Like dyrt vil det bli å fysisk hindre politiets arbeid. På politistasjonen i Halden vil en jurist sitte klar til å skrive ut bøter på løpende bånd. Feiringen skjærtorsdag starter imidlertid som alltid på andre siden av grensen, i Strömstad, der politiet i mange år har hatt store problemer med fulle og bråkete nordmenn.

Polet stengt

Politiet har havnet i slåsskamp med enkelte av bråkmakerne og i fjor bestemte myndighetene i den lille svenske grensebyen at nok var nok: Systembolaget ble holdt stengt etter at spesielt området ved "norskepolet" i utkanten av byen hadde blitt et samlingspunkt for de fulle bråkmakere.— Vi opplevde at det hadde godt effekt at Systembolaget holdt stengt, sier politisjef Henric Rörberg i Strömstad. I fjor var også norsk politi til stede i Strømstad for første gang. Senere om dagen, da feiringen fortsatte i Halden, fulgte svensk politi etter dit. - Politisamarbeidet vi hadde med svenskene i fjor var svært vellykket. Derfor viderefører vi dette også i år, sier ordenssjef Ivar Prestbakken ved Halden politistasjon i en pressemelding.

Drikking billigst

Han mener det at norsk politi var med til Strömstad utvilsomt hadde en dempende effekt på feiringen.I Halden forventer man at de høye bøtesatsene også vil ha en dempende effekt. Det billgste du kan bli tatt for er drikking på offentlig sted. Det koster vanligvis 2.000 kroner i bot, Skjærtorsdag 4.000 kroner.- Vi ønsker folk velkommen til Halden, og forventer samtidig at alle som deltar bidrar til å skape en fin ramme rundt arrangementene. Vi kommer til å praktisere nulltoleranse for lovbrudd, sier Prestbakken.

Og er er listen over bøtesatser skjærtorsdag:

 • Ordensforstyrrelse relatert til alkohol/fyll: 10.000.
 • Ordensforstyrrelse relatert til slagsmål/vold: 16.000.
 • Legemsfornærmelse uten skade: 16.000.
 • Nyte rusdrikk på offentlig sted: 4.000 kroner.
 • Urinering: 8.000.
 • Ikke rette seg etter politiets pålegg 12.000.
 • Nekte å oppgi personalia/falsk personalia 12.000.
 • Fysisk hindre politiets arbeid (dytte, osv) 16.000.