Norge

Værhårene stritter etter mer enn 12.000 år i isen

To små løveunger ble funnet i en isblokk i Sibir. Nå skaper de sensasjon verden rundt.

To fra det russiske forskerteamet sammen med en av de mer enn 12.000 år gamle løveungene. Antagelig ble ungene tatt av et ras da de ikke var mer enn én eller to uker gamle. Deretter er de blitt konservert i permafrosten. Foto: AP/NTB SCANPIX

 • Terje Avner

Da vannstanden sank i elven Uyandina i distriktet Abyisky langt øst i Sibir i sommer, gjorde forskerne et overraskende funn. I en isblokk så de to pelsklumper. De ante at de kunne ha ligget der i lang tid, men overraskelsen var stor da de fjernet isen og fant to bitte små løvunger. De kan ikke ha vært mer enn en uke eller to gamle da de døde. Øynene var ikke helt åpne, og tennene var ikke helt på plass.

 • Tatoveringer er populært. Men få kan måle seg med 5300 år gamle Ötzi, ismannen. Han har 61 stykker.

Minst 12.000 år gamle

De to løveungene, på størrelse med katter, er eksemplarer av såkalte huleløver. Huleløven er i slekt med løven vi kjenner i dag og som var vanlig i Europa og deler av Asia for inntil 12.000 år siden. Derfor sier forskerne at de to løveungene må være minst så gamle, men kanskje enda eldre.

De to løveungene har fått navnene Uyan og Dina. De er på størrelse med katter. Foto: AP/NTB SCANPIX

Presentert i verdens kaldeste byDa de russiske forskerne forleden presenterte de oppsiktsvekkende funnene, valgte de å gjøre det i verdens kaldeste by – Jakutsk, 5000 kilometer øst for Moskva. Her er gjennomsnittstemperaturen i januar rundt 40 minusgrader.

Løvene ble presentert liggende på to store isblokker, ganske «hjemmekoselig» med tanke på at de hadde ligger i permafrosten i mange tusen år før de ble funnet.

Siberian Times var til stede og bringer video og mange bilder fra presentasjonen.

Gjemt unna av løvemor?

Vi kan selvfølgelig ikke vite sikkert hvilken skjebne de to små løveungene fikk for over 12.000 år siden, men teorien til Albert Protopopov, leder av avdelingen for studier av fauna og mammuter ved Yakutian Academy of Science, er at de i en truende situasjon kan ha blitt gjemt inne i en hule av moren, og at denne hulen raste sammen.

– Det er et unikt funn, sier han til Siberian Times. – Ungene er komplette med alle sine kroppsdeler, pels, ører, bløtvev og værhår.

Uyan og Dina

De to små løveungene har fått navnene Uyan og Dina etter elven der de ble funnet. Det er et guttenavn og et jentenavn. Kjønnene vet de imidlertid ennå ikke, for det er først nå de virkelige undersøkelsene begynner. Antagelig blir de sendt til universitetet i Groningen i Nederland, der de skal MR-undersøkes og der det skal utføres radiokarbondatering for å finne en ganske eksakt alder på funnene.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Hodet til 40.000 år gammel istidsulv funnet i perfekt bevart tilstand

 2. VERDEN
  Publisert:

  Frykter at «kjempevirus» fra mammuter og kopper kan komme frem når tundraen smelter

 3. VERDEN
  Publisert:

  Forskere: Sibirsk varme «nesten umulig» uten klimaendringer

 4. VERDEN
  Publisert:

  Et av verdens kaldeste steder setter varmerekord. Det er dårlig nytt for klimaet.

 5. VERDEN
  Publisert:

  Skjult under snøen på tundraen lå de dødelige bakteriene. En varmebølge har vekket dem til live.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Her har forskerne notert ny kulderekord: - 98,6 grader