Norge

Annenhver somalier tygger khat

Mellom 50 og 70 prosent av somaliske menn i Oslo tygger khat regelmessig. Arbeiderpartiet krever at politi- og helsevesen tar tak i den omfattende bruken av den narkotiske planten.

Jan Bøhler, Aps helsepolitiske talsmann, forlanger at khatproblemet i hovedstaden snarest blir tatt på alvor.
 • Kjetil Sæter
 • Forf>carl Martin Nordby (foto)

I et portrom ved Grønlands Torg står en gruppe menn med afrikansk bakgrunn. Det er hektisk aktivitet i den mørke bakgården. Naboer og forbipasserende forteller at det foregår khatsalg relativt åpenlyst på adressen, noe politiet også bekrefter. Vi går bort og forsøker å få mennene i tale, men blir høflig avvist av en smilende kar med tobakksbrune tenner. De trekker seg bort en liten stund, men er snart tilbake og fortsetter aktiviteten.

Aftenposten har en rekke bilder i sitt arkiv av menn som selger og tygger den illegale narkotiske planten på Grønland. Rester etter ferdigtygget khat ligger også åpenlyst på fortau og i portrom.

Aps helsepolitiske talsmann, Jan Bøhler, mener det nå er på høy tid at problemet tas på alvor.

— Det er en skandale at en så stor gruppe mennesker selger og bruker khat så åpenlyst ved politihuset på Grønland, sier en opprørt Bøhler.

- Diskriminering

Det bor omkring 18 000 mennesker med somalisk bakgrunn i Norge, vel halvparten av dem i Oslo. Ifølge Rusmiddeletatens kompetansesenter i Oslo bruker 50- 70 prosent av alle somaliske menn i hovedstaden khat regelmessig. Oslo politidistrikt har gjennomført sporadiske aksjoner mot steder der khat brukes og omsettes. Dagen etter har miljøet imidlertid etablert seg på et nytt samlingssted.

 • Jeg mener det er direkte diskriminering at vi tillater at en gruppe faller til de grader utenfor på grunn av rusmisbruk. Det ville blitt ramaskrik hvis vi hadde lukket øynene for et slikt problem i et etnisk norsk miljø, mener han.

Siden khat er ulovlig i Norge, er planten dyr. Khat-tyggingen bidrar derfor i stor grad til å ødelegge familiers økonomi og til oppløsning av familier fordi kvinnene ikke orker å leve sammen med menn som bruker pengene på khat.

Det er også svært høy arbeidsledighet blant menn i disse miljøene.

 • Mange bruker så mye som 700 kroner hver dag på khat, forteller Bøhler.
 • Misbruket fører også til problemer for kvinnene. Mannfolkene tygger khat til fire-fem-tiden på morgenen og sover hele dagen. Kvinnene får derfor hele byrden med å oppdra barna, sier han.

Rusmisbrukerne kan også få fysiske bivirkninger av khattygging. Søvnløshet, fysisk sløvhet, leverskader, depresjoner, psykoser og personlighetsforandringer står på listen over mulige konsekvenser.

Tiltak.

Bøhler etterlyser en rekke tiltak:

 • Bedre kartlegging av bruk og virkning av stoffet, samt av miljøet.
 • Tilpasset behandlingstilbud.
 • Større innsats fra politiet.
 • Presse på for at FN fører khat opp på listen over ulovlige narkotiske stoffer.
 • Politiet må knytte dette til organisert kriminalitet. Khat er ulovlig i Norge, men det selges 1 tonn av stoffet et steinkast fra politihuset på Grønland hver uke. Det er med andre ord snakk om store verdier, og det er åpenbart at innførsel og salg kontrolleres av kriminelle bander. Det er helt uakseptabelt at politiet ikke tar dette på alvor, sier Bøhler.

Stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon forteller at Oslo-politiet planlegger fornyet innsats neste år.

 • Vi skal prioritere dette, men politiet kan ikke løse problemet alene, sier han.

Sosialklienter.

Sykepleier og norsk-somalier Safia Yusuf Abdi ved Mangfold i Arbeidslivet (MiA) roser Bøhler for at han tar tak i khatproblemet.

 • Nå må problemene med khat bli tatt på alvor. Det er skadelig, både for brukerne og for familiene deres, sier hun.

Abdi mener politiet må engasjere seg mer, men har ikke tro på strengere straffer.

 • De fleste khatmisbrukerne er sosialklienter. De faller utenfor, og vi må gi dem alternativ til et annet liv. Vi må bry oss, sier hun.

Les også

 1. Store khatbeslag på Gardermoen

 2. Tygger et tonn khat i uken

 3. Naboer lei av lovløsheten

 4. Krever khatopprydning

 5. Lut lei khatmisbrukerne

Les mer om

 1. Jan Bøhler
 2. Khat