Norge

Muhammed skaper UD-strid

Utenriksministerens instruks til ambassadene om hvordan de skal besvare spørsmål om tegninger av Muhammed i et kristent magasin, vekker oppsikt i Kr.F. og Fr.p.

 • Forf>
 • <forf>thomas Spence <

Kr.F.s Jon Lilletun og Fr.p.s Carl I. Hagen reagerer på at UD mener karikaturene av Muhammed skaper "mistillit og unødig konflikt", og toner ned ytringsfriheten. Det kristne tidskriftet Magazinet har nylig gjengitt kontroversielle tegninger av profeten Muhammed. Tegningene har vært på trykk i den danske avisen Politiken og skapt sterke reaksjoner i muslimske miljøer.I en e-post fra UDs pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten til de norske ambassadene i Midt-Østen, presenterer UD en oppskrift — såkalte talepunkter - om hva de skal svare hvis de får spørsmål om tegningene. Innholdet har fått norske opposisjonspolitikere til å reagere.

Unyansert

. - Jeg synes at disse talepunktene er svært unyanserte. Jeg synes at en norsk regjering burde starte med ytringsfriheten. Punktet om ytringsfriheten svekkes i siste setning, og den kan leses slik at disse karikaturene er "hets eller hatefulle ytringer", sier Kr.F.s utenrikspolitiske talsmann Jon Lilletun.- Jeg er også tvilende til om det er UDs oppgave å vurdere innholdet i disse tegningene, slik det gjøres når hun skriver at de ". . . er ikke konstruktive for å bygge den nødvendige bro mellom mennesker med ulik religiøs tro og etnisk bakgrunn", sier Lilletun.

For lite ytringsfrihet.

Fr.p.s formann Carl I. Hagen savner en "radikal oppjustering av de norske verdiene, og den samme klare holdning som den danske statsministeren har vist i debatten" om Muhammed-tegningene.- Det er altfor liten vektlegging av ytringsfrihet og toleranse overfor skrift og tegninger som vi selv ikke liker. Vi skal selvsagt ha respekt for andres tro. Men det må påpekes at det også er sterke ord i Koranen overfor vantro og kristne. Her er det for liten vektlegging av grunnleggende norske verdier som ytringsfrihet og toleranse, sier Hagen. Lilletun mener brevet er spesielt uheldig siden det uttrykker det offisielle norske synet på trykking av karikaturtegningene i samfunn som på viktige områder står oss fjernt.- Det er beregnet på land der ytringsfriheten står så svakt. At ytringsfriheten gis så liten plass, blir for svakt. Jeg ville snudd punktene helt på hodet. Punktet om ytringsfrihet kommer for sent, det er for svakt uttrykt og det oppheves delvis igjen i siste setning, sier han.- Jeg vil selvfølgelig sloss for alles rett til fri ytring. Når man selv har et sterkt religiøst standpunkt, og ikke selv ønsker å bli krenket i det, vil jeg forvente at man selv opptrer slik overfor andre som har en sterk tro, sier Venstres Odd Einar Dørum.I e-posten ber UDs pressetalskvinne ambassadene om å ". . . kommentere utad på bakgrunn av de vedlagte punkter. Det sendes foreløpig ikke ut noen pressemelding her, det vil virke dumt i forhold til norske medier og vil kunne blåse saken opp her hjemme".

 1. Les også

  - Må ta følsomhet på alvor

Utenrikminister Jonas Gahr Støre påkaller fintfølenhet i norske medier. Foto: ALF OLE ASK

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre trenger ikke ytringsfriheten. Det preger deres holdning til den

 2. VERDEN

  Kina krever unnskyldning fra Jyllands-Posten

 3. DEBATT

  Jeg står sammen med lærere etter det grusomme drapet i Frankrike

 4. SID

  Norsk ytringsfrihet ofres på antirasismens alter | Preben Dimmen

 5. KRONIKK

  Etterlyst: et konsekvent forsvar for ytringsfriheten

 6. KOMMENTAR

  Har gnisten eller bålet skylden?