Slik får du mer ut av batteriet

10 tips for å oppnå lenger batteritid på den bærbare datamaskinen.


Bærbare datamaskiner har begrenset med batterikapasitet, og ofte kommer meldingen om lavt batterinivå på de verst tenkelige tidspunkter. Men det finnes noen enkle triks du kan gjøre for å få maksimalt med tid ut av batteriet.

Det britiske magasinet Webuser har listet opp ti tips som garantert lar deg få lenger tid mellom hver oppladning.

1. Bruk strøm-alternativene ordentlig

Det er ikke alltid sånn at den bærbare PC-en kommer ferdig oppsatt til å bruke batteriet på den mest effektive måten. For å gjøre innstillinger i Windows, trykk på start-menyen > "kontroll-panel" > "strømalternativer". Her kan velge mellom strømoppsett som allerede er lagret, eller lage ditt eget. Et av alternativene som er der fra før er for eksempel "maks batteri".

2. Ikke la ting stå plugget inn

Digitalkameraer, minnebrikker, scannere, printere og alt mulig annet som står plugget inn i PC-en tar batteri selv om det ikke er i bruk. Ha det til en vane å dra ut alt du ikke bruker for å få mest mulig ut av batteriet.

3. Bruk batteriet riktig

På tross av at batteriene har blitt bedre til å lagre strøm, anbefaler mange fortsatt å lade batteriet opp 100 prosent den første gangen for så å lade det helt ut. Deretter lades det helt opp igjen. Men dette gjelder kun batterier av den eldre typen — nikkelbatterier. Har din PC et Li-ion/litium-batteri, trenger den aldri å lades helt ut. Da skal den heller lades tidlig og ofte. For å se hva slags batteri du har, se merket på selve batteriet eller under PC-en.

4. Reduser lyset fra skjermen

Skjermen bruker mye strøm. Bare det å sette lysstyrken bittelitt ned vil utgjøre stor forskjell. Som oftest kan man gjøre dette ved å holde function-tasten nede (Fn) samtidig som man trykker på lysstyrke-tasten (ofte med bilde av en sol og pluss/minus).

5. Bruk blank skjermbeskytter

Bruk en skjermbeskytter som gjør hele skjermen blank etter noen få minutter uten bruk. For å velge skjermbeskytter i Windows høyreklikker du på skrivebordet og velger "egenskaper" også "skjermbeskytter". Et av skjermbeskytter-valgene heter bare "tom". Velger du denne får du en skjermbeskytter som bruker minimalt med strøm. Sett gjerne tiden ned til 2-3 minutter under valget "vent".

6. Skru ned oppløsningen

Sitter du med en bærbar maskin som bare MÅ vare LITT til, kan en mulighet være å skru ned oppløsningen på skjermen og redusere antallet farger som brukes. For å gjøre dette høyreklikker du på skrivebordet og velger "egenskaper". Velg så "innstillinger" og velg en lavere oppløsning ved å dra pilen under "Skjermoppløsning" til venstre. Under "fargekvalitet" kan du også velge noe mindre.

7. Skru av trådløs-tilgangen

Mange bærbare maskiner har en egen knapp som må skrus på for at maskinen skal kunne søke etter trådløse nettverk. Hvis du ikke trenger å være koblet til et trådløst nett, skru denne knappen av. Det vil gjøre at du får noen få ekstra minutter ut av batteriet.

8. Kjøp mer minne

Hvis PC-en din har mindre enn 256MB minne, bruker den harddisken til å kompensere for mye. Dette gjør at det blir mer press på batteriet fordi harddisk-minne bruker mer energi enn RAM. Det kan være lurt å gi maskinen et minne på minst 512MB.

9. Defragmenter harddisken

På en moderne, rask PC er harddisken ofte flaskehals for effektiv drift. Ved å defragmentere harddisken sorterer man dataene slik at de blir liggende raskere tilgjengelig. Det er lurt å defragmentere disken en gang i måneden. Gå til start-menyen og velg "alle programmer" > "tilbehør", > "systemverktøy" > "diskfragmentering".

10. Sjekk batteri-indikatoren

Hvis batteri-indikatoren blinker, prøver den sannsynligvis å fortelle deg noe. Hvis du ikke skjønner hva den mener, sjekk manualen som fulgte med PC-en. Noen bærbare maskiner, slik som Dells maskiner og Apples MacBook, lar deg sjekke batteriet også når det ikke er i bruk. Mange nyere PC-er forteller deg hvor lang batteritid du har igjen i minutter i stedet for bare prosenter. Da er det også lettere å se om du får flere minutter ved å gjøre noen av triksene ovenfor. Lykke til!

Har du flere tips? Bidra med din kunnskap og erfaring i kommentar-feltet til høyre!

Få mer ut av batteriet med noen enkle triks.