Noen ganger går det utfor

Og her er treningsprogrammet til verdens raskeste alpinist og rekonvalesent: To daglige fotturer. I meget forsiktig tempo.

Dagens økt: I rekonvalensperioden nøyer Aksel Lund Svindal seg med to daglige spaserturer. Her ved Sognsvann tidligere denne uken.

— Gratulerer! Vi vet at du har vunnet et par medaljer før, men likevel...Vi får bare innrømme det: Det rent seremonielle går pinlig nøkternt og beskjedent for seg når Aftenposten tar seg den store ære å dele ut avisens gullmedalje for årets største norske idrettsprestasjon til Aksel Lund Svindal.Høytideligheten er lagt til parkeringsplassen utenfor Toppidrettssenteret på Sognsvann. Vi legger det vesle plastetuiet på bakken, mens superalpinisten fra Kjeller forsøker å vikle medaljen ut av båndet med de norske farger.- Det er for så vidt sant at jeg har fått medalje før i år, sier Aksel.

Slanger overalt.

Hedersbevisningens grunnlag, det fantastiske utforgullet i VM i Åre i februar, er kommet litt på avstand, den sammenlagte seieren i verdenscupen, også. Aksel Lund Svindal har hatt et fall og noen påfølgende leie dager på et sykehus i Colorado. Tilkoblet slanger, maskiner og skjermer på alle kanter av sengen var det bare naturlig at han innimellom tenkte på også andre ting enn utsiktene til å vinne Aftenpostens prestisjetunge medalje.Men glad og takknemlig er han. I fjor gikk medaljen til Kjetil André Aamodt, en annen betydelig alpinist.- Juryen satt til slutt med tre kandidater, Suzann "Tutta" Pettersen, Anders Jacobsen og deg.- Jeg er utrolig imponert over Tutta. Det skal noe til å hevde seg i en så stor og unorsk gren som golf.- Så du ville ha gitt gullmedaljen til Tutta?- Jeg tror det.

Klippet ut Furuseth.

Han sier det ikke, men vi vet det: Det var en god del år da heller ikke alpint var noen norsk paradegren. I årevis ble nordmennene vist på TV i redigerte opptak, mest som kuriositeter, etter at poengplassene var fordelt mellom utlendinger. Lund Svindal, født i 1982, vokste opp da det omsider begynte å løsne.- Jeg klippet ut bilder av Ole Kristian Furuseth på slutten av 1980-tallet, da jeg var seks-syv år gammel. Jeg husker det også som en av mine første store TV-opplevelser at Finken (Finn Christian Jagge, red. anm.) tok OL-gull i 1992. På skigymnaset på Oppdal hadde jeg plakater av både Lasse (Kjus) og Kjetil (André Aamodt) på rommet.Aksel Lund Svindal foreslår en lett økt bortover langs Sognsvann. Det er den samme ruten som Jens Stoltenberg og Gerd-Liv Valla brukte, inntil de to av offentlig godt kjente årsaker bestemte seg for å avvikle sine fellestreninger.

"Uvant."

Under normale omstendigheter ville Aftenpostens utsendte ha vært klart ute av stand til å holde tempo med Svindal, men øktene hans begrenser seg for tiden til to daglige fotturer. - Hvordan er det å rusle rundt på denne måten, mens verdenscupen raser videre?- Uvant.- Og grenseløst bittert?- Nei. I og med at det var såpass alvorlig dette her, med 10-12 dager på sykehus, får man litt andre perspektiver på tingene. Det hadde vært mye verre å følge rennene på TV hvis det bare hadde vært en liten filleskade som stanset meg.- Men det ser da ut til at du gårveldig greit?- Ja, og jeg merker bedring hver dag. Men jeg må være forsiktig. Magen min har vært åpnet.Lund Svindal forteller fine ting om vennskap og omsorg i det internasjonale alpinsirkuset. Ta sveitseren Didier Cuche. Han vant i Val Gardena her om dagen.- Etter seieren sendte han meg en sms for å høre hvordan det sto til. Jeg får mange hilsener og gratulasjoner når det går bra, men det er ekstra stas å bli satt pris på når butter. I Val Gardena var det til og med noen som hadde hengt opp et banner med ønske om god bedring.

Snart på ski.

Han er ti kilo lettere, fortsatt støl og lemster etter slagskadene fra Beaver Creek. I januar skal han ut og prøve skiene. Men ingen skal presse ham tilbake til konkurranserenn før han føler seg ett hundre prosent interessert i det. Dagen kjenner ingen.- Hva skal vi si om året 2007, sånn alt i alt?- Tja. Vi får vel kalle det begivenhetsrikt.Aksel Lund Svindal hadde ikke kalkulert med noe sykehusopphold, og det var heller ikke meningen å hoppe av en 2007/2008-sesong som startet så strålende. Men 2007 blir stående som året da han ble en internasjonal superstjerne. Etter Åre ble det nødvendig å skifte telefonnummer. Han måtte skaffe seg et menneske til å sile og sortere alle henvendelser.Nå venter en uvanlig stille jul på Romerike. Folk må gjerne speide etter en høy og staselig fotgjenger som i noen år nå har vært veldig mye hjemmefra. - Har du forsøkt å telle antall reisedager i utlandet i et normalår?- I fjor hadde jeg 250 reisedager i forbindelse med alpint, og tilsammen 300 døgn utenfor Norge. Sånn må det nesten bli når man har hytte i Sverige, gliser gullmedaljøren.