Brannen i Svelvik etterforskes som drap, selvdrap og brannstiftelse

De foreløpige rapportene fra obduksjonen tilsier at moren og de to barna ble drept før brannen startet.

Kriminalteknikere fra Øst politidistrikt og Kripos arbeidet hele tirsdag i brannruinene sammen med brannmannskaper. Fire omkomne ble funnet i løpet av dagen. Nå er barnas far, som selv ble funnet omkommet, siktet for å ha drept familien.

Politiet har siden natt til mandag 6. desember jobbet med å avklare forholdene rundt brannen på Berger i Svelvik natt til mandag. En familie på fire ble funnet døde i brannruinene.

De døde var en 43 år gammel mann, en 42 år gammel kvinne, en 12 år gammel jente og en 10 år gammel gutt. De er nå formelt identifisert.

Etterforskes som trippeldrap

– Det har vært jobbet med flere hypoteser, og etterforskningen har søkt å avklare alle disse, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit i en pressemelding fra Øst politidistrikt.

Politiets teori er at tre av de fire ble drept. Kostveit sier det blir politiets hovedhypotese når de skal jobbe med saken fremover.

– De foreløpige rapportene fra obduksjonen tilsier at moren og de to barna ble drept før brannen startet. Saken etterforskes derfor nå som drap og brannstiftelse, opplyser Kostveit.

Barnas far, som var en av de omkomne etter brannen i Svelvik, er nå siktet for drap og brannstiftelse. Siktede har foreløpig ikke fått oppnevnt en forsvarer, opplyser politiet fredag morgen. Han jobbet i brannvesenet i regionen.

Kostveit sier til VG at hverken faren eller familien er kjent for politiet fra tidligere.

– Nei, han er ikke kjent fra tidligere, og familien har vi ikke hatt noen oppdrag på tidligere. Det ligger ingenting i våre registre som er relevant for dette, sier Kostveit.

Han sier til avisen at de jobber for å finne ut av et mulig motiv.

Åstedet ligger i Svelvik

«I sjokk og sorg»

– Så langt har vi ingen god forklaring på hvorfor dette har skjedd. Dersom denne hovedhypotesen stemmer, vil motivet være sentralt, men vi har ikke noe konkret informasjon rundt motiv nå, sier Kostveit.

Drammensregionens brannvesen, som var den siktede 43-åringens arbeidsgiver, skriver i en pressemelding at de har mottatt de siste opplysningene fra politiet.

«Våre tanker går til de pårørende og lokalsamfunnet. Vi er i sjokk og sorg og ber om forståelse for vår situasjon i øyeblikket. Vi trenger ro til å bearbeide denne tragedien», heter det.

Drammen kommunes kriseteam jobber nå med å ivareta og følge opp etterlatte og andre berørte.

Nabo forsøkte å ta seg inn

110-sentralen fikk melding om brannen i Svelvik i Drammen kommune klokken 02.21 mandag. Stedet ligger sør for Drammen. Boligen var overtent da nødetatene kom til stedet.

En nabo fortalte Aftenposten at han forsøkte å ta seg inn den brennende boligen, og at han ropte på familien og ringte på, men at det var for varmt til å gjøre noe mer.

Politiinspektør Kostveit sier til Aftenposten at brannårsaken foreløpig ikke er kjent. Politiet jobber fremdeles med å sikre spor fra stedet.

– Og så må de tekniske funnene analyseres. Det er et komplisert arbeid å finne den konkrete brannårsaken, sier Kostveit.

Av hensyn til videre etterforskning har politiet ikke anledning til å gi flere detaljer om funn på åstedet eller andre undersøkelser som er foretatt.

– Denne tragiske saken har rammet et lite lokalsamfunn. Når etterforskningen nå også peker i retning av at en av de avdøde har stått for handlingen, rammer det pårørende, venner og kolleger ekstra hardt. Vi håper at vi på vei inn i julehøytiden kan opptre med respekt overfor de som nå går en tung tid i møte, sier politistasjonssjef Øyvind Aas ved Drammen politistasjon.