- Vi hadde ikke skytevåpen om bord

Nidal Hejazi, en av de tre nordmennene som var om bord på skipene som ble bordet, sier israelerne begynte å skyte med én gang de kom om bord. Den israelske ambassaden vil ikke kommenter nordmennenes opplysninger.

  • Fred C. Gjestad
  • Mari Torsdotter Hauge

Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi ankom Gardermoen torsdag, og møtte norsk presse etter at de hadde vært flere dager i israelsk fangenskap. De var de eneste norske deltakerne på flåten som skulle reise til Gaza for å bryte den israelske blokaden, og for første gang forteller de om sine egne opplevelser da skipene ble bordet av israelske soldater.

De norske båtpassasjerene sier israelerne begynte å skyte med en gang de kom om bord i båten idet morgenbønnen skulle starte. Først ble det skutt med paintball og gummikuler, dernest med skarp ammunisjon.

De betegner båtturen som en suksess, på tross av at ni personer ble drept og flere skadet.

— Når vi snakket sammen i fengselet etterpå er det en seiersfølelse, tross de døde, sier Goffeng.

Han insisterer på at de ikke hadde skytevåpen om bord i båten. Hejazi var selv på dekk og sier han aldri så noen skytevåpen.

Utmattet

— Jeg er veldig sliten, vi har ikke sovet på tre dager og knapt spist. Vi er utmattet, sier Nidal Hejazi, leder for Free Gaza Norge.

Han forklarer at de måtte bytte båt underveis, siden deres båt stoppet.

- Vi fikk hjelp av en Mavi Marmara. De var allerede 550 passasjerer, og turen gikk bra helt til Israel bestemte seg for å stoppe oss, forteller han.

Morgenbønn

Hejazi sier til pressekorpset at han var på dekk da det ble ropt til morgenbønn omtrent klokken fire. Da folk gikk for å be, startet militæroperasjonen. To båter kom bakfra og soldater derfra forsøkte å komme om bord.

Hejazi forklarer at han var med på å forsøke å stoppe israelerne i å komme om bord.

— Men det var bare med hendene.

Hajazi hevder at han ble truffet av gummikuler fra israelske soldater.

— De går ikke gjennom huden, de gjør bare vondt. Jeg har merker på hendene, fortalte han pressen.

Han forklarte at han så flere som ble skutt med skarp ammunisjon.

- Det er vondt å snakke om det, mange døde rett foran øynene mine, sier han.

Vennskapsgruppe

— Jeg har hatt en vennskapsgruppe for Gaza en god stund, jeg hadde lyst til å være med på en slik båttur, forteller Randi Kjos om hvorfor hun var på båten.

Hun sier at det var tre passasjerbåter og fire lastebåter som reiste mot Gaza, og at det var mange ulike nasjonaliteter om bord.

— Vi var som en verden i miniatyr, sier Kjøs som forteller at hun bodde sammen med de muslimske kvinnene som var sendt til lavere dekk for beskyttelse.

- Jeg var forskånet fra å se starten på det som skjedde, sier hun.

Truet med våpen

- Da vi kom opp i salongen i båten, var det tungt bevæpnet militære rundt oss. De pekte våpnene mot oss dersom vi i det minste beveget på oss.

— Vi ble bundet på hender, og beordret til ulike dekk, sier hun og forteller at kvinnene etter hvert fikk løst opp båndene.

Hun mener at arabere og vestlige ble behandlet ulikt.

— Jeg satt i skyggen, mens andre satt i solsteiken på dekk. Og helikopterrotoren gikk rundt hele tiden. Det var tortur for de som satt på dekk, sier hun.

- Det var bevæpnet politi eller marine over alt, og de var maskerte.

De ble sendt rett til avhør av israelerne da de kom inn til land.

- Vi har hatt bevæpnede folk rundt oss i fire dager nå, så vi må jo være veldig farlige, sier hun ironisk.

Kroppsvisitert

— Vi ble kroppsvisitert, og bagasjen ble kontrollert da vi kom om bord i Mavi Marmara, forteller Espen Goffeng.

— Synet av de andre båtene som lå bak Mavi Marmara var fantastisk, beskriver Goffeng som forteller at Mavi Marmara var spydspissbåten og at de fem andre båtene lå i halvsirkel bak.

Vekket av sjokkgranater

- Jeg lå og sov på dekket og ble vekket av sjokkgranater, og det kom kroker over relingen som de brukte for å komme seg om bord i båten, forteller Goffeng.

- Vi hører forskjell på ammunisjonen. Først brukte de noen slags paintball-kuler med glass og så brukte de gummikuler. Til slutt kom live-ammunisjonen, og da ropte folk at man måtte være forsiktig, sier Goffeng.

— Det er vanskelig å snakke om. Jeg så døde som var skutt i hodet. Jeg var med på å bære en som var skutt ned til et annet dekk, sier han og anslår at det hele tok 12-14 minutter.

— Jeg ble behandlet bedre enn Nidal. Jeg slapp blant annet å bli stripset.

Lettet over publisitet

— Etter at det meste var over, slo vi på en TV og så at en tyrkisk tv-kanal viste bilder fra båten bare ti minutter etter at det skjedde. Da ble vi veldig lettet over at det var kommet ut hva som skjedde på båten, sier han og hevder at israelerne blokkerte satelitt- og telefonsignaler fra båten.

- Når vi snakket sammen i fengselet etterpå er det en seiersfølelse, tross de døde.

— Vi hadde håpet på oppmerksomhet, men ikke trodd det skulle bli så mye oppmerksomhet, sier Goffeng som hevder de ikke fikk lov til å ringe noen før etter at de fikk besøk fra ambassaden.

— Det kom rennende inn ambassadepersonell fra mange ulike land da vi satt i fengsel. Da skjønte vi at operasjonen var en suksess.

- Det var en veldig intens opplevelse. Jeg gleder meg til at dere skal få se bilder av dette, sier han.

— Selv med ni døde, var dette en suksess, sier Goffeng som hevder han aldri så noen skytevåpen ombord på båten før soldatene kom om bord.

Vil ikke kommentere

Han sier at han regner med at det ble brukt kjepper for å beskytte seg. De forteller at soldatene kom både fra båter nedenfra, og ovenfra fra helikoter.

- Jeg var om bord og passet på at alle var på plassene sine. Det var ingen som hadde våpen, det så jeg, sier Nidal Hejazi.

De tre båtfarerne hevder at isralerne ikke responderte på rop om hjelp til sårede passasjerer.

Den israelske ambassaden i Oslo ønsker ikke å kommentere opplysningene om at ingen av passasjerene hadde våpen og at israelske soldater begynte å skyte med en gang de bordet skipet.

- Vi har allerede sagt det vi har å si i denne saken, opplyser ambassaden til Aftenposten.no.

Ni drept

Det var åtte tyrkiske borgere og én amerikaner med tyrkisk opprinnelse som ble drept på skipene på vei til Gazastripen, melder NTB, som siterer det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

Alle de ni drepte aktivistene ble skutt, opplyser rettsmedisinske eksperter.

Nasjonaliteten til dødsofrene ble fastslått etter undersøkelser på et rettsmedisinsk institutt i Istanbul torsdag.

De 3 norske aktivistene som var ombord i skipet som ble bordet av israelske soldater, og ført til Israel, kom torsdag til Gardermoen. Fra venstre Espen Goffeng, Randi Kjøs og Nidal Hejazi.