Norge

Prinsene raser mot Diana-bilder

Storbritannia er i harnisk etter at det italienske magasinet Chi publiserte bilder av den døende prinsessen.

  • Trond Eide

Magasinet Chi lokker sine italienske lesere med det siste, og eksklusive bildet av prinsesse Diana denne uken.

Det har vekket sterke følelser hos mange, som mener at prinsessen må få hvile i fred. Saken blir ikke bedre av at rundt tusen eksemplarer av magasinet kommer til England fredag.

— Et lavmål

Dianas sønner, prins William og prins Harry, kom fredag med en svært sjelden kommentar i forbindelse med publiseringen av bildene.- Vi er dypt lei oss over at et slikt lavmål er nådd, uttalte prinsene.- Til tross for den støtte som er vist oss fra så mange mennesker de siste åtte årene, føler vi at vi – som hennes sønner – ville svikte vår plikt dersom vi ikke nå beskyttet henne, slik som hun en gang beskyttet oss, heter det.- Derfor ber vi alle typer massemedia over hele verden om å forstå at publisering av slikt materiale er til stor smerte for oss, vår far, vår mors familie og alle som elsket og respekterte henne så mye.

Ny bok

Det omstridte bildet viser en hardt skadet Diana i bilen mens ambulansepersonell fester oksygenmaske til ansiktet hennes.Også utdrag fra obduksjonsrapporten og en liste over Dianas personlige eiendeler i bilen er med i artikkelen, ifølge Daily Express.

Redaktøren av Chi, Umberto Brindani, forsvarer publiseringen av bildet, som ble trykket i forbindelse med den nye boken "Lady Diana: The Criminal Investigation", skrevet av franskmannen Jean-Michel Caradech.

Ømt og gripende

— Jeg trykket dette bilde av en grunn, nemlig at det ikke har blitt vist før. Etter min mening er ikke dette bildet støtende overfor prinsesse Dianas minne. Jeg synes bildet er ømt og gripende. Prinsessen er ikke død, men hun ser ut som en sovende prinsesse, uttalte Brindani tidligere denne uken i forbindelse med publiseringen av bildet.

Brindani sier at magasinet rett og slett omtaler en ny bok som omhandler prinsesse Dianas død.

Kvalmt

Det er ikke britene enige i. Organisasjonene Royal Aides, friends of Diana, Diana Circle og publikum har engasjert seg i saken, og samlet går de ut og fordømmer magasinets artikkel, skriver Daily Express.

— Det er helt kvalmt. Alle som er involvert i dette er lavmål, og det er helt grusomt at noen skal tjene på Dianas død. Spesielt på grunn av måten hun ble jaget av paparazziene på, sier Joan Berry, grunnleggeren av Diana Circle, som jobber for å bevare prinsessens minne.

Hun får støtte av Dodi Al Fayeds far, Mohamed Al Fayed. Han mistet sin sønn i den samme ulykken i 1997.

Klamret seg til livet

— Denne hjerteløse jakten på penger bringer skam over dem som står bak denne publikasjonen. Det gjør meg trist og sint at et magasin trykker et bilde av Diana mens hun desperat klamret seg til livet, sier Mohamed Al Fayed til Daily Express.

Han mener redaktøren for bladet ikke har noen følelser for Dianas familie, og sikter først og fremst hennes to sønner William og Harry.

Redaktør Umberto Brindani mener på sin side at han har tatt hensyn til Dianas sønner, skriver the Daily Mail.

— Jeg mener William og Harry er de to personene som virkelig ønsker å få vite sannheten, uttalte han.

Distribueringsselskapet som har mottatt de tusen eksemplarene av magasinet i England sier till the Daily Mail at de skal vurdere om de skal legge ut magasinene for salg eller ikke.

Prinsesse Diana omkom da bilen hun satt i kolliderte med en søyle i en tunell i Paris i 1997.
Publikum og organisasjoner i England raser over at det italienske magasinet Chi trykket bildet av den døende prinsessen.

Les mer om

  1. Kongelige