Norge

- Et livsstilssyndrom

Flere fete nordmenn er et resultat av tidsklemma, kjapp og usunn mat på hvert gatehjørne og mindre aktivitet, mener Lise Tangen Aagnes og Hilde E. Ebbang. Begge har slitt med vekten.

 • Forf>jan Tomas Espedal (foto)
 • <forf>marie Norum Lerbak <

— Vi er for stasjonære, enten vi sitter foran TV-en eller kjører bil, konstaterer Hilde E. Ebbang. - Dessuten har vi mat og godsaker tilgjengelig 24 timer i døgnet. Det er alltid en bensinstasjon åpen, legger Lise Tangen Aagnes til. De to damene har selv gått ned henholdsvis 15 og 32 kilo. Nå hjelper de mennesker i samme situasjon med å bli litt lettere, ved å lede kurs hos Grethe Roede AS. De bekrefter det undersøkelsen viser. - Vi har spesielt sett at det er menn i 40-årene som blir fetere. Dessuten er det stadig flere yngre folk som legger på seg. Det er trist å se denne utviklingen, sier Lise Tangen Aagnes. De forteller at menn som oftest ikke slanker seg før legen eller kona presser dem til det. - Leger kan fortsatt bli flinkere til å ta tak i sine pasienter, og veilede dem om hvordan de kan legge om livsstilen, mener Aagnes.

Unnskyldninger.

De to damene kjenner alle unnskyldningene for å slenge seg på sofaen og åpne en pose potetgull. De har brukt dem selv. - I 95 prosent av tilfellene er det mangel på tid som er grunnen til at folk ikke trener eller spiser usunt, sier Hilde E. Ebbang. - Det finnes mye halvfabrikkert mat på markedet. Det er lettere å slenge en frossenpizza i ovnen enn å lage sunn mat selv, fortsetter hun. En annen vanlig unnskyldning er røykeslutt. Kutt i røyken gir behov for å kose seg på andre måter. Kjersti Wetherilt har merket det, derfor har hun gått på kurs hos Hilde E. Ebbang. - Jeg har holdt meg røykfri i snart ett år, og vekten er så vidt endret, sier hun fornøyd. - Du har vært kjempeflink, skryter Ebbang. - Noe av det viktigste for å unngå vektøkning, er å ta ansvar for seg selv og strukturere hverdagen bedre. Tenk aktivitet og prøv å samle familien rundt matbordet, råder Lise Tangen Aagnes. Selv om det er mye informasjon om sunn livsstil i magasiner, aviser og på Internett, tror damene at manglende fysisk aktivitet er noe av årsaken til at folk likevel bare blir fetere.

 1. Les også

  Hver femte nordmann<br/> er for fet

Relevante artikler

 1. SPREK

  Tre måter å bli kvitt det farlige magefettet på

 2. SPREK

  Kristine og Øyvind ble 43 år «yngre» og 28 kg lettere sammen

 3. SPREK

  Ketil (40) gikk ned 60 kg på ett år. Nå hjelper en app ham å holde vekten.

 4. SPREK

  For tre år siden veide Janne (30) 110 kilo. Nå vil hun hjelpe dem med psykiske plager å finne glede i trening.

 5. NORGE

  Flertallet klarer ikke endre usunn livsstil etter hjerteinfarkt

 6. SPREK

  Bjørn, Gerd og Helene har til sammen slanket seg 204 kg. Slik klarte de det