Norskpakistanere støtter islamistisk drapsmann: - Selvfølgelig er vi imot å endre blasfemilovene

På søndag hyllet over 100 norske muslimer Mumtaz Qadri på Frogner i Oslo. Han drepte en guvernør som forsøkte å bli kvitt dødsstraffen for blasfemi i Pakistan.

Godt over hundre mennesker møtte opp for å protestere mot hengingen av Mumtaz Qadri, livvakten som tok livet av den liberale guvernøren Salman Taseer med 25 skudd fra sin AK-47 i 2011.

Søndag demonstrerte over 100 muslimer, de aller fleste med bakgrunn fra Pakistan, utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo.

Flere barn var til stede, det samme var minst et titall niqabkledde kvinner, og sentrale personer i Central Jamaat, en av Norges største og eldste moskeer. Moskeens imam Nehmat Ali Shah var blant dem som holdt appell.

Livvakt skjøt guvernør

Tross snøvær var det mange som møtte opp for å demonstrere mot dødsstraffen mot Mumtaz Qadri, melder Syed Farasat Ali Bukhari på sin Facebook-side.

Demonstrantene var til stede for å vise støtte til drapsmannen Mumtaz Qadri. Qadri ble nylig henrettet i Pakistan, etter å ha blitt dømt til døden for drapet på den liberale guvernøren i Punjab-provinsen, Salman Taseer. Taseer hadde tatt til orde for å lempe på blasfemilovene i Pakistan, og var også sterkt engasjert i saken til Asia Bibi. Hun ble dødsdømt for blasfemi etter at hun skal ha fornærmet Profeten i en krangel rundt en brønn med en gruppe muslimske kvinner.

Nå henrettede Qadri var ansatt i elitepolitiet som Taseers livvakt. Men uttalelsene rundt blasfemilovene ble for provoserende for politimannen: I januar 2011 drepte han Taseer med 25 skudd fra en AK-47 på et marked i Islamabad. Han innrømmet også at motivet for drapet var Taseers uttalelser om blasfemilovene og Asia Bibi.

Nehmat Ali Shah var en av imamene Aftenposten dybdeintervjuet i fjor:

Les også

Dette svarer moskéledere om sharia, misjonering og drømmen om en islamsk stat

Hyllet som helt

I Pakistan skal mer enn 100.000 personer ha hyllet Mumtaz Qadri da han den 29. februar ble ført til graven etter at han ble henrettet ved henging. Han er blitt et symbol for islamister, i protest mot liberale krefter i Pakistan. I 2014 ble også en sunnimoské i Islamabad oppkalt etter Qadri.

Gravfølget til Mumtaz Qadri i forrige uke i Rawalpindi. Ifølge offisielle kilder var rundt 100.000 mennesker til stede for å følge Qadri til graven.

Men også i Norge har drapsmannen støttespillere. De gikk søndag ut i gatene på Frogner i Oslo, der den pakistanske ambassaden ligger. På noen av plakatene de bar, sto det skrevet på urdu:* «I Profetens tjeneste er selv døden akseptabel»

og

  • «Den islamske kriger Mumtaz Qadris ikke-islamske dødsstraff er uakseptabel»

På demonstrasjonen skal det også ha blitt ropt nedsettende slagord mot ahmadiyya-muslimer, som er en religiøs minoritet som ikke anerkjennes som muslimer av hverken sjia— eller sunni-muslimer. De er utsatt for forfølgelse i Pakistan da de av mange anses som vantro.

Dette er noe av det utenlandske lærde som er invitert til Norge står for:

Les også

«Konevold er en privatsak», «Flerkoneri tillatt», «HIV er en straff fra Allah» og dødsstraff for homofili og utroskap

«Avskyelig»

På sosiale medier har en rekke norske muslimer reagert med vantro på at muslimer i Norge støtter en islamistisk drapsmann. Flere kaller demonstrasjonen «avskyelig» og «skammelig».

Organisasjonen Muslim Forum skryter av demonstrasjonen på sin Facebook-side.

— Hvis demonstrasjonen hadde handlet om motstand mot dødsstraff, kunne man jo forstått det. Men dette handler jo om å hylle en morder som helt. Det synes jeg er skammelig, sier Basim Ghozlan, forstander i Rabita-moskeen og en av dem som har kritisert demonstrasjonen på sosiale medier.Han tror en del av dem som demonstrerer både i Norge og utlandet, er feilinformert, og ikke kjenner blasfemiloven og hvordan den håndheves og misbrukes.

— Denne demonstrasjonen oppmuntrer jo i praksis til å ta loven i egne hender. Det er urovekkende, sier Ghozlan.

Vil ikke svare

Det er organisasjonen Muslim Education and Welfare Forum som er initiativtager til demonstrasjonen. Den ledes av Syed Farasat Ali Bukhari, som er svigersønn av imam Shah fra Central Jamaat.

Bukhari har ikke besvart gjentatte henvendelser fra Aftenposten om demonstrasjonen mandag og tirsdag.

Imam Nehmat Ali Shah i moskeen Central Jamaat-E Ahl-e Sunnat var blant dem som holdt appeller i demonstrasjonen.

Generalsekretær i Central Jamaat-moskeen, Imran Shahid, sier han har noe kjennskap til demonstrasjonen, men var ikke selv til stede. Så vidt han vet, var moskeen invitert sammen med mange andre, men arrangerte ikke. For ytterligere spørsmål, henviser han til imamen og andre som befinner seg i moskeen. Ingen har villet uttale seg på vegne av moskeen.

— Guvernøren snakket stygt om Profeten

En annen mann besvarer imidlertid ett av telefonnumrene som er oppgitt som kontaktinformasjon på invitasjonen til demonstrasjonen.

- Vi er bekymret for rettssikkerheten: De henrettet ham uten endelig avgjørelse fra presidenten, sier mannen.

Han understreker at demonstrasjonen rettet seg mot pakistanske myndigheter.

— Det kan hende Qadri har gjort noe galt. Men guvernøren snakket veldig stygt om Profeten. Han ønsker å forandre blasfemilovene i Pakistan, sier mannen.

- Og det er du imot?

- Selvfølgelig er vi imot det. Alle er imot det, og når man sitter i en så høy stilling, må man respektere lovene og reglene.

I likhet med i Oslo, deltok også barn i demonstrasjonen til støtte for Qadri i Pakistans hovedstad Islamabad.

— Fortjente han å dø?- Uansett hva som skjedde med ham, var det feil av myndighetene å henrette Mumtaz Qadri.

- På plakatene kalles han en «islamsk kriger». Er han en martyr i dine øyne?

— Du må nesten snakke med Farasat. Det er han som er talsmann for denne demonstrasjonen, sier mannen.

Shakeel Rehman er en av dem som nå står frem som frafallen fra islam:

Les også

«Vi sviktet da vi ikke tok oppgjøret med intoleransen i islam»

Omstridt tidligere

Bukhari søkte om å starte muslimsk grunnskole i Oslo i 2011, og har også tidligere vært omstridt. NRK meldte i november 2011 at Bukhari i et videoopptak uttalte at «hvis en person spiser og drikker offentlig under ramadan, latterliggjør han islam. Hvis vedkommende befinner seg i et muslimsk stat, skal myndighetene halshugge ham».

Sønnen til den drepte guvernøren, Shahbaz Taseer, ble kidnappet i 2011, angivelig av Taliban. Tirsdag meldte Al-Jazeera at sønnen er funnet i live i Balokistan i Pakistan, men hans helsetilstand beskrives som dårlig.

Ahmadiyya-muslimene har bygget Norges største moskébygg på Furuset, men føler seg ikke trygge: