Norge

Politidirektøren: - Vi har mye å lære av Monikasaken

Når Monika-saken begynner i Nordhordaland tingrett i Bergen mandag morgen, blir saken fulgt med ekstra stor oppmerksomhet av politiet. – Vi har mye å lære av denne saken, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Åtte år gamle Monika ble funnet død i sitt hjem på Berge i Sund kommune på Sotra, 14. november 2011. Her med moren Kristina Sviglinskaja.
 • Håkon Letvik
  Håkon Letvik

Når tingretten de nærmeste fire ukene skal behandle tiltalen mot den 34 år gamle mannen fra Litauen, handler saken først og fremst om det som skjedde da åtte år gamle Monika Sviglinskaja døde hjemme på Berge i Sund i Hordaland.

Saken først henlagt, så gjenopptatt etter varsling

34-åringen er tiltalt for å ha brutt seg inn og for å ha kvalt den lille jenta. Men saken handler også om hvordan politiet etterforsker en alvorlig kriminalsak, og om hvordan kritiske stemmer internt i politiet blir behandlet. Saken ble først henlagt, men så gjenopptatt etter at politimannen og varsleren Robin Schaefer påpekte feil og mangler ved etterforskningen.

- Politiet har mye å lære av Monika-saken. Og jeg opplever stor grad av ydmykhet i etaten i forhold til de feil som ble gjort, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård. Han er fornøyd med at den alvorlige straffesaken nå er klar til behandling i Nordhordland tingrett i Bergen.
Les også

Drapet på Monika opp for retten - fire uker er avsatt

Monika-saken var torsdag og fredag tema også på et toppmøte i Politidirektoratet, hvor riksadvokat, lederne for landets 12 statsadvokatembeder, politimestrene og påtalelederne i politiet var til stede.

– En etterforskning som ikke var god nok

– Denne saken handler først og fremst om en jente på åtte år og en tiltale om drap. Men den handler også om en etterforskning som ikke var god nok, deretter hvordan man i politiet håndterer den som er kritisk og sier at etterforskningen ikke var god nok. Denne saken har vært en oppvekker for mange, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

Les også

Fritt Ord-prisen til Monika-varsleren

Monikas mor tenker på datteren hver eneste dag. Og hun håper rettssaken gir svar på hva som skjedde.

Politidirektøren er fornøyd med at det nå blir en rettssak.

– Stor grad av ydmykhet

– Jeg registrerer at bistandsadvokaten sier han er fornøyd med etterforskningen som nå er gjort. De to politimestrene som har hatt ansvaret i perioden har begge snakket med Monikas mor og beklaget dette veldig overfor henne. Jeg har også selv fulgt dette tett. Når politiet ikke gjør det som forventes, er det krevende for mange. Jeg opplever at det er stor grad av ydmykhet i etaten etter det som er kommet frem i denne saken, sier politidirektøren.

Les også

Politiet ber moren til Monika om unnskyldning

Etterforskning i politiet skal styrkes

Monika-saken blir en viktig del av det såkalte Etterforskningsløftet i politiet, hvor det nå i treår fremover skal arbeides med styrking av etterforskningsarbeidet, etter at beredskapssiden av politiet har vært sterkere i fokus etter 22. juli-saken for snart fem år siden. Stortinget ba i fjor sommer Regjeringen om å styrke etterforskningdelen i politiet.
Politidirektoratet har laget en plan med 19 tiltak, hvor ledelse og kultur og kompetanse og læring er noen av elementene.

– Kunne ha skjedd andre steder

– Vi kan ikke utelukke at feilene som er begått i Monika-saken kunne ha skjedd også andre steder i landet. Derfor er det så viktig å lære. Når noen sier «dette synes jeg ikke er bra nok» må det tas på største alvor. Og det var det arbeidet varsleren gjorde som gjorde at saken ble gjenopptatt. Det har kommet mye læring, forbedringsarbeid og mange forslag ut av denne alvorlige saken, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård.

 1. Les også

  Departementet starter ny gransking i Monika-saken

 2. Les også

  Politidirektøren: - De som trenger politiet mest, har sett for lite til politiet.

Les mer om

 1. Monika-saken
 2. Etterforskning