Norge

Populært navn over hele verden

Jentenavnet Sofia, med varianter, tar verden med storm. Også i Norge herjer navnet på topp-10-listen.

Mødre og fedre over hele verden velger seg jentenavnet Sofia, med variasjoner, på sine nyfødte. En underlig bølge, mener navnekspert.
  • Terje Avner

Det er forskningssiden Livescience.com som nå tar for seg fenomenet Sofia. Navnet, eller varianter av det, finnes blant de aller mest populære jentenavnene i store deler av verden – fra Russland til Brasil, fra Grønland til New Zealand. Statistikkene er hentet inn av navneekspert Laura Wattenberg.

Smitter fra kultur til kultur

— Jeg ble svært overrasket over at navnet er så populært i så mange forskjellige kulturer med så mange forskjellige språk, sier Wattenberg.

Navnet Sofia, med variasjoner, er nummer to eller tre i hele 20 forskjellige land. I USA er Sophia akkurat nå det tredje mest populære jentenavnet.

Se Wikipedias internasjonale oversikt over Sofia-varianter.

Svært populært også i Norge

I Norge gjør Sofia-varianter det svært godt på navnestatistikken. På den siste årsoversikten, fra 2014, er varianten Sofie/Sophie å finne på en fjerdeplass, og varianten Sophia/Sofia på en tiendeplass.

  • Synes du alle de fine navnene er for populære? Navneforsker gir deg navnene som er ufortjent upopulære, men som passer godt i tiden.
Somalske Rahma Abukar Ali fødte et lite barn etter å ha blitt plukket opp fra en båt med flyktninger i Middelhavet i august. Barnet fikk navnet Sophia.

Sofia betyr «visdom»Navnet Sofia har opprinnelse i det greske ordet σοφία som betyr «visdom». Er det derfor det er så populært?

— Jeg kan vise til kvaliteter som gjør det populært, blant annet at det er lett å uttale på mange ulike språk. Spørsmålet er imidlertid kanskje heller; hvorfor var det ikke populært for bare en generasjon siden, undrer Wattenberg.

I Norge viser navnestatistikk i basen norskenavn.no imidlertid at for eksempel varianten Sofie var svært populær på slutten av 1800-tallet, før det sank som en sten helt frem til begynnelsen av 1980-tallet. Da tok det imidlertid av som en rakett.

Dronning Letizia av Spania døpte sitt andre barn, født i 2007, Sofia.

Ingen innlysende forbilderOfte kan en populær person trigge en bølge av små med samme navn. Verdens kanskje mest berømte Sophia – italienske Sophia Loren – kan imidlertid neppe ta æren for nåtidens internasjonale popularitetsbølge. Hun var en italiensk skuespiller som i hentet sin Oscar-statuett så langt tilbake som i 1961.

Også navn fra de religiøse skriftene slår godt ut på navnestatistikkene. Sara – nummer tre på den norske listen – er et eksempel. Et annet er at Mohammed er verdens ledende guttenavn for tiden.

Kan stupe igjen

På samme måte som Sofie-varianten stupte i Norge fra tidlig på 1900-tallet, kan det hende at det synker også drastisk internasjonalt. – Ja, det er mulig. Folk har konkurranseinstinkt. Alle prøver å unngå å velge det mest populære navnet fordi de synes det blir for ordinært. Navnenes popularitet stiger og synker fortere enn før, sier Laura Wattenberg til livescience.com.