Husker det enkle best

  • Astrid Løken
  • Når vi prøver å huske hva som var bra med ferien, var det gjerne å sitte foran peisen med et glass vin, eller det å sitte på trappen med en kopp kaffe om morgenen, sier filosofen Einar Øverenget.

— Hvorfor trekkes noen av oss mot det enkle liv? - Det ligger kanskje i oss at det skal være forskjell på hytteliv og hjemmeliv, og mange har en ideologi om at det er deilig å leve litt enklere, sier Einar Øverenget, forfatter, filosof og foredragsholder.Samtidig gjør vi stort sett det motsatte.- For mange er det å slappe av det samme som å forenkle. Man søker å gjøre ulemper til fordeler når man beskriver det enkle ved et feriested. "Flott med utedo; det er liksom mer ekte." Jeg tror jakten på det ekte og opprinnelige ligger til grunn for drømmen om det enkle liv, sier Øverenget.Han er ikke overbevist om at det enkle er mer ekte enn det bekvemme hjemmelivet.- Likevel er det ofte det enkle vi husker best når vi skal fortelle hva som var det beste med den siste ferien, sier Øverenget.

Hyttelukten.

Filosofen har selv minner fra ferier på familieseteren i Østerdalen, hvor fiskestangen hang i taket.- Vi lager oss kanskje noen tanker om den opprinnelige ferien. Det vi husker fra vi var barn, var gjerne at det bare var å dra på ferie. Det enkle appellerer til minnene våre. Vi husker at vi kom inn på den lille hytta. Det var litt støvete, og det luktet hytte. Det er langt fra den lille tømmerhytta uten strøm og vann, til de store med bredbånd og badstue.Mange har det motsatte - hytte ved alpinanlegget hvor det er "ski in - ski out".- Det lukter ikke mye hytte der, men kanskje det kan ferieres godt der også. Hytteopplevelsen ligger kanskje ikke i hytta, men i vår innstilling til den. De gamle tømmerkoiene med utedo var også et teknologisk fremskritt i sin tid, sier filosof Einar Øverenget.