Populært navn over hele verden

Jentenavnet Sofia, med varianter, tar verden med storm. Også i Norge herjer navnet på topp-10-listen.

Mødre og fedre over hele verden velger seg jentenavnet Sofia, med variasjoner, på sine nyfødte. En underlig bølge, mener navnekspert.

Det er forskningssiden Livescience.com som nå tar for seg fenomenet Sofia. Navnet, eller varianter av det, finnes blant de aller mest populære jentenavnene i store deler av verden – fra Russland til Brasil, fra Grønland til New Zealand. Statistikkene er hentet inn av navneekspert Laura Wattenberg.

Smitter fra kultur til kultur

— Jeg ble svært overrasket over at navnet er så populært i så mange forskjellige kulturer med så mange forskjellige språk, sier Wattenberg.

Navnet Sofia, med variasjoner, er nummer to eller tre i hele 20 forskjellige land. I USA er Sophia akkurat nå det tredje mest populære jentenavnet.

Se Wikipedias internasjonale oversikt over Sofia-varianter.

Svært populært også i Norge

I Norge gjør Sofia-varianter det svært godt på navnestatistikken. På den siste årsoversikten, fra 2014, er varianten Sofie/Sophie å finne på en fjerdeplass, og varianten Sophia/Sofia på en tiendeplass.

Somalske Rahma Abukar Ali fødte et lite barn etter å ha blitt plukket opp fra en båt med flyktninger i Middelhavet i august. Barnet fikk navnet Sophia.

Sofia betyr «visdom»Navnet Sofia har opprinnelse i det greske ordet σοφία som betyr «visdom». Er det derfor det er så populært?

— Jeg kan vise til kvaliteter som gjør det populært, blant annet at det er lett å uttale på mange ulike språk. Spørsmålet er imidlertid kanskje heller; hvorfor var det ikke populært for bare en generasjon siden, undrer Wattenberg.

I Norge viser navnestatistikk i basen norskenavn.no imidlertid at for eksempel varianten Sofie var svært populær på slutten av 1800-tallet, før det sank som en sten helt frem til begynnelsen av 1980-tallet. Da tok det imidlertid av som en rakett.

Dronning Letizia av Spania døpte sitt andre barn, født i 2007, Sofia.

Ingen innlysende forbilderOfte kan en populær person trigge en bølge av små med samme navn. Verdens kanskje mest berømte Sophia – italienske Sophia Loren – kan imidlertid neppe ta æren for nåtidens internasjonale popularitetsbølge. Hun var en italiensk skuespiller som i hentet sin Oscar-statuett så langt tilbake som i 1961.

Også navn fra de religiøse skriftene slår godt ut på navnestatistikkene. Sara – nummer tre på den norske listen – er et eksempel. Et annet er at Mohammed er verdens ledende guttenavn for tiden.

Kan stupe igjen

På samme måte som Sofie-varianten stupte i Norge fra tidlig på 1900-tallet, kan det hende at det synker også drastisk internasjonalt. – Ja, det er mulig. Folk har konkurranseinstinkt. Alle prøver å unngå å velge det mest populære navnet fordi de synes det blir for ordinært. Navnenes popularitet stiger og synker fortere enn før, sier Laura Wattenberg til livescience.com.