Linsebrukere må se nøye på prisen

Vår prisundersøkelse av kontaktlinser viser at det ikke alltid er billigst å handle kontaktlinser på nett. Men en nettbutikk ble likevel testens vinner.

  • Forf>svein Erik Furulund (foto)
  • <forf>astrid Dalen <

I en undersøkelse som TNS Gallup utførte tidligere i år for Synsinformasjon, kom det frem at ca. 12 prosent av befolkningen i Norge benytter kontaktlinser. Av dem kjøper 15 prosent linsene sine på nett. De fleste netthandlerne sier at det er "billigere enn hos optiker, og det er samme merke". Men vår prisundersøkelse viser at det ikke alltid lønner seg å handle linsene på nett.

Ikke raskest levering.

Riktignok er det nettbutikken YourLenses.no som kommer best ut i vår test, ved å være billigst på to av linsetypene som er med. Du kan blant annet spare 660 kroner, dersom du kjøper et årsforbruk med linser av typen SofLense daily disposables i YourLenses netthandel fremfor i den dyreste butikken, Minelinser.no, som også er en nettbutikk. — Vi fokuserer på å selge linser til lav pris, og ikke på å ha den raskeste levering eller lange åpningstider på kundeservice. I motsetning til optikeren, fokuserer vi heller ikke på å ha høyest mulig marginer, sier Mikaela Jansson hos YourLenses, og legger til at de gjør kundene oppmerksomme på at det er viktig med synsundersøkelse hvert år.Dersom du bruker linsetypen 1-day Acuvue, sparer du hele 1632 kroner årlig, dersom du kjøper linsene dine i kjedebutikken Brilleland fremfor netthandelen Minelinser.no.- Det kan synes som om produsentene ikke er så begeistret for at vi har begynt å selge linser på nett, for i motsetning til kjedebutikkene får vi ingen rabatter, sier Øyvind Jacobsen, daglig leder i Minelinser.no.

Kontroller synet jevnlig.

Det kan være praktisk - og altså i noen tilfeller billigere - å kjøpe linser på nett, men en ulempe ser ut til å være at en del linsebrukere slurver mer med å sjekke synet. Ifølge TNS Gallup-undersøkelsen sier riktignok 85 prosent av dem som handler linser på nett at de har tattsynsundersøkelse hos optiker på forhånd, men bare halvparten sier at de følger de anbefalte kontrollrutinene.- For de fleste som benytter kontaktlinser kan synet og linsebruken fungere godt i årevis, og en del tenker da kanskje at det ikke kan dukke opp komplikasjoner og endringer, sier førstelektor og optiker Magne Helland ved avdeling for optometri og synsvitenskap på Høgskolen i Buskerud. Ifølge Helland bør man unngå at det går flere år mellom hver synskontroll hos en fagperson. Alle linsebrukere bør følge linsetilpasserens råd og anbefalinger, både når det gjelder hyppigheten av etterkontroller og ikke minst hva som bør gjøres ved problemer som redusert synsskarphet, ubehag ved linsebruken osv. - Etterkontroller hos en fagperson vil i tillegg være med på å sikre en best mulig øyehelse, og også sørge for at en til enhver tid har riktig linsestyrke og optimalt tilpassede linser. Spesielt nærsynte unge mennesker bør være obs på endringer i synet, sier Helland.

Strengere i USA.

— I England og USA får du ikke kjøpt linser, dersom du ikke kan vise til at du har vært og undersøkt synet ditt, sier generalsekretær Norges Optikerforbund, Tone Garaas.Nå er det satt i gang en stor europeisk undersøkelse, der man skal kartlegge nettsalget av linser. Dersom slikt salg har klare negative konsekvenser - at mange får skader fordi de bruker linser uten å kontrollere synet - kan dette føre til strengere regler også i Norge, tror Garaas.

KLIKK FOR STØRRE GRAFIKK.