Norge

USA liker iPhone

I dag slippes Apples mye omtalte iPhone i USA. I flere uker har noen få utvalgte amerikanske journalister fått prøve den, de er nesten udelt positive og nesten panegyriske i sine beskrivelser.

IT-journalistene liker iPhone, selv om den har sine mangler.

 • Klaus Børringbo

Les også:

Les også

19 millioner vil ha iPhone

Les også

Nokias fremtidsvisjon

Les også

Ønsker Apple velkommen

Les også

- Alle kommer til å etterligne iPhone

Les også

Her er iPhone

USA Todays digitaljournalist, Edward C. Baig, skriver at han er imponert. "Det slanke og stilrene designet gjør at den ligger godt i hånden", skriver han.

"Mangelen av et fysisk tastatur er ikke noe problem, berøringsskjermen fungerer helt utmerket". Han skryter uhemmet av breddeformatet på skjermen i iPod-modus og at det er en ren nytelse å se på bilder via den lekre skjermen.

Nesten bedre enn iPod

Baig mener iPod-funksjonen fungerer nesten enda bedre på iPhone, enn i en vanlig iPod. Når telefonen kobles til USB-laderen som er koblet til datamaskinene slurper den automatisk i seg nye sanger og album fra iTunes.

nett-problemer

Som en del andre testere har han hatt problemer med EDGE-teknologien, men det ser mer ut til å være AT&Ts nettverk som feiler og ikke selve telefonen.

WLAN-tilkoblingen er tilsynelatende enkel å sette opp og fungerer bra. Baig har laste ned musikk og filmer og minnekapasiteten har bare sviktet en gang – da han lastet ned en hel film. Telefonen foreslo da selv å slette noe annet for å få plass.

Hele testen finner du her

— Lever opp til hypen

David Pogue i The New York Times mener iPhone lever opp til hypen rundt lanseringen og markedsintroduksjonen, og at den er noe av det stiligste og mest elegante han har sett på mobil- og dingssiden på lenge.

Men han sier også at den lever opp til noe av kritikken, og mangler vanlige og enkle funksjoner som er standard på den enkleste mobiltelefon av i dag.

Har sine mangler

Bare vanlig SMS, ikke lynmeldingsmuligheter ala messenger eller lignende tjenester. Kameraet har ikke videofunksjon. Nettleseren takler ikke adobes flash-teknologi og klarer derfor ikke å lese en god del nettsteder på en tilfredstillende måte.

Til tross for avansert musikkspiller med en mengde muligheter, kan man ikke bruke musikkfilene som ringetoner. Den har ingen spill. Det er heller ikke mulig å gå rett in på og benytte iTunes musikkbutikk direkte fra telefonen.

Oppdateringer

Apple har sagt at nye funksjoner og muligheter vil komme etter hvert i form av programoppdateringer. De indikerer også at flere av de oppdagede hullene på denne måten kan komme til å bli fylt.

Han kommenterer også at det blir en god del fett- og fingermerker på skjermen, men at de enkelt lar seg tørke vekk med skjorteermet. Det ripefrie glasset lever imidlertid opp til forventningene. Etter noen uker med testing og forholdsvis røff behandling har den ikke antydninger til riper.

E-post og surfing

Pouge er imponert over de fleste av hovedfunksjonene. Telefonfunksjonene fungerer utmerket og e-post-programmet beskrives som "fantastisk". Her kan man lese HTML-mail – slik de er ment å vises og Word, Excel og PDF-dokumenter kan åpnes uten problemer. De kan dog ikke redigeres.

Nettleseren får også godkjent. Her vises nettsidene slik de vises på skjermen på en datamaskin, ikke oppstykket eller forvrengt.

New York Times konkluderer med at iPhone lever opp til forventningene, men at den samtidig ikke er helt feilfri.

- En fryd

Walter S. Mossberg og Katherine Boehret i All Things Digital har også testet iPhone i to uker.

"Forventningene til iPhone har vært så høye at de umulig kan bli oppfylt alle sammen. Den er ikke for den allmenne mobilbruker som bare ønsker seg noe å ringe og tekste med", sier de.

"Til tross for sine nettverksbegrensninger er iPhone en helt ny opplevelse og en fryd å bruke", konkluderer Mossberg og Boehret

Flere tester

Newsweeks Steven Levy har også testet iPhone.

Phil Baker iThe Daily Transcript skriver at iPhones evne til å tilby så mange velfungerende avanserte funksjoner i en og samme enhet, som samtidig er intuitiv og enkel å bruke i seg selv er en bragd.

Til Europa - kanskje ikke til Norge

Apple holder fortsatt på sine planer om å lansere iPhone i Europa i fjerne kvartal i år. Samtidig sa en av Norges største mobilimportører på torsdag at de tviler på at den kommer til Norge.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. DIGITAL

  Test av Iphone X: – FaceID føles som et tilbakeskritt

 2. NORGE

  I dagens episode av Forklart: Attentatet mot forleggeren William Nygaard

 3. KULTUR

  Sliter du med at iCloud og harddisken er full? Her er redningen!

 4. VERDEN

  Dagens episode av Forklart: Mellomvalget i USA for nybegynnere

 5. NORGE

  I mandagens Forklart: Mange rom-barn lærer ikke å lese og skrive. Er det feilslått politikk eller motvilje fra familiene?

 6. VERDEN

  Tirsdagens Forklart: Kongen møter den kinesiske presidenten for første gang etter isfronten. Hva betyr egentlig det?