Norge

Skal ta smuglere i Oslofjorden

En ny og lynrask tollbåt med to 370 hestekrefters motorer skal avsløre smuglere helt inn i Oslo havn.

Tollvesenets nye patruljebåt «Snøgg» er spesialkonstruert for rask bording av både lystbåter og andre båter. Foto: Ingar Storfjell

 • Arild M. Arild M. Jonassen

Patruljebåten «Snøgg» er spesialkonstruert for rask bording av både lystbåter og andre båter. Det knyttes store forventninger til «Snøgg» som ble døpt av finansminister Kristin Halvorsen i formiddag.

Halvorsen ønsket «Snøgg» god tur.

— Det gjelder selvsagt ikke på alle syv hav, men effektiv håndhevelse i Oslofjorden skal det i hvert fall bli, sa hun i sin dåpstale.

Tollvesenet har to andre operative paruljebåter på Sørlandet og på kysten utenfor Østfold som begge kan vise til betydelige beslag av sprit og narkotika. Den nye tollbåten skal operere der båttettheten er størst. Operasjonsfeltet blir Oslofjorden i Akershus og Oslo.

Dåpen skjedde i formiddag på kaien utenfor Akershus festning der Oslo-politiet har sin patruljebåt. Kystvaktskpet «KV Nornen» var på plass i Oslos havnebasseng – og ikke uten grunn. Kystvakten skal samarbeide med tollerne om bord i "Snøgg". Andre viktige samarbeidspartnere blir mannskapet på politiets båter og politihelikopteret i Oslo.

Hemmelig fart

«Snøgg» er bygget av det finske verftet Botnia Marin, har en prislapp på 3,5 millioner kroner, veier seks tonn og er på 33 fot. Båten er rikt utstyrt med navigasjons- og kommunikasjonsutstyr for smugleroperasjoner.

Tollvesenet oppgir at båten har to Volvo Penta D6-motorer på hver er på 370 hestekrefter, men der stopper også informasjonslysten. For patruljebåtens toppfart holdes hemmelig for potensielle smuglere.

Det er tollregion Oslo og Akershus som nå får «Snøgg» i sin tjeneste. På oppdrag vil patruljebåten normalt være bemannet med to til fire tollere, men den er sertifisert for inntil ti personer

Tollerfangst av alkohol og narkotika

Norgeshistoriens største hasjbeslag på nær ett tonn ble foretatt med en tollbåt på Sørlandet for snart ti år siden, men senere har det vært en serie storbeslag ogsåi Flekkefjord for noen år tilbake og en storaksjon mot 16 lystbåter i Østfold i fjor sommer ga betydelige beslag av både sprit, tobakk og andre varer.

Relevante artikler

 1. NORGE

  Tidenes største hasjbeslag på Svinesund

 2. NORGE

  Kripos-etterforskning fører til nye narkotikabeslag: – Enorme dimensjoner

 3. NORGE

  50 personer pågrepet og narkotika til 500 mill. beslaglagt etter Kripos-aksjon

 4. NORGE

  14 personer siktet etter rekordbeslag av narkotika

 5. NORGE

  Dette superverktøyet skal stoppe smuglerne - men Tollvesenet får ikke bruke det fullt ut

 6. NORGE

  Han ledet «Breaking Bad-ligaen» på Sørlandet