USA-drømmen hans stoppes av Trumps innreiseforbud

Danseren Navid Rezvani har bodd i Norge siden 2000, men norsk-iraneren nektes USA-innreise på grunn av sitt doble statsborgerskap.

Danseren Navid Rezvani, her på vei til dansetrening i går, får turen til USA spolert.

Navid Rezvani er profesjonell danser og har fått reisestipend til USA. I mai 2017 skulle han trene og lære mer om hiphop-kulturen på vestkysten. I reisefølget skulle også hans kjæreste, Cathrine Michelet, som også er profesjonell danser, være med. Hun har også fått stipend fra kulturrådet til USA-turen, men nå faller drømmen i grus for dem begge.

Har dobbelt statsborgerskap

Navid Rezvani er opprinnelig fra Iran, men har bodd i Norge siden 2000 og har dobbelt statsborgerskap. Han er fra ett av de syv bannlyste landene som Trump nå stenger ute i 90 dager, alle land med hovedsakelig muslimsk befolkning.

– Jeg jobber hardt for å overleve som danser. At jeg ikke får reise til USA vil selvsagt koste meg mye lærdom som jeg ville hatt stor nytte av i jobben min videre, sier han.

Mange som er på reisefot til USA er blitt rammet av de plutselige nye bestemmelsene i helgen. Norwegian bekreftet søndag at de hadde opplevd av deres passasjerer hadde blitt nektet innreise til USA og måtte bli med flyet tilbake til Europa. Ifølge en journalist som var til stede på flyplassen i Los Angeles var det ved et tilfelle en iransk kvinne som ble nektet innreise i USA etter å ha ankommet med en Norwegian-flyvning.

– Vi som flyselskap har ikke mulighet til å ta noen avgjørelse om hvem som får innreise eller ikke til USA. Hvorfor denne passasjeren ikke har fått innreise, må amerikanske myndigheter svare på, sier kommunikasjonsrådgiver Tonje Næss i Norwegian til NTB.

USAs president Donald Trump har stanset innreise fra syv land.

Norsk UD vil holde nær kontakt

Innreiseforbudet gjelder i utgangspunktet alle som har dobbelt statsborgerskap, hvis ett av dem er fra de syv bannlyste landene. Norsk UD kunne søndag ikke gi mer informasjon om hvordan de nye reglene slår ut for nordmenn med dobbelt statsborgerskap.

– Vi har tatt kontakt med amerikanske myndigheter for å be om mer informasjon knyttet til innreiseforbudet og eksempelvis spørsmålet om doble statsborgerskap. Vi vil også holde nær kontakt med de andre nordiske landene i denne saken, sier Ingrid Kvammen Ekker, kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet.

– Hvilke råd gir dere her og nå til nordmenn som rammes av dette, som kanskje har familie i USA og som uansett planlegger reiser dit?

– Det er amerikanske myndigheters ansvar å sørge for informasjon om innreisebestemmelsene til USA. Hvis man er usikker på reglene eller praktiseringen av reglene bør man kontakte den amerikanske ambassaden før avreise til USA.

Informasjonsavdelingen ved USAs ambassade i Oslo opplyser søndag kveld at de ikke har noen kommentar eller utdypende informasjon.

– Trump skaper en barrière

Rezvani har i hele sitt voksne liv jobbet som danser. Han har hatt flere TV-opptredener. Nå jobber han med nasjonalballetten på Den Norske Opera i forestillingen «Romeo og Julie». Rezvani har reist verden rundt for å gjøre dansen han brenner for mer kjent gjennom å undervise på universitetet og skoler.

Navid Rezvani var med i TV2-serien «Norske talenter» i 2012.

– Hiphop og breakdans tilhører den amerikanske kulturen. Trump skaper nå en barrière og en vegg mellom oss artister ved å stenge grensen. Hverken hiphop/breaking eller jeg har noe med «radikale, islamistiske terrorister» å gjøre, sier Rezvani.

Har sett mye nød og elendighet

Han står og tripper utenfor et vinterhvitt Oslo og skal snart inn i en ny danseøkt i Storsalen studio på Holbergsplass i Oslo. Han rister oppgitt på hodet.

– Jeg reiser mye, blant annet til land og steder som sliter, som da jeg var i en den palestinske flyktningleiren Balata. Jeg har sett mye smerte, folk som går gjennom en tøff hverdag. Hvis vi da skal begynne å stenge grensene til hverandre, ja, det synes jeg virkelig er skremmende, sier han.

– Hvis vi da skal begynne å stenge grensene til hverandre, ja, det synes jeg virkelig er skremmende, sier Rezvani.