Norge

Oljegigant anklages for å ha lurt verden – kan bli gransket

heltny.jpg

Verdens største oljeselskap visste svært mye om klimatrusselen allerede for 40 år siden.

  • Ole Mathismoen
    Ole Mathismoen

ExxonMobile, som eier norske Esso, kan bli offentlig gransket i USA for å ha holdt kunnskapen hemmelig – og for å ha brukt store ressurser til å finansiere klimaskeptikere.

Demokrater krever gransking

Fredag sendte to demokratiske medlemmer av Representantenes hus i den amerikanske kongressen brev til justisminister Loretta Lynch. Der ber Ted Lieu og Mark DeSaulnier fra California om at det innledes etterforskning for å avklare om ExxonMobil har brutt loven.

Lese demokratenes brev her

Visste alt – holdt munn

ExxonMobils toppsjef Rex Tillerson kan komme i hardt vær hvis amerikansk påtalemyndighet starter gransking av selskapets klimahistorie. Foto: Donna McWilliam

Nylig avslørte nettstedet Inside Climate News at ledelsen i Exxon allerede i 1977 ble advart av sine egne forskere: CO2-utslipp fra fossile brensler vil føre til klimaendringer.

Les om avsløringen her

Avisen Los Angeles Times avslørte deretter at ledelsen i Exxon valgte å holde kunnskapen skjult og i årene etterpå har engasjert seg i kampanjer for å underkjenne klimaforskning. Exxon har, ifølge avisen, vært en stor økonomisk bidragsyter til ulike klimaskeptiske kampanjer i USA.

Les om LAs avsløring her

Kongressmedlemmene Lieu og DeSaulnier skriver i brevet til justisministeren at til tross for at selskapet visste mer om årsaken til klimaendringer enn de fleste andre, finansierte selskapet ”en kampanje for å lure det amerikanske folk…”.

ta8257d2_doc6mqy1oq73g6s76032hh-COvC2n2cWp.jpg Foto: Gerald Herbert

"Tobakksselskapene løy om kreft"

Nettavisen Huffington Post skriver nå at de to demokratiske presidentkandidatene Martin O’Malley og Bernie Sanders ga indirekte støtte til en etterforskning, selv om de ikke uttalte det direkte.

På Twitter skrev Martin O’Malley: “Vi holdt tobakksselskaper ansvarlige for å lyve om kreft. La oss gjøre det samme for oljeselskaper og klimaendringer”.

Sanders skrev at "Exxon visste sannheten om fossilt brensel og klimaendringer, og løy for å beskytte sin forretningsmodell på bekostning av planeten”.

Tilbakeviser alt

Exxon selv tilbakeviser alle påstandene på det sterkeste. Talsmann Alan Jeffers sier medieavsløringene som er grunnlaget for brevet til statsadvokaten er ”unøyaktige forvrengninger av ExxonMobils mer enn 30-årige historie med klimaforskning”.

Den amerikanske miljøverneren Bill McKibben har en temmelig saftig beskrivelse av saken i Guardian. Les den her, hvis du har tid.

Les mer om

  1. Olesklode